Referat af Hovedbestyrelsesmødet

30. januar 2000

Bilag: 
Ny referatform   
Forslag om halvårligt kontingent
Reglemenstændringer i divisionsturneringen  a)
Reglemenstændringer i divisionsturneringen  b)
Forslag til datokoordinering
Orientering om regnskabet  

Sted: Fredericia Idrætscenter

Deltagere:

Forretningsudvalget Søren Bech Hansen (SBH), Ole Block (OB), Uffe V. Nielsen (UVN) og Erik Mouridsen (EM), Afbud fra Martin Mølster Jensen
1. HK
2. HK
3. HK
4. HK
5. HK
6. HK
7. HK
8. HK
9. HK
Lars-Henrik Bech Hansen (LBH)
Niels Steen Larsen (NSL)
Brian Lorenzen (BL)
Frank Petersen (FP)
Christian Dahl (CD)
Jes Harholm (JH)
Poul Henrik Hansen (PHH)
Kasper Wilken Damm (KWD
Per Christensen (PC)

Dagsorden:

1) Protokol.

a) Godkendelse af seneste HB-referat
b) Diskussion af ny form for referat. Bilag vedlagt.

2) Formandens beretning.

3) Tilbagemelding fra hovedkredsene vedrørende

a) Medlemssituationen
b) Aktivitetsniveau indenfor medlemsfremmende tiltag og lederudvikling

4) Juniorholdturneringen – tilbud fra Tjele Efterskole som fast arrangør af stævnet.

5) Forslag om halvårligt kontingent. Bilag vedlagt.

6) Reglementsændringer i divisionsturneringen.

a) straf for brug af kampleder uden TL-licens i 2. og 3. division. Bilag vedlagt.
b) straf ved manglende indsendelse af kluboplysninger. Bilag vedlagt.
c) datokoordinering – oplæg fra Peter Heine Nielsen og Martin Noer. Se forslaget

7) Økonomi & budget

a) Orientering om regnskabet for 1999. Bilag vedlagt.
b) Budget for 2000 – evt. afvigelser

8) Valg til FU – forslag til ny person

9) Næste HB-møde. Fastlæggelse af tid og sted.

10) Eventuelt.

 

1. Protokol

Godkendelse af referat fra sidste HB-møde.

JH var ikke tilfreds med referatet omkring den forhøjede andel af tipsmidlerne. Tipsmidlerne blev debatteret to gange. Første gang under formandens beretning, hvor FU’s indstilling om at lade pengene indgå i den almindelige drift, blev taget til efterretning af HB. Anden gang under budgetbehandlingen, hvor HB i stedet besluttede at hensætte en del af pengene til etableringen af et sekretariat.

Dette forløb fremgår ikke af referatet.

 

Forslag om ny referatform.  Bilag 

UVN redegjorde for FU’s forslag med et beslutningsreferat. Formålet er at reducerer tidsforbruget ved udformningen af referatet, og at få det ud tidligere end nu – gerne på hjemmesiden. Desuden er det også ønskeligt, at referaterne bliver et bedre værktøj til opfølgning af tidligere vedtagne beslutninger. FU’s opfattelse af, hvad et referat bør indholde fremgår af bilaget.

LBH var betænkelig ved, om debatten i HB ville slå igennem overfor skakverdenen.

PC mente, der ville komme til at mangle noget i referaterne.

EM sagde, at det ikke var hans indtryk at de ofte omfangsrige referater med bilag blev læst i klubberne. EM nævnte, at der jo ikke kan laves en fast formular til referaterne. De enkelte punkter må behandles på individuel måde.

KWD foreslog et kort beslutningsreferat på nettet og et mere uddybende udsendt senere.

UVN svarede, at arbejdet med to referater ville forøge arbejdsbyrden.

FP kunne tilslutte sig at man prøvede en ny referatform, sålænge man havde referaternes historiske betydning for øje.

OB foreslog at man prøvede den ny referatform de næste tre HB-møder.

Dette forslag blev enstemmigt vedtaget.

 

2. Formandens beretning

(Beretningen var fremsendt til HB inden mødet. Tekst med kursiv angiver kommentarer som fremkom på mødet.)

Min beretning til det første Hovedbestyrelsesmøde i det nye årtusinde følger her. Jeg håber, alle medlemmer af Hovedbestyrelsen havde en god Nytårsaften, og at det kommende år vil bringe godt nyt og fremgang for dansk skak.

SBH nævnte, at DSU netop havde modtaget en uventet "bøde" fra FIDE på for sent indberetning af ELO-ratede turneringer. Bøden skyldes regler som har været gældende hele tiden