Referat af Hovedbestyrelsesmødet

21. august 1999

Bilag:  Budget 2000

Sted: Schæffergården, Lyngby

Deltagere:

Forretningsudvalget Søren Bech Hansen (SBH), Ole Block (OB), Uffe V. Nielsen (UVN) og Erik Mouridsen (EM), Afbud fra Martin Mølster Jensen
1. HK
2. HK
3. HK
4. HK
5. HK
6. HK
7. HK
8. HK
9. HK
Lars-Henrik Bech Hansen (LBH)
Niels Steen Larsen (NSL)
Brian Lorenzen (BL)
Frank Petersen (FP)
Ninna Brandes (NB)
Jes Harholm (JH)
Poul Henrik Hansen (PHH)
Jan Mortensen (JM)
Per Christensen (PC)

Dagsorden:

  1. Protokol. Herunder godkendelse af seneste HB-referat.
  2. Formandens beretning.
  3. Tilbagemelding fra hovedkredsene vedrørende
    1. Medlemssituationen
    2. Aktiviteter siden påske (indenfor medlemsfremmende tiltag og lederudvikling)
    3. Planer om aktiviteter på områderne i den kommende sæson
  4. Pokalturneringen. Evaluering.
    1. Status fra hovedkredsene på den lokale opbakning
    2. Status ved Uffe V. Nielsen på finalestævnets afvikling
    3. Oplæg ved Jes Harholm omkring indførsel af ratinggrænser
  5. Divisionsturneringen. Evaluering.
  6. Sponsorsøgning. Hovedkredsene bedes tage stilling til hvorvidt FU kan iværksætte et udvalg med beføjelse til at søge eksterne midler ex.vis gennem "salg" af divisionsturneringen, pokalturneringen, særlige arrangementer o.lign
  7. Ændring af "Faste oplysninger". FU foreslår kørselpenge ændret fra 1,25 kr./km. til 2,00 kr./km. (kapitel VII side 3)
  8. PR-materiale – præsentation.
  9. Juniorinstruktørordningen. Forslag til ny forsøgsordning.
  10. Lederuddannelse.
  11. Økonomi
    1. Orientering om første halvår af 1999
    2. Budget for 2000. Bilag vedlagt.
    3. Budget for vækstkontoen 1999. Bilag vedlagt (indeholdt i budgettet).
    4. Budget for vækstkonto 2000. Bilag vedlagt (indeholdt i budgettet).
  12. Næste HB-møde. Fastlæggelse af tid og sted.

.

 

1. Protokol – herunder godkendelse af referat fra sidste HB-møde.

EM gjorde opmærksom på en trykfejl i referatet. Under afstemningen om bortfald af præmier i K-skak havde PHH og PC stemt blankt, mens der står i referatet at de stemte for. Fejlen påvirker ikke afstemningsresultatet.

Ingen andre havde bemærkninger til referatet.

 

2. Formandens beretning

SBH indledte med at beklage sin forsinkelse. Desuden havde Martin Mølster Jensen måttet melde afbud på grund af sygdom i familien. Martin havde besluttet ikke at modtage genvalg til FU til påsken år 2000, på grund af tidspres fra studier og arbejde. FU vil annoncere det i Skakbladet og efterlyse interesserede.

SBH undskyldte på vegne af FU kvaliteten af den fremsendte HB-indkaldelse. Sammenfald af rejser og arbejdet med VISA/NSF jubilæet hos FU medlemmerne var årsagen.

NB havde måttet høre en del kritik af Skakbladets sene dækning af DM. I nummer 5 er der meget lidt med fra DM, men derimod et referat af Peter Heine Nielsen fra det norske mesterskab – en turnering han havde spillet efter DM.

Flere HB-medlemmer sagde at de havde svært ved at forestille sig at DM-artiklen skulle være blevet "syltet" af redaktøren. DM-artiklen – som var skrevet af flere (partikommentarer) – måtte have været forsinket.

NB havde endvidere været inde på DSU’s hjemmeside og var ikke tilfreds med at spilledatoerne for VISA-turneringen ikke var korrekte.

SBH svarede at datoerne på hjemmesiden var de oprindeligt planlagte, men en reduktion i deltagerantallet lige før turneringens start havde ændret på dette. SBH forsvarede webmasteren med at denne havde haft meget travlt op til turneringen, hvilket kunne forklare hvorfor det ikke var blevet rettet alle steder.

Den fremsendte beretning – med den på HB-mødet følgende debat i kursiv skrift:

Resultatet af afstemningerne i Påsken er kendt af os alle. Nu skal vi videre. Vi har fået en kontingentforhøjelse og en forhøjet bevilling fra Kulturministeriet.

Det er skrappe sager, men se positivt på det: Vi har fået økonomisk mulighed for at sætte en stribe initiativer i værk. Det var skaklivets udmelding ved Delegeretmødet i Påsken, da man vedtog en kontingentforhøjelse. De ekstra penge skal skaffe flere medlemmer. Der skal bruges meget frivillig arbejdskraft for at få skabt de initiativer, der skal skabe medlemsfremgangen. Det er skaklivets opgave at manifestere denne arbejdskraft. Man kan ikke om et år skyde skylden på ledelsen, hvis pengene ikke er brugt. Det forpligter os alle. Måske i særdeleshed de, der mener, den nødvendige frivillige arbejdskraft lader sig skaffe. Nu skal initiativerne simpelthen komme. Kom i gang.


