Ungdoms-VM slut

Link til arrangørernes web-side: http://www.worldyouthfestival2001.com/

11. runde 2. november 
v/ Per Andreasen og Tom Skovgaard

Så er sidste runde spillet i årets Ungdoms-VM. Generelt set leverede danskerne en fin præstation, f.eks. bedre end både det norske og det svenske ”hold”, som vi ofte sammenligner os med. De bedste enkeltpræstationer blev leveret af Davor Palo, Jakob Vang Glud og Miriam Olsen. Men det skal tilføjes at alle de danske deltagere absolut kan være deres resultater bekendt i det meget stærke selskab, selvom vi ved, at alle spillerne ærgrer sig meget over de missede muligheder undervejs som beskrevet i vores rapporter.

Vi skal også understrege, at seks af otte danske spillere er ”førsteårs” i deres aldersgruppe, dvs. at såfremt de blev udtaget kan de også næste år spille i samme gruppe – og oven i købet kan Christian spille to år mere i ”Drenge under 18”. Davor og Benjamin er de eneste to, der må finde sig i ”tvangsoprykning”næste år.

Her fredag kl. 19 er humøret fint forud for hjemrejsen fra kl. 04,00 i nat! Vi håber at være hjemme inden søndag kl. 12, hvor flere fra delegationen skal spille divisions- og mesterrække-turnering! Vi vil også på vegne af delegationslederne og denne sides læsere takke Benjamins forældre Dorte og Leif for en stor indsats med at tage og sende de mange gode ”snapshots” fra turneringen.

--------------------------------------------------
Grp Navn               1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1  Pts.
--------------------------------------------------
D18 Christian Kyndel   1 0 ½ 1 0 ½ 0 1 ½ 0 1   5½
D16 Davor Palo         1 1 ½ 0 0 1 0 1 1 1 ½   7
D14 Jakob Vang Glud    ½ ½ 1 0 1 0 0 ½ ½ 1 ½   5½
D14 Nikolaj Mikkelsen  1 0 0 0 ½ ½ 1 0 1 ½ 0   4½
D14 Bjarke Andreasen   0 0 1 0 ½ ½ 0 1 ½ 0 ½   4
D12 Benjamin Skjoldan  1 0 1 0 1 0 1 0 0 0 ½   4½
D12 Peter Skovgaard    0 ½ 1 0 1 0 0 ½ ½ 1 ½   5
P14 Miriam Olsen       ½ 1 0 0 0 1 0 1 1 1 ½   6
--------------------------------------------------

Drenge under 18
Christian Kyndel havde hvid mod Andreeski fra Makedonien. Kongeindisk angreb, hvor Christian spillede stærkt og vandt en kvalitet i midtspillet. Modstanderen fik modspil med de tunge officerer, og på et tidspunkt så det kritisk ud for Christian. I gensidig tidnød mistede makedoneren overblikket og Christian vandt lidt heldigt. Det var rart for Christian endelig at have lidt medgang efter en turnering, hvor han bl.a. har tabt tre gevinststillinger.
Christian har generelt spillet godt og har fået en udmærket international debut. Christian er meget ambitiøs og er selvfølgelig ikke selv tilfreds med resultatet. Det skal bemærkes at Christian kunne have deltaget i gruppen ”Drenge under 16” – således har han altså to år endnu i denne aldersklasse.

Drenge under 16
Davor Palo spillede hvid mod IM Zhao (Elo 2389) fra Australien. Det blev Kongeindisk. Davor forsøgte med en ny og uudforsket variant i afbytningsvarianten. Australieren var dog godt inde i den nyeste teori og partiet endte remis uden at nogen af parterne på noget tidspunkt havde noget særligt.
Davor endte derfor omkring top-10 med 7 pts. af 11 mulige i det meget stærke selskab. Davor havde nok håbet på et bedre resultat, men en down-periode i midten af turneringen kostede en absolut topplacering. Davor har dog endnu en gang – ligesom i EM i Grækenland tidligere på efteråret – demonstreret at han hører hjemme lige under toppen på internationalt niveau i sin aldersklasse. Et flot resultat – og trods et par skuffelser undervejs i turneringen har Davor absolut vist sin klasse.

