OL (10a): Dansk GM-norm

Det er kun få måneder siden, Nicolai Vesterbæk Pedersen blev udnævnt til IM og kun lidt længere tilbage, at han slet ikke figurerede som titel-kandidat. Men efter 11. OL-runde i dag onsdag har han sin anden GM-norm i hus med 6½ point på 9 partier - altså uanset, om dagens parti bliver hans første nederlag i turneringen. Se matcher og resultater:

Åben række, 11. runde:

Polen - Danmark 
GM Macieja Bartlomiej 2615 - GM Nielsen Peter Heine 2620 
GM Socko Bartosz 2569      - GM Schandorff Lars 2546 
IM Miton Kamil 2564        - IM Mortensen Erling 2458 
GM Markowski Tomasz 2549   - IM Pedersen Nicolai Vesterbaek 2495 

Kvinderækken, 11. runde:

Denmark - Turkmenistan 
WIM Hoiberg Nina 2248      - WGM Geldyeva Mekhri 2265 
Vovk Oksana 2088           - WFM Ovezova Maisa 2214 
Bekker-Jensen Anne 2034    - WFM Hallaeva Bahar 2163 

Ligesom rundens øvrige matcher kan de også følges på den officielle
OL-site: http://www.35ChessOlympiad.com/ 

Se kommenterede partier og danske resultater på:
OL-DSU

Vi har tre rapporter, den første pr. telefon fra Peter Heine Nielsen:

En overgang ligende det en storsejr over Kazakhstan i 10. runde. Men mens vi troede, at Lars Schandorff var evd at stå klart bedst var situationen vist, at han blot forsvarede sig præcist, så remis var et rigtigt resultat. Sune Berg Hansen stod til gengæld med sikkerhed lovende, da han missede 16. -, Dh5 og indvilligede i remis. Også Nicolai V. Pedersen fik godt spil, men det var meget vanskeligt at hindre evig skak, hvilket da også blev resultatet. For mig selv var det naturligvis dejligt at vinde igen - og at vinde hurtigt. Men partiet mod GM Darmen Sadvakasov krævede nu ikke så megen tænkning. Mit 12. d5 er spillet før og er faktisk teoriens anbefaling i den aktuelle sidevariant. Det giver hvid så gode resultater, at jeg naturligvis ventede en eller anden forstærkning af det sorte spil, men den kom ikke. Senere havde jeg ikke helt styr over alle bivarianterne under partiet, men efteranalyser viser, at sort er forsvarsløs allerede før mit dronningoffer.

Derefter Eric Bentzen:

Da herreholdet spillede mod Kazakstan i går, var det godt placeret - altså tilskuermæssigt. Det sad lige under tribunen, og det danske tilskuerkontingent kunne følge partierne uden kikkert. Heine vandt et flot parti med smæk for skillingen, og det kunne se ud, som om en god del var med hjemmefra. Schandorff, Sune Berg og Nicolai spillede remis. Det forlyder, at hvis Nicolai får en stormester i dag (onsdag) mod Polen, har han scoret stormesternorm uanset resultatet. 

Pigerne sad inde mod midten af salen, så partierne kunne vi ikke se, men modstanderne fra Bangladesh var et farvestrålende skue. Damernes afdeling er i bogstavelig forstand langt mere farverig end herrernes. Hvor herrerne enten er klædt i konforme jakkesæt
eller afslappet fritidstøj, er en del af damerne i farvestrålende gevandter med slør og anden eksotisk hovedbeklædning.

Vi tilbragte nu det meste af eftermiddagen i tilskuerteltet, hvor vi på demobrætterne fulgte især Kasparovs og Ponamoriovs partier. Kasparov ER fascinerende at følge. Selv på lang afstand udstråler han intens koncentration og energi som et kraftværk. Også når
modstanderen tænker, tilbringer Kasparov megen tid ved brættet, og spiller modstanderen et træk, som indgik i beregningerne, ja så kommer svaret prompte, og signalværdien er klar: "Også dette havde jeg forudset, makker!"

Men man kan nu også lave andet i Bled end blot se på skak. En slentretur rundt om søen tager et par timer, og er man doven kan man tage et lille futtog i stedet. Man kan også hyre en båd med rorkarl og sejle ud til øen med det gamle kloster. Torsdag har vi
planer om at tage til Postojna og se de fantastiske drypstenshuler. Der er kun 50 km til hovedstaden Ljubljana, og der går både busser og tog. Kan man ikke finde på andet, kan man jo tage ud at spise. En velvoksen svinemørbrad på spid for godt 30 kroner er jo ikke at kimse ad.

Eric Bentzen 

Og til slut Per Andreasense rapport om kvindeholdets match mod Bangladesh:

I 10 runde af OL spillede de danske kvinder 1 1/2 – 1 ½ mod et staerkt hold fra Bangladesh. Det kunne have meget bedre, idet alle tre kvinder stod fuldstændig til gevinst undervejs. Jeg har kunnet følge dem på nærmeste hold, idet jeg de to første dage har
fået tillusket mig en special accreditation til at komme ind i selve spillesalen.

Således er som jeg saå det:

Anne var først færdig. Anne havde sort i afbytningsvarianten i Kongeindisk. Det var mit indtryk under partiet, at hun det meste af tiden stod rigtig godt, indtil hun helt uforståeligt gik ind i et håbløst slutspil. Hendes 32. ,- Dd7 var dårligt, slå dog på g4. Ved efteranalysen fandt vi så 14,- Sd4! Som vinder en bonde med klart bedre stilling. Pointen er 15.Sxd4,exd4 16.Sxd4,Sxg3! og sort står til gevinst. Det burde hun have set. 
Nina spillede også sort. Det blev spansk. Ved en lille fiks kombination a la Bo Jacobsen fik Nina løberparret i et slutspil. Nina spillede kraftfuldt og hendes tårne invaderede stillingen. Hun afsluttede med en meget flot mat med tårnoffer og det hele.
Det var i sandhed en fornøjelse at følge. En stensikker sejr.
Stik modsat gik det med Oksana som måtte nøjes med remis, trods det at hun mange gange kunne have afgjort partiet. Det var ikke godt. Åningen var uregelmæssig. Modstanderen lavede en fejl og Oksana vandt en bonde. Lige efter lavede Oksana en lille kombi og vandt endnu en bonde, samtidig med at dronningerne blev byttet. Let vundet slutspil med to bønder mere.
Herefter spillede Oksana alt for passivt, og da modstanderen samtidig spillede meget opfindsomt og fandt nye ressourcer i den håbløse stilling, ja så måtte Oksana nøjes med remis. Det var mange gevinster undervejs f.eks. 32.e4!
Det var utrolig ærgerligt.

Trods de missede chancer var humøret højt ved efteranalysen i privaten, og de tre piger er klar til dagens svære opgave mod de på flere maader farvestraalende spillere fra Turkmenistan. Uafgjort vil være et fint resultat.

Per Andreasen

OL-siten: http://www.35ChessOlympiad.com/ 

... og den anske med fotos, scoringstabelelr osv.
OL-DSU

Tidligere rapporter:  [0]   [1]   [2]   [2a]   [3]    [4]    [4a]   [5]    [6]    [6a]    [7]    [8]   [9]   [9a]    [10]  

----------

6/11-2002 - tr

Retur til DSU's hjemmeside