1. Organisation

1.1 Senioreliteudvalgsposten
Jeg vedlægger som bilag brev modtaget fra Bjørn Brinck-Claussen (BBC), efter jeg i juli 1999 havde et møde med BBC vedrørende senioreliteudvalgsposten. Jeg mener afgjort, HB bør afsætte 20.000 kroner i budgettet for år 2000 til dette og dermed give BBC grønt lys til at starte arbejdet. Jeg er glad for, at BBC har lyst til at beskæftige sig med dette.

SBH tilføjede at han gerne så en "voksen" parallel til Per Andreasen, som også kunne være en administrativ lettelse (f.eks. i forbindelse med invitationer fra udlandet).

UVN sagde at med BBC’s oplæg ligger et krav om deltagelse i OL. Det ville være selvmodsigende at indgå aftale med BBC og undlade at deltage i OL.

SBH kunne oplyse at alle andre nordiske forbund agter at deltage i OL 2000 – flere lande deltager også i Europamesterskabet.

JH spurgte om anerkendelsen af FIDE fra IOC ikke var et gennembrud på den front, så skakolympiaden med tiden blev integreret i den rigtige olympiade. Hvis det ville være udviklingen, syntes JH ikke man burde undlade at deltage i OL 2000.

SBH henviste til, at der afholdes ekstraordinær FIDE-kongres den 7. oktober i Doha, Qatar. Mødet afholdes for at ændre FIDEs statutter, grundet den internationale olympiske komites anerkendelse af FIDE. Dansk Olympisk Komite var blevet inviteret til NSF’s 100 års arrangement i Tivoli (incl. den afsluttende banket), men SBH havde desværre måttet konstatere, at Dansk Olympisk Komite end ikke havde svaret på invitationen.

SBH anbefalede på FU’s vegne at Danmark deltager med et hold i OL i Istanbul i åben række, samt et hold i kvinderækken såfremt dette vil kunne finansieres af midler der ikke belaster det almindelige driftsbudget – dvs. fonde og sponsormidler.

SBH så gerne at OL-udtagelsen lå hos BBC.

JH ville i så fald godt have præciseret, at det bør være det stærkest mulige hold der deltager i OL.

SBH var ikke helt enig i dette. Hvis BBC mener det er fornuftigt at sende en talentfuld junior af sted fremfor en mere rutineret IM’ere, vil der intet forkert være i det.

LBH var enig med SBH – giv BBC fuld ansvar over OL-udtagelsen.

SBH tilføjede at forhandling med spillerne er en stor opgave, som BBC ikke bør side alene med.

LBH var glad for at BBC var interesseret, og ønskede at han også fik ansvaret for fordeling af støtten til internationale turneringer.

SBH var enig i dette, og tilføjede at BBC i så fald skulle videreføre HB’s intentioner på området. For internationale turneringer har HB bl.a. besluttet at der skal tages geografiske hensyn ved fordeling af støttebeløb.

UVN ønskede at vide, om BBC’s budget burde specificeres (internationale turneringer, individuel støtte osv.)

OB ønskede klart at dette blev foretaget.

Konklusionen blev at

 

1.2 Nordisk Skakforbunds 100 Års Jubilæum
Et arrangement der har trukket tænder ud på arrangørerne. VISA Nordic Grand Prix finalen, der også er Nordisk Mesterskab, spilles i skrivende stund på Schæffergården nord for København. Jeg skylder en stor tak til de personer, der lige før og under turneringen har givet og giver en meget betragtelig hånd med for at skabe et godt arrangement: Thorbjørn Rosenlund, Asger Paaske, Arild Rimestad, Martin Noer, Thrainn Gudmundsson, Niels Erik Andersen og Allan Rasmussen. Det bliver en succes - ingen tvivl om det - men det har holdt hårdt. Det var Svend Novrup, der åbnede dørene til Schæffergården, der er et meget flot spillested i perfekte omgivelser.

På selve fødselsdagen den 20. august skal vi i Tivoli. Der bliver opvisning med levende brikker, kæmpesimultan og endelig hurtigskakmatcher i Tivoli's koncertsal. Jeg håber, alle medlemmer af HB vil benytte lejligheden til at kigge forbi. Det skulle være muligt - det er jo dagen før HB-mødet på Schæffergården! Jeg vil anbefale jer at melde jer til simultanen, da I så kan komme gratis ind i Tivoli og samtidig kan spille mod en af deltagerne i VISA Nordic Grand Prix finalen.

Såvel hvad angår turneringen på Schæffergården samt jubilæumsarrangementerne i Tivoli, har VISA ved Einar S. Einarsson gennem hele forløbet været en forbilledlig hovedsponsor. Einar har med stor entusiasme fulgt hele planlægningsforløbet nøje, og det er meget store penge, han har skaffet.

Det er Svend Novrup, der har åbnet dørene til Tivoli, og Politiken sponserer dele af arrangementerne i Tivoli.

Det bliver et flot og spændende jubilæumsarrangement.

SBH kunne til beretningen tilføje en omtale af fredagens flotte arrangement i Tivoli, og berettede bl.a. fra festbanketten.

LBH syntes også det havde været et flot arrangement i Tivoli, men VISA turneringen syntes han ikke havde forløbet godt. LBH var bekendt med at hjælperne havde været rystede over planlægningen, og de følte sig dårligt behandlet.

