Lektion 1
Spillet og dets historie
Historisk indledning
Spillet
Brættet og brikkerne
Bondeskak
Historisk
indledning Chaturanga
Myter
Knud den Store
Garri Kasparov
Spillet
Brættet
Brikkerne
Brikkernes gang
Brikkerne værdi
Den specielle bonde
Rokaden
Rokadereglerne
Philidor
Bondeskak
Reglerne
Næste gang |
Første
gang man ser skakspillet nogenlunde, som vi kender det i dag, er omkring år 600 efter
vores tidsregning. Det var i Indien, hvor man spillede chaturanga. I chaturanga havde man
følgende brikker: Regent (= konge), Rådgiver (= dronning), Stridsvogne (= tårne),
Elefanter (= løbere), Ryttere (= springere) og Fodfolket (= bønder). Om spillets opståen er der flere myter. For eksempel fortæller en ældre legende om en indisk vismand, der skabte spillet til underholdning for sin hersker. Som belønning bad han om ét hvedekorn for det første felt på brættet, to for det andet felt, fire for det tredje, otte for det fjerde, seksten for det femte osv. indtil det 64. felt. Hans løn blev umulig at betale hvilket man selv kan finde ud af, hvis man gider at regne efter! Første spor på skak i Danmark finder man hos Knud den Store (konge 1014 1035), der blev en begejstret skakspiller efter at have lært det på en rejse til Rom. Den dag i dag er skakspillet mest populært i USA og Rusland. Rusland er tilmed den stærkeste skaknation gennem tiderne, og den nuværende verdensmester Garri Kasparov er da også fra Rusland. Skakspillet er altså både et spil med stolte royale traditioner, og et fascinerende spil, der forener videnskab og kunst i ét! Spillet er en kamp mellem en hvid og en sort hær. De to hære skiftes til at flytte, og vinderen bliver den, der fanger modstanderens konge. "Peg og fortæl" om brættet! Det vil sige om sorte og hvide felter, 64 felter i alt, otte rækker fra 1 8, otte linier fra a h, felternes navne osv. Stil brikkerne op på brættet én efter én med navnangivelse og placering på brættet. Fx "Den hvide konge på e1". Til sidste opnåes begyndelsesstillingen. Inddel derefter brættet i dronningefløj og kongefløj. Ryd brættet og præsentér hver enkelt briks gangart og værdi. Dette gøres mest forståeligt i følgende rækkefølge: kongen tårnet løberen dronningen springeren. Skriv løbende brikkernes værdi i antal bønder! - på tavlen: Kongen = uendeligt Dronningen = 9 bønder Tårnet = 5 bønder Løberen = 3 bønder Springeren = 3 bønder Bonden = 1 Til sidst nævnes bonden, der kræver en særlig præsentation. Bemærk om bonden:
Rokaden er et specielt træk, der har til formål hurtigt at få kongen i sikkerhed. Rokaden findes både i den korte og lange form. I den korte form rykkes kongen fra e-linien til g-linien og tårnet i h-linien til f-linien. I den lange form rykkes kongen fra e-linien til c-linien og tårnet i a-linien til d-linien. Begge rokader gøres vel at mærke på ét træk. For at en rokade er lovlig skal følgende opfyldes:
En berømt fransk skakspiller fra det 18. Århundrede ved navn Philidor sagde engang, at "Bønderne er skakspillets sjæl!". Dette er der noget om, da det tit er bønderne, der afgører et parti. At kunne beherske bønderne er derfor meget vigtigt. En sjov og nem måde at lære bønderne at kende på er ved at spille bondeskak, der er skak kun med bønderne på brættet. Diagram 1.1 I diagram 1.1 ses begyndelsesstillingen i et normalt parti skak. I bondeskak skal alle officererne - inkl. kongen! - dog fjernes. Reglerne for bondeskak er således:
Næste lektion omhandler begreberne mat og remis. |