På plus ved Ungdoms-VM

Tidligere rapporter:   1   2   3

VM for ungdom på Kreta 4.-14. november er nået gennem 6 af i alt 11 runder. Før fridagen tirsdag havde danskerne scoret således:

Drenge under 16 år:
Jakob Vang Glud  4½ (nr. 3-13)
Benjamin Skjoldan  2 (nr. 88-99)
I alt 107 deltagere.

Drenge under 14 år:
Peter Skovgaard  3½ (nr. 34-49)
Alexei Hansen 3 (nr. 50-75)
I alt 123 deltagere.

Vi har en rapport fra delegationsleder Jes Harholm:

VM-ungdom kap.4:

5. runde blev så svær som ventet. Alle drengene var som tidligere nævnt oppe imod hård modstand. Peters modstander drillede ved at spille en trækfølge der i forhold til forberedelsen sendte Peter lidt i tovene… Jeg tror at denne oplevelse var temmelig lærerig for Peter, der efter partiet har haft mere fokus på stillingstyper fremfor varianter – og jeg er sikker på, at den næste modstander ikke får det samme lette spil som denne Matlakov havde. Peter er klar til nye udfordringer!
For Alexei og Benjamin blev det også ved ”lige ved og næsten”, idet de på papiret stærkere modstandere også var stærkere på dagen.
Dagens rigtig gode nyhed skal findes i Jakobs opgør imod Ponkratov (2413). Jakob havde sort, og holdt spillet kørende med originale og kreative løsninger, der afkrævede modstanderen en del tid på uret. Jakob fastholdte det komplicerede spil, og forsøgte hele tiden at være foran på klokken. Undervejs fyrede han resolut et kvalitetsoffer af og var tiden styret af, at partiet ikke skulle være for let for modstanderen (træneren er meget imponeret over denne selvtillid!), og havde da også sluttelig held 
og dygtighed til hjemføre det hele point! At partiet så undervejs formentligt var vundet for den hvide mand forekommer oven på alle disse praktiske beslutninger rimeligt irrelevant. Skak er jo skak, og i dag vandt Jakob altså!

6.runde bød på følgende lodtrækning:
Jakob sort imod IM Goh Koon-Jong (2419).
Benjamin sort imod Dignam (2173).
Peter sort imod Palawatta (2028).
Alexei hvid imod Rozybakiev (en Canadier ude Elo).

Peter og Alexei havde ”en god dag på kontoret”! Begge vandt de på instruktiv vis, og kunne med godt humør se hviledagen i møde. Benjamin sad for tredje gang overfor en c3-sicilianer, og måtte ærgerligt nok af med hele pointet til Ireren. Jakob havde med hvid forberedt en uspændende variant, hvor det var tanken, at hvid rimeligt risikofrit kunne spille (på gevinst!). Første del af planen gik som den skulle, 
Jakob fik fordel, og nærmede sig træk for træk det fordelagtige slutspil han ville, og kørte i slutningen med på et par trækgentagelser, for at få lidt mere tid på klokken. Heromkring mistede han lidt overblikket, og kunne ikke umiddelbart omsætte eller øge fordelen, og blev pludselig afbrudt i sin tænken af en modstander, der krævede remis ved trækgentagelse, og derfor også forlangte en turneringsleder til stede. Jakob tænkte, at det jo nu også nok var remis, og indvilligede derfor i remisen. Det gav naturligvis anledning til en efterfølgende snak om situationen (Jakob og jeg imellem). Under partiet må spillerne ikke tale med nogen, og hvis der aligevel skal tales med nogen, skal det være i turneringslederen påhør, på et sprog han forstår. Det er jo udmærket, da det jo stopper den hjælp, ambitiøse trænere ellers kan tendere til give deres elever. Og trænere er der masser af til stede, eksempelvis har englænderne medbragt 4 stormestre til at ”coache” deres spillere. Den mest prominente af de tilstedeværende stormestre er nok Ivanchuk, der står til rådighed for de meget stærke ukrainere.

Tilbage til den efterfølgende snak; Jakob føler i situation, at han skal agere, og foretrækker at løse problemet uden turneringslederen indblanden, og det er måske forståeligt nok?! Men, havde han ventet på turneringslederen, havde denne forhåbentligt gjort den sorte spiller klart, at stillingen ganske vist var gentaget 3 gange, men at ”serveretten” var afgivet. Den korrekte procedure er at notere sit træk, tilkalde 
turneringslederen, bekendtgøre, at hvis man udføre dette (korrekt noterede) træk, har man så en stilling for 3. gang, med den samme spiller i trækket, og med de samme muligheder (kunne man rokere første gang og ikke anden, er stillingerne ikke identiske…). Er dette tilfældet, kan ham med rette kræve remis. Men remis var det jo nok under alle omstændigheder i denne situation.

Jakob kan inden hviledagen se tilbage på en god første halvdel af turneringen, som kortfattet følger her (Jakobs resultat til højre):

Mergeai, C. Luxembourg (1945) 1
Mamedov, R. (GM), Azerbajdjan (2517) ½
Brkic, A. (IM), Kroatien (2454) ½
Maenhout, T., Belgien (1996) 1
Ponkratov, P., Rusland (2413) 1
Goh Koon-Jong, J., (IM) Singapor (2419) ½

Lodtrækningen til 7. runde:
Jakob sort imed IM Braun (2480)
Benjamin hvid imod Mergeai (1945)
Peter hvid imod Susilodinate (2255)
Alexei sort imod Bojchev (2237)

Op på hesten og videre!

Jes Harholm

Officiel hjemmeside: http://www.greekchess.com/wycc2004/

------------

10/11-2004 - tr

Retur til DSU's hjemmeside