SBH svarede, at da hjælperne trådte til, kendte de status på turneringen. SBH mente ikke, at hjælperne havde grund til at føle sig decideret dårligt behandlet. De havde de ansvarsområder, der var aftalt, men flere af hjælperne tog undervejs velvilligt mere ansvar på deres skuldre for at sikre en bedre afvikling af turneringen. Thorbjørn Rosenlund (TR) kan have grund til at være utilfreds, da han tog en del flere opgaver end oprindelig aftalt. Endvidere havde TR's ambitionsniveau mht. pressedækning været højere end SBH's, hvilket affødte en vis frustration hos TR.

LBH sagde at tingene først begyndte at fungere, da Martin Noer tog over fra tredje runde. Folk fik andre arbejdsopgaver, end de var stillet i udsigt.

OB sagde, at LBH overdrev de vanskeligheder, der havde været ved starten af turneringen.

SBH svarede at der var detaljer som først kom på plads i løbet af turneringen - de sidste 2 demobrætter til turneringspartierne så de - ud over kommentatorrummet - også kunne følges i spillesalen, var til eksempel først kommet til den 6. af de 13 runder.

LBH sagde at han først og fremmest ville bebrejde, at FU havde været så engageret i VISA turneringen i stedet for at give hjælpere et ansvar.

SBH svarede at han ikke var blevet mødt af kritik på det plan som LBH giver udtryk for. Dels var det absolut ikke enkelt at få frivillige hjælpere til at påtage sig de mange opgaver, dels havde de involverede, der havde påpeget mangler ved arrangementet, gjort det stille og roligt over for SBH. Endeligt ønskede SBH at gøre opmærksom på, at det ikke havde været en mulighed at involvere 1. HKs ledelse, da hovedsponsor ved VISA NGP ikke gik godt i spænd hermed.

NSL opfordrede til at stoppe diskussionen, som han fandt lå udenfor HB’s arbejdsområde.


1.3 DM 1999
Omkampen om DM 1999 mellem Sune Berg Hansen og Peter Heine Nielsen afvikles i Rønne i perioden 25.-28. september 1999.

SBH tilføjede, at der også var kommet et interessant og utraditionelt bud fra Varde, men betingelserne fra Rønne var de bedste for spillerne.

1.4 DM 2000
Jeg håber meget, Poul-Henrik Hansen på HB-mødet vil komme med en fornyet status på DM år 2000 arrangementet. Ålborg er kendt for sine gode DM-turneringer, og jeg er sikker på, DM år 2000 ikke bliver en undtagelse.

PHH fortalte at der var indgået aftale med Ålborg tekniske Skole, Ålborg Gymnasium og et kollegium (indkvartering af IM’ere). Man har en velfungerende styregruppe, hvor der især trækkes på Bjarne Sønderstrups kontaktflader. I øjeblikket er det primært sponsorsøgningen der skal arbejdes på.

UVN spurgte om der var interesserede til DM 2001.

SBH mindede om, at der havde været interesse i 8. HK.

JM ville følge op på dette.


1.5 EM for Hold 1999
Dette afvikles i November 1999 i Batumi, Georgien. Dansk Skak Union deltager ikke.

1.6 OL 2000
Denne afvikles i Istanbul, Tyrkiet, i efteråret år 2000. Det er min personlige holdning, at vi bør deltage med et herrehold i åben række og endvidere deltage med et hold i kvinderækken, hvis sidstnævnte deltagelse kan finansieres eksternt.

1.7 Kulturministeriet
Kulturministeriets bevilling til Danmarks Tankesports-Forbund er blevet sat betragteligt op - til det dobbelte af det hidtidige men foreløbigt kun for en periode af 9 måneder. Dette betyder, at Dansk Skak Union kan påregne støtte på cirka 50.000 kroner i kvartalet med vores nuværende medlemstal.

Det er min personlige holdning, at HB bør overveje at sætte de ekstra penge af til en pulje, der når den en dag bliver stor nok kan dække etableringsomkostningerne for et sekretariat.

Man kan selvfølgelig også vælge at lade pengene indgå i driften.

(Se debatten under budget.)


1.8 Simon Bekker-Jensens IM-titel
Jeg har ikke modtaget nogen formel bekræftelse på Simon Bekker-Jensens IM-titel fra FIDE, men i og med gebyret for titlen er at finde på den seneste faktura fra FIDEs kasserer, tillader jeg mig at antage, at sagen omsider er bragt i orden.

1.9 Nordisk Mesterskab for Seniorer
Dette afholdes i Karlstad, Sverige, i perioden 11.-19. september 1999, som et led i festlighederne i forbindelse med Nordisk Skakforbunds 100 års jubilæum. Turneringen er åben for deltagere født i 1939 eller tidligere.
Forretningsudvalget er indstillet på at yde økonomisk støtte til to deltagere.

1.10 European Club Cup
SK 1934 Nykøbing Falster deltager i indledende runde 24.-26. september 1999 i Reykjavik, Island.

1.11 Ekstraordinær FIDE-Kongres

Der afholdes ekstraordinær FIDE-kongres den 7. oktober i Doha, Qatar. Mødet afholdes for at ændre FIDEs statutter, grundet den internationale olympiske komite's anerkendelse af FIDE. Dansk Skak Union deltager ikke ved dette møde.

