VM 2: Gæstfrit og fredeligt

VM i Libyen: http://wcc2004.fide.com/main.asp

Baggrund    Felt    Program      Tidligere rapporter:  1

Mens deltagernes første møde med Libyen har været problemfrit og positivt fortsætter diskussionen vedr. adgangen for de kvalificerede spillere.. Senest har GM Alexander Morozevich (Rusland) and GM Yury Shulman (USA) trukket sig, og uafhængigt af disse problemer, er der rejst kritik af FIDE's - tilsyneladende lemfældige - brug af sine reserveregler. Curt Hansen er en af dem, der skulle have haft en reserveplads, og faktisk var han tilmeldt, men FIDE ændrede både principper og reservelister. FIDE's håndtering af sine egne regler og love er i det hele taget spændende og uforudsigelig som en EM-kamp i fodbold. Som det fremgår af Peter Heine Nielsens rapport herunder, ændrede FIDE lodtrækningen til 1. runde, men fortrød kort efter og ændrede tilbage igen.

Gæstfrit og fredeligt

Klokken er 15 onsdag, en lang rejse med mange uklare punkter venter forude. ACP´s hjemmeside har netop berettet om, at FIDE mandag ændrede parringerne til 1. runde, men nu har omgjort beslutningen. Omstændigheder jeg var lykkeligt uvidende om. 
Mange deltagere skulle stadig mangle invitationer, kaotiske tilstande virker sandsynlige. Vi, dvs. min sekundant Karsten Rasmussen og jeg, føler os dog på sikker grund. Thorbjørn har efter større anstrengelser sikret os officielle invitationer, så ingen problemer forventes dér. Indbydelserne har deres effekt, uden dem var vi ikke kommet om bord på flyet. Selskaberne har strenge ordrer om at checke vores opholdstilladelse. 
Ved mellemlandingen i Budapest begynder det at se ud til, at vi er på rette sted. Det vrimler med kolleger. Jeg falder i snak med min tidligere holdkammerat fra den tyske bundesliga Levon Aronian. Sidst jeg mødte ham, var det stadig på tale, at halvdelen af turneringen skulle afvikles på Malta. Han fik den ganske logiske idé at besøge familie i Israel. Dette ville betyde, at han ikke kunne få indrejsetilladelse til Libyen, og dermed sikre ham deltagelse i den maltesiske del. Snedigt, men nu måske knap så smart. En israelsk visering er typisk lig med afvisning i arabiske lande. Aronian er en anelse nervøs, men kommer ved ankomst igennem paskontrollen uden de mindste problemer.
Alt virker gæstfrit og fredeligt.
Trods at over halvdelen af de europæiske deltagere er om bord fra Budapest, er det svært at observere, det er skakspillere, medmindre man bemærker at samtlige går rundt med deres bærbare computere. Jeg er dog stort set den eneste, der har den tændt på turen. 
Der er stadig visse problemer, der driller før mødet med Ganguly. En modstander jeg ikke ved meget om. Ved ankomst til Tripoli, frygter jeg, at varmen bliver en faktor i matchen. Er man er ved at få hedeslag kl. 2 om natten, er det nemt at forestille sig situationen midt på dagen. Men med vores hotel placeret direkte ud til Middelhavet viser det sig ikke at være det store problem. Her er behageligt at være. Jet-lag kan derimod være til min fordel. Vi lider ikke af den slags, Tripoli er samme tidszone som den danske. 
Partierne starter lørdag kl 14.30. Der er stadig 48 timer til at akklimatisere sig og få pudset de sidste forberedelser af. Det tyder på, vi kan følge EM i fodbold på TV. Glimrende, adspredelse er et væsentligt værn mod den panik, der typisk opstår før sådanne begivenheder. Man opdager altid huller i sit repertoire. Repareres skal de dog, derfor er det tid til at vække sekundaten af hans siesta.

Peter Heine Nielsen

   

Link til mere info omVM:
Chess Players Professional:  http://www.chess-players.org/eng/index.html 
ChessBase:  http://www.chessbase.com/ 
FIDE:  http://www.fide.com/

---------------

17/6-2004 - tr

Retur til DSU's hjemmeside