Drenge under 14
Jakob Vang Glud spillede hvid mod Bordi (Elo 2142) fra Frankrig. Franskmanden lavede en grov fejl i åbningen og Jakob vandt en sund bonde. Jakob fortsatte spillet lidt upræcist, hvorfor spillerne blev enige om remis i en stilling, hvor Jakob stadig havde merbonde, men der var modspil.
Jakob har spillet en meget fin turnering og scoret 5½ af 11 mod lutter Elo-spillere med et gennemsnit på 2150. Det betyder at Jakob kommer ind på Elo-listen med ca. 2150. Jakob har generelt spillet godt og er stærk i variantberegning, men mangler stadig lidt i
selvtillid. Selvtilliden kommer måske med det større ratingtal!? Jakobs resultat ved dette VM er relativt set den bedste danske præstation.
Nikolaj Mikkelsen spillede sort mod Guerra (Elo 2058) fra Spanien. Nikolaj spillede alt  for ambitiøst i åbningen og på det kritiske tidspunkt i partiet valgte han forkert, hvorefter den stærke modstander spillede angrebet meget præcist og ikke gav Nikolaj en chance.
Nikolaj har ikke helt levet op til hverken egne eller vores forventninger. Nikolaj regner utrolig godt, men manglende åbningskendskab giver ofte meget dårlige stillinger, som det på dette plan er meget svært at rette op på.
Bjarke Andreasen spillede sort mod Panagioto (Elo 2132) fra Grækenland. Det blev Siciliansk – en lang teorivariant i Scheveningen-systemet. Generelt et godt parti med fint spil fra begge sider. På et tidspunkt blev Bjarke nødt til at give D for T+L, men
Bjarke fik skabt modspil med en fribonde. Grækeren tilbød remis, hvilket Bjarke afslog, og lidt senere - i en stilling, hvor grækeren kun havde 1 minut igen og Bjarke havde en time – tilbød Bjarke så sin stærke modstander remis. Grækeren modtog straks – og påviste
umiddelbart efter, at Bjarke havde forceret mat i 3 træk eller dronningegevinst! Skal man le eller græde?
Bjarke har spillet mange gode partier – også mod stærke modstandere. Bjarke spiller stadig alt for hurtigt, hvorfor der kommer nogle ”skævere” ind imellem så scoren slet ikke bliver så høj, som stillingerne har været til. I forhold til sidste års VM er Bjarke blevet betydeligt stærkere.

Drenge under 12
Benjamin Skjoldan spillede hvid mod Kastner fra Tjekkiet. Benjamin kom flot fra åbningen, men gik fejl i midtspillet. Modstanderen vandt en bonde og forcerede evig skak i en stilling, hvor han let kunne have spillet på gevinst. En lidt heldig remis. Det var
dog godt for Benjamin ikke at tabe det fjerde parti i træk.
Benjamin har heller ikke levet op til hverken egne eller vores forventninger. Han har i mange partier været ukoncentreret og spillet alt for hurtigt, således at scoren er blevet under forventet. Vi ved, at Benjamin kan spille langt bedre, og i efteranalyserne ser han alt muligt, som han burde have brugt under partiet. Ærgerligt og unødvendigt, for Benjamin kunne i topform have blandet sig i toppen af gruppen.
Peter Skovgaard spillede hvid mod Plenca (Elo 2071) fra Kroatien. Det blev som ventet Fransk, og Peter valgte afbytningsvarianten som han synes godt om at spille med hvid. Flere lette officerer blev byttet af og den stærke kroat tilbød remis i en lidt dårligere stilling efter 13 træk. Dette modtog Peter naturligvis.
Peter har spillet en god turnering og scoret 5 af 11 mod pænt stærk modstand i sit første år i denne aldersklasse. Peter har ikke spillet helt op til sit bedste, men har også vist spil af høj klasse efter sin alder. Peter har dog tabt til de stærkeste modstandere, bl.a. pga. manglende åbningskendskab. Dette mesterskab viser at hvis man vil gøre sig gældende i international sammnehæng (selv i drenge under 12 år) er det nødvendigt med et indgående åbningskendskab. Som vi har sagt mange gange før: ”Nutildags
er de helt unge spillere meget stærke!”. Selv vores ”super-cheftræner” havde f.eks. ikke haft en chance for at vinde denne klasse trods sine ca. 2300 Elo og 30 års skak-erfaring!

Piger under 14
Miriam Olsen spillede sort mod Tormo (Elo 2035) fra Spanien. Det blev Siciliansk dragevariant og et meget skarpt parti. Miriam forsvarede sig godt mod den stærke Elo-modstander og hun tvang spanieren ud i et lige slutspil. Også her spillede Miriam
glimrende og det hele endte med at spanieren tilbød remis.
Miriam sluttede dermed på 6 pts. af 11 i det stærke selskab – et meget flot resultat, som oven i købet kunne have været bedre, hvis Miriam havde vundet sine klare gevinststillinger i turneringens første halvdel. Efter den totale modgang i begyndelsen
af turneringen viste Miriam stor moral ved at komme igen og slutte med 3½ af de sidste 4 og dermed levere næstebedste danske score på holdet. Miriam er gået betydeligt frem siden sidste års VM og scorede i år flere points end hun gjorde sidste år i den langt
svagere klasse ”Piger under 12”! 

Dagens billede viser topbrætterne i gruppen ”Drenge under 16”. På bord 1 (forrest) spiller den senere verdensmester georgieren Shanava hvid mod russeren Alekxeev, som ellers førte med 8 pts inden sidste runde. Davor, som fyldte16 år i dag, havde 6½ pts. efter 3 sejre i runde 8, 9 og 10 og spillede på bord 6. Davor ses lænet ind over brættet med lyseblå trøje og briller.


Klik på foto

Rapporten fra 1. runde 
Rapporten fra 2. runde 
Rapporten fra 3. runde 
Rapporten fra 4. runde   
Rapporten fra 5. runde   
Rapporten fra 6. runde   
Rapporten fra 7. runde   
Rapporten fra 8. runde  
Rapporten fra 9. runde   
Rapporten fra 10. runde   

------------

3/11-2001 - tr

Retur til DSU's hjemmeside