1.12 Flygtninge
Alle hovedkredse har nu fundet en kontaktperson på området.
En gruppe bestående af Vezuv Basic (Ikast), Velija Palo (Skanderborg), Danne Johansen (6. HK) og Erik Mouridsen er i færd med at udforme pjecen som forventes færdig (oversat til serbo-kroatisk) til september. Vi har bl.a. en forventning om kunne få den trykt i B&H bladet (et to-sproget blad). Der er endvidere rettet en forespørgsel til Dansk Røde Kors vedrørende kurser for frivillige som de afholder.

1.13 Seminarier
Status på projektet findes på DSU's hjemmeside. Siden den blev opdateret, har FU modtaget henvendelse fra en kommende seminariestuderende. Desuden bliver der løbende knyttet kontakt til andre som kan bidrage med ideer og arbejde.
Svend Novrup har lavet et oplæg til en utraditionel skolebog der skal vise hvordan skak kan integreres i almindelige fag. Novrups tanke er at DSU udgiver den sammen med et forlag. Der arbejdes videre på ideen i efteråret.

1.14 Voksenundervisning
Flere har henvendt sig på baggrund af annoncen i Skakbladet; dels folk som gerne vil undervise dels folk som gerne vil give gode råd om undervisning, lovgivning på området osv.

1.15 Skakhistorisk arbejde
Som meddelt i sidste Nyhedsbrev til HB har Svend Svendsen og Per Skjoldager overtaget styringen af DSU's arkiv på Tjele. Der har desuden i foråret været kontakt mellem flere skakhistorisk interesserede og FU, og det er FU's opfattelse at der "i det skjulte" bliver gjort et værdifuldt stykke arbejde på dette felt af flere personer. FU vil i den kommende sæson – på opfordring af de historisk interesserede - tage initiativ til at få arbejdet koordineret.

1.16 Email adresser
Af hensyn til fremtidige HB-udsendelser bedes 5. og 9. hovedkreds oplyse hovedkredsens email adresse til FU.

PC sagde at han forventede at have email omkring nytårstid.

NB sagde at hun ikke have intentioner om at få email.

EM svarede at FU ikke stillede krav om at det enkelte HB-medlem fik email, men at hovedkredsen havde en email adresse som materiale kunne sendes til. Den ekstra administration (print, kopiering og forsendelse) der ligger i at et HB-medlem ikke ønsker email bør ligge hos den pågældende hovedkreds, og ikke hos andre.

LBH så gerne at Bjørn Laursen fik email.

FP sagde at vi på august-mødet 1998 besluttede at internet kommunikation skal fremmes. Mange klubber er kommet på, men vi bør tilskynde de sidste så de også kommer med.

SBH ønskede at gøre opmærksom på, at hvis hans arbejdsbyrde forblev som nu – med den nuværende struktur i Dansk Skak Union - ville han ikke genopstille som formand. SBH mente simpelthen ikke at kunne holde til den nuværende belastning.

 

 


2. Resultater

2.1 Copenhagen Open
Selv om det længe lignede en dansk turneringssejr, snublede Sune Berg
Hansen desværre på stregen, og det blev en delt turneringssejr mellem
Baburin (Irland!) og Hillarp-Persson (Sverige). Turneringen brød en lang og
meget imponerende turneringssejrsrække for Sune Berg Hansen, der virkelig
er i storform!

2.2 VM i Las Vegas
Peter Heine Nielsen repræsenterede Danmark på særdeles udmærket vis ved
FIDEs VM i Las Vegas. I en meget spændende match mod den amerikanske
stormester Joel Benjamin vandt PHN i tie-break. I den følgende match mod
verdens stærkeste kvindelige skakspiller - Judit Polgar - gik det galt, men
det var under alle omstændigheder en flot indsats af Peter.

10. august 1999
Søren Bech Hansen

 

3. Tilbagemeldinger fra hovedkredsene

1. HK: Der har været afholdt en juniorlederkonference, som desværre trak for få deltagere. Der er blevet vedtaget visse tiltag på juniorområdet.

2. HK: Flere klubber er begyndt at formulere en børne/ungdomspolitik. Tingsted arrangerede en tankesportsdag i Nykøbing (også med l’hombre og backgammon). Hovedkredsen har ikke vedtaget en linie i støtte til arrangementer af denne type.

3. HK: BL fortalte om turneringsaktiviteten siden påske, som bl.a. havde indbefattet pokalfinalen.

4. HK: medlemstallet uændret i forhold til sidste kvartal. Hos Augustenborg har halvdelen af medlemmerne meldt sig ud p. gr. af kontingentstigningen. Med hensyn til nye aktiviteter afventer hovedkredsen, hvad der besluttes på landsplan.

5. HK: Hovedkredsen havde opfordret alle klubberne til at oplyse om aktiviteter for den kommende sæson. Der var modtaget reaktion fra 7 klubber. Hovedkredsen ønsker at forbedre Info-bladet.

6. HK: Stabilt medlemstal. Efter Århus Skak Unions opløsning har der været problemer med at få de store koordinerede turneringer arrangeret, men det synes nu i bedring hvor de større klubber begynder at tage et ansvar. Sammen med Erik Søbjerg vil hovedkredsen besøge klubberne for bl.a. at tilskynde til lokale PR-arrangementer. Tjele Efterskole har inkluderet et turneringslederkursus i skaklinien. Desuden nævnte JH, at Chess House er et stort aktiv for hovedkredsen, og at den muligvis vil gå ind og støtte Chess House.

UVN kunne tilføje, at Dansk Skaksalg havde indgået et spændende samarbejde med Chess House. 7. HK: Faldende medlemstal. Der er planlagt et turneringslederkursus som optakt til DM 2000. Med hensyn til nye aktiviteter afventer hovedkredsen, hvad der besluttes på landsplan.

8. HK: Nedgang blandt seniorer, mens der er fremgang hos juniorerne. Der er planlagt en junior-trænerhåndbog. Der er indført krav om turneringslederlicens for kampledere i alle holdkampe. Klubber er godt med hvad angår IT, hvilket bl.a. har medført at Bornholm er "kommet tættere på". Flere klubber er ganske initiativrige, og hovedkredsen ser det som sin opgave, at få de resterende klubber trukket med.

9. HK: Faldende medlemstal, som dog ikke fandtes alarmerende eller uventet (sæsonudsving). Med hensyn til nye aktiviteter afventer hovedkredsen, hvad der besluttes på landsplan.

UVN kunne supplere ved at fortælle, at DSU havde ca. 300 medlemmer færre i dag end på samme tid sidste år. Fra 1997 til 1998 havde det tilsvarende fald været ca. 200 medlemmer.

 

4 Pokalturneringen

SBH deltog ikke i dette punkt.

Evaluering af finalestævnet

UVN sagde at det havde været et flot stævne på Hotel Nyborg Strand, hvor der havde været tre række med 150 deltagende spillere. UVN så gerne der blev indgået en ny aftale med Nyborg om finalestævnet til næste år.

PC spurgte til, hvorfor finalen blev spillet i Nyborg.

UVN svarede at mange spillere tidligere havde givet udtryk for at Hotel Scandic i Odense ikke ligger centralt. Det var ikke muligt at finde noget i Odense centrum som var prismæssigt acceptabelt. Nyborg Strand ligger tæt ved motorvej og station.

PC anbefalede at rykke stævnet længere mod vest, når interessen for turneringen ikke var større hos 1. og 8. hovedkreds.

UVN sagde at det er begrænset hvor langt vest på det kan flyttes, hvis det stadig er de gode fynske kræfter der skal stå for turneringen, men var bortset fra det enig i, at sålænge interesse fra 1. og 8. HK var så ringe, var et mere vestligt placeret spillested hensigtsmæssigt.

BL var turneringsleder under finalestævnet og anbefalede at man fortsatte med Nyborg Strand hvis det var muligt.

LBH bemærkede at pokalstævnet kostede lige så meget som 2. og 3. division.

UVN svarede at udgiften var en kombination af hotelaftalen, præmier og en god behandling af arrangørerne med dækning af omkostninger og erkendtligheder.

OB tilføjede at DSU’s andel af prisen for 2. og 3. division jo ikke var dækkende for den udgift der lå i divisionsturneringen.

NB roste det fine arrangement i Nyborg.

 

Evaluering af hovedkredsenes pokalturnering

9. HK: 5 deltagere i eliterækken og 3 i bredderækken. man havde lavet en ratinggrænse på 1900.

8. HK: Ingen interesse fra klubbernes side og derfor blev der ikke holdt et indledende stævne. Senere ville en klub dog gerne deltage, og hovedkredsen endte altså med at være repræsenteret i Nyborg. Hovedkredsen ville gerne modtage ideer til hvordan de succesfulde hovedkredse gør det.

7. HK: 23 hold havde deltaget i den indledende turnering, som forløber lidt anderledes end andre steder i landet. Hovedkredsen sendte dog kun et elitehold og et juniorhold til finalestævnet.

6. HK: Pæn opbakning til elite- og bredderækken (men ikke juniorrækken). Tidligere deltog normalt 4-6 hold, men i år var man oppe på 18 hold. Man havde to ratinggrænser på 1400 og 1700.

5. HK: I det indledende stævne deltog 2 i elite-, 3 i junior- og 8 i bredderækken. Der var ratingpræmier i bredderækken. det indledende stævne var blevet afholdt vel sent, hvilket kolliderede med konfirmationer.

4. HK: Havde kun haft 8 hold, hvilket var en nedgang. Hovedkredsen havde registreret samme effekt som 5. HK på grund af det sene tidspunkt.

3. HK: Den traditionelle fynske pokalturnering var denne gang adgangsgivende til DSU’s finalestævne. På Fyn var man glad for juniorrækken, hvor der havde været 10-12 tilmeldte hold. I alt havde der i det indledende stævne deltaget ca. 30 hold.

2. HK: 24 hold som var blevet delt op i to grupper (efter geografiske forhold). Dette var en mindre fremgang, og tilfredsstillende da turneringslederen ikke havde været så udfarende som sidste år. Der var skepsis ved juniorrækkens berettigelse, og personligt fandt NSL pokal-begrebet noget udvandet med flere rækker og turneringsformer, der ikke har meget med knock-out at gøre.

1. HK: Ingen interesse for pokalturneringen blandt klubberne. Der er svært at finde tid til det indledende stævne, og hovedkredsen er ikke indstillet på at bruge penge på turneringen. Principielt er 1. HK tilhænger af en juniorrække.

Indførsel af ratinggrænse

JH så gerne at de lavere ratede spillere kom med i pokalturneringen. Det mente JH kunne opnås ved at indføre ratinggrænser i bredderækken – praktiseret på den måde at klubben vedlægger en ratingliste ved tilmeldingen. JH anbefalede to ratinggrænser – dvs. to breddehold. Gerne på bekostning af juniorrækken.

PC kunne godt gå ind for dette, men ville dog godt bevare juniorrækken.

NSL var ikke begejstret for endnu flere rækker.

FP fortalte om baggrunden for, at det forholdsvis stærke Haderslev-hold deltog i bredderækken. Noget der var faldt flere for brystet.

BL gjorde opmærksom på at flere rækker vil stille større krav til spillestedet.

UVN var ikke tilhænger af ratinggrænser og mindede om at pokalturneringen er et breddearrangement, hvor det at vinde ikke er i højsædet, men samvær og fællesskab med andre skakinteresserede. UVN nævnte en række eksempler på ulemper ved indførsel af ratinggrænser: indsættelse af reserver, ratingændringer mellem kvalifikation- og finalestævne samt turneringslederens kontrolopgaver umiddelbart inden et stævne med flere end 150 deltagere.

OB tilføjede at det jo ikke var unormalt at juniorspillere havde betydelig ratingfremgang i perioder.

NB så ingen problemer i at et hold vinder, fordi det har en junior der i mellemtiden er gået stærkt frem.

LBH mindede om hurtigskakratingen som HB afskaffede for nylig. Der så vi jo eksempler på spekulation i ratingtallene. Hvis der indføres faste grænser ryger fleksibiliteten for folk kræver at reglementet bliver strengt overholdt. Det giver praktiske problemer; så hellere regulere ved hjælp af præmier.

JH syntes at HB fokuserede for meget på eventuelle problemer ved indførsel af ratinggrænser. JH efterlyste mere mod hos HB at prøve nye veje.

Man skred til afstemning om princippet i at indføre faste ratinggrænser ved finalestævnet i pokalskak.

For: NSL, FP, NB, JH, PC = 5

Imod: LBH (3), BL, UVN = 5

Blank: PHH, JM (2), OB, EM = 5

Forslaget var dermed bortfaldet, men debatten fortsatte:

UVN opfordrede JH til at komme med et konkret forslag som HB og pokalturneringslederen kunne forholde sig til.

JH kritiserede LBH for at spærre for et ændringsforslag til en turnering som 1. HK ikke vil deltage i.

LBH svarede at hans opgave på HB-mødet var at tage stilling til de sager der måtte være. Pokalturneringens styrke er jo netop de frie reglement.

EM opfordrede hovedkredsene til at synkronisere deres lokale ratinggrænser, som reglementet jo stadig gav mulighed for.

 

5. Divisionsturneringen

UVN indledte med at sige at Knud Herskind gør et godt stykke arbejde.

Spilledatoer for divisionsturneringen

Der havde fra flere divisionsspillere været ønske om at DSU koordinerer spilledatoerne med spilledatoerne i de udenlandske holdturneringer, da de delvis professionelle spillere deltager i flere landes turneringer.

UVN berettede om bestræbelserne på at koordinere spilledatoerne for divsionsturneringen med de tilsvarende holdturneringer i udlandet. Opgaven er svær, og UVN havde forsøgt at få nedsat et udvalg som skulle opstille forslag til at løse dette. De adspurgte havde takket nej til at deltage i et sådan udvalg. UVN mente at en koordinering af spilledatoer kunne være et tilbud til eliten, da det ville give den flere muligheder for at spille topskak.

LBH mente det var en vanskelig opgave, som utvivlsomt vil give andre turneringsarrangører problemer, idet de jo indretter deres turneringer efter den danske divisionsturnering.

JH var ikke stemt for at ændre spilledatoer - man tog hensyn til meget få spillere.

NSL var betænkelig ved ændring af spilledatoer, da at det ville påvirke hele vejen ned i rækkerne, og NSL mente ikke at de øvrige spillere skal lide under de gener som en ændring ville medføre.

PC syntes også det ville medføre alt for omfattende ændringer.

OB konstaterede at ønsket om en koordinering af spilledatoerne ikke var tilstede i HB, og han ønskede derfor at stille forslag om at indstille arbejdet med at koordinere spilledatoerne med de udenlandske holdturneringer. Forslaget blev vedtaget enstemmigt af HB.

Rejserefusion

Der havde fra flere klubber – bl.a. udtrykt på delegeretmødet - været ønske om at DSU i sin rejsestøtte udligner de forskelle i transportudgifter som de forskellige klubber har.

UVN sagde at opgaven var temmelig kompleks. Forskellen mellem klubbernes transportomkostninger ligger indenfor 3-4000 kr., og det er ikke de samme klubber som hvert år har størst udgifter.

OB bemærkede at den nye ordning havde halveret hans opgaver med administration af divisionsturneringen, og OB henstillede til at en udligningsordning ikke måtte blive en tilbagevenden til den gamle praksis. Desuden hæftede OB sig ved, at en del af de berørte klubber også var dem, som honorerede deres spillere.

LBH var generelt ikke tilhænger af central rejsestøtte og mente en del brugte pengene til at købe spillere for.

JH sagde, at det ikke gjaldt alle klubber, og fremhævede Nørresundby og Skolerne som rene amatørklubber. JH konstaterede at 6.HK tilsyneladende var den eneste hovedkreds som ønskede rejsestøtten ændret, og JH mente derfor ikke der var grund til at HB-mødet brugte mere tid på punktet.

 

6. Sponsorsøgning

UVN fortalte at der var indledt en dialog med både Michael Tettinek og Allan Rasmussen om mulighederne for sponsering af DSU’s arrangementer. UVN ønskede at høre HB’s holdning til at bl.a. at "sælge" DSU-arrangementer.

UVN tilføjede at fundraisere naturligvis skal bakkes op og selv skal sætte deres præg på anvendelsen af midlerne.

LBH ville være glad for en øget sponsering, og hans eneste betænkelighed ville være, hvis der blev anvendt imagesvækkende sponsorer.

JH anbefalede at give fundraisere et niveau at sigte efter, så en turnering ikke blev solgt for billigt.

OB mente ikke det var nødvendig. En kontrakt kan altid opsiges på et tidspunkt. Hellere give fundraisere frie muligheder.

SBH gjorde opmærksom på, at sådan et stykke arbejde måtte man forvente skulle honoreres.

LBH så ingen problemer i det, men ville dog godt om det var FU som skrev en endelig aftale under.

Enighed om at FU kan sætte arbejdet i gang.

 

7. Ændring af "Faste oplysninger"

Punktet enstemmigt vedtaget.

 

8. PR-materiale

PR-materialet – fremstillet af Martin Mølster Jensen – var blevet fremsendt og kommentarer blev efterlyst.

FP ønskede at vide hvilket format det ville komme på.

UVN svarede at hver klub ville modtage et eksemplar, som ville være løsblade der kunne kopieres. Desuden ville det blive muligt at hente det fra hjemmesiden.

PHH foreslog at det blev en del af Skakhåndbogen.

 

9. Juniorinstruktørordning

FU havde fremsendt forslag til ændret juniorinstruktørordning. Den primære forskel var at eksterne tilskud ikke længere skulle modregnes, at timelønnen blev sat op fra 50 kr. til 100 kr. samt at budgettet skulle udviddes fra 40.000 kr. til 150.000 kr./år

PC var glad for at få sat timelønnen op.

NB spurgte om støtten kun var til opstart af skoleskak. Desuden undrede NB sig over kravet om, at instruktøren skal opgive indtægter og udgifter ved indberetningen til DSU, når eksterne tilskud ikke vil blive modregnet.

OB svarede at indberetning af tilskud giver DSU en vigtig information om vilkårene på området.

EM sagde, at med de satser der er forslået, kan vi (selv med et budget på 150.000 kr.) risikere blot at give tilskud til eksisterende aktiviteter og ikke skabe nye.

OB svarede at hovedkredsene har et stort ansvar for at få ordningen til at fungere. OB lagde vægt på at kontrolinstanserne lå hos hovedkredsene og ikke hos DSU’s kasserer. Desuden har hovedkredsene ansvaret for at budgettet holder. Hovedkredsen fastsætter også præmisserne for hvilke skoler/klubber der kan modtage støtte.

UVN sagde at det er nødvendigt at informere bedre om den nye ordning, end der er blevet gjort med den eksisterende. Ellers får den ingen effekt.

Generel accept blandt hovedkredsene af, at hovedkredsene selv må informere klubberne om den nye mulighed. Hovedkredsene skulle derfor modtage reglerne på elektronisk form.

DSU’s regler for juniorinstruktørordning kan læses på DSU’s hjemmeside.

 

10. Lederuddannelse

FU havde – efter dialog med Martin Noer, Ebbe Schultz og Jens Abildlund - fremsendt et oplæg til indhold og form i en fremtidig kursusrække for klubledere.

LBH syntes at oplægget var en god brainstorming. LBH havde selv haft gode oplevelser ud af, at deltage i Firmaidrættens kurser, og så gerne at DSU gjorde brug af de kontaktflader der var til Firmaidrætten.

NSL mindede om ikke at glemme DIF’s generelle kurser. Desuden mente NSL at der måtte være kommunale tilskudsmuligheder – noget som er gældende allerede i dag ved turneringslederkurser.

FP var tilfreds med oplægget, og så gerne det blev weekend kurser hvor bestyrelsen (og ikke mindst de unge) blev "peppet op".

LBH anbefalede at DSU begrænsede sig til det rent skaklige, og nøjedes med at henvise til mere almene kurser, hvad angik de øvrige områder. LBH efterlyste en undersøgelse af, hvad der er på markedet.

Hvad angik økonomi, var der ikke stemning for at lave graduering af betaling.

Oplæg om lederuddannelse kan læses på DSU’s hjemmeside.

 

11. Budget

1999

Vedrørende første halvår af 1999 berettede OB følgende:

DM99 forventes at komme til at koste DSU ca. 45.000 kr.

VISA Nordic grand-prix/Nordisk Mesterskab samt arrangementet i Tivoli forventes at balancere med 400.000 kr og et underskud for DSU på ca. 30.000 kr.

DSU har forpligtiget sig til at modtage 200 stk. af NSF’s 100 års jubilæumsbog.

NB roste den lave udgift til FU’s mødeudgifter.

OB svarede at det skyldes at medlemmerne i FU pt. bor i kun to byer.

Budget for 2000

FU havde i sit budgetforslag foreslået 25.000 kr. til internationale turneringer som skulle finansieres af Den Internationale Fond og ikke via driften som normalt.

LBH gik meget kraftig imod at tage støtten til de internationale turneringer over Den Internationale Fond. LBH var ikke sikker på at det lå indenfor fundatsen at tage midlerne derfra.

Hvis støtten ikke kunne tages via driften, foretrak LBH at der slet ikke var nogen støtte.

OB sagde at der ikke var tale om en generel omlægning af finansieringen af støtten til internationale turneringer. Desuden gjorde OB opmærksom på at der tidligere var anvendt penge fra fonden til at støtte den københavnske skakfestival i kulturbyåret.

Der blev stemt om hvorvidt støtten til internationale turneringer for år 2000 skulle tages over Den Internationale Fond.

For: FP, NB, JH, PHH, PC, SBH, OB, UVN, EM = 9

Imod: LBH (3), NSL, BL, JM (2) = 7

Blank: ingen

Forslaget vedtaget.

 

LBH foreslog at internationale turneringer blev støttet med 50.000 kr.

For: LBH (3) = 3

Imod: NSL, BL, NB, JH, PHH, PC, SBH, OB, UVN, EM = 10

Blank: FP, JM (2) = 3

Forslaget bortfaldet.

FU kunne oplyse at DSU kan forvente den dobbelte støtte fra tipsmidlerne end hidtil – i hvert fald for de sidste to kvartaler 1999 og det første 2000. På årsbasis svarer det til 100.000 kr. mere.

I budgetforslaget blev der lagt op til at det ekstra beløb indgik i den almindelige drift på grund af den anstrengte økonomi.

NSL bragte spørgsmålet på bane, idet NSL mente der burde afsættes midler fra de ekstra tipsmidler til sekretariatet. NSL så gerne at der blev sendt et signal om, at nu er DSU gået i gang med etableringen af et sekretariat.

LBH var enig. HB har allerede truffet den beslutning at eksterne midler bør anvendes til et sekretariat. Hvis blot pengene indgår i den daglige drift vil de altid blive brugt – også fremover.

NB var ikke enig i konklusionen fra HB-mødet (januar 1998). NB mente at der dengang var tale om "en eller anden sponsor" som gerne ville finansiere et sekretariat, men at det siden glippede.

LBH svarede at denne "sponsor" jo netop var Kulturministeriet, hvor der nu modtages en ekstra bevilling fra. Derfor er det i naturlig forlængelse af beslutningen (januar 1998) at afsætte pengene til oprettelsen af et sekretariat.

JH var ikke principiel modstander af et sekretariat, men fandt tidspunktet for denne beslutning for uheldig, efter de voldsomme bølger der havde været op til sidste delegeretmøde, hvor en aktivitetskonsulent havde været på tale.

PC var enig med JH, da han ikke mente folk kunne se forskel på en aktivitetskonsulent og et sekretariat. PC forestillede sig, at det menige medlem vil tænke "Får de ikke en aktivitetskonsulent, så vil de have et sekretariat".

LBH mente ikke man skulle overdrive betydningen af en hensættelse; i realiteten er der jo blot tale om en anden kontering af formuen.

FP kunne tilslutte sig, at en del af de ekstra tipsmidler blev hensat til et sekretariat. Det er en vigtig sag, og det er vigtigt at holde den varm.

JM mente på baggrund af den tidligere HB-beslutning, at det havde været forkert af FU blot at lade de ekstra tipsmidler indgå i driftsbudgettet.

Der blev stemt om der skulle hensættes til oprettelsen af et sekretariat:

For: LBH (3), NSL, BL, FP, PHH, JM (2), SBH, OB, UVN, EM = 13

Imod: NB, JH, PC = 3

Forslaget vedtaget.

NSL foreslog at, halvdelen af de ekstra tipsmidler der modtages i år 2000 (i forhold til 1999) skulle hensættes. For et helt år ville det give 50.000 i hensættelse.

For: LBH (3), NSL, BL, FP, PHH, JM (2), SBH, OB, UVN, EM = 13

Imod: NB, PC = 2

Blank: JH = 1

Forslaget vedtaget.

OB foreslog at tilskuddet til Dansk SkoleSkak (DSS) blev fastsat til 25.000 kr. som de tidligere år. DSS får også en fordobling af tilskuddet fra tipsmidlerne, og det må være rimelig at høre DSS om, hvordan de ekstra midler som DSS har fået indenfor de senere år, tænkes anvendt.

SBH så gerne man gik væk fra et almindeligt standardtilskud, og i stedet ydede støtte til projekter efter ansøgning fra DSS.

SBH sagde at der i FU var behov for at opdatere nogle af computerne. Som konsekvens af den daglige mængde post der kommer - ikke mindst pr. email - havde SBH behov for en bærbar, så det var muligt at læse post udenfor hjemmet.

LBH sagde at med det store arbejde der ligger i FU, er det nødvendigt at værktøjerne er i orden.

PC sagde at på Tjele blev det vedtaget, at bevilge FU de hjælpemidler, som FU finder er nødvendige.

Budget for vækstkontoen 1999 og 2000

NB syntes at det budgetterede beløb til lokale initiativer var lille, i betragtning af at det er lokale initiativer der skal fremme medlemsudviklingen.

EM var enig med NB i at det var et lille beløb. I foråret blev hovedkredsene bedt om at indsende overslag over kommende initiativer på lokalt plan (af hensyn til budgetlægningen). Bortset fra 5. HK og tildels 1. HK var der intet kommet fra hovedkredsene. EM ville gerne have afsat langt større beløb til lokale initiativer, men havde desværre måttet konkludere at de lokale initiativer var uhyre sparsomme.

LBH så gerne at midlerne til lokale aktiviteter blev målrettet et begrænset geografisk område – f.eks. Sønderjylland.

Næste møde

Næste møde afholdes i Fredericia 30. januar 2000 kl. 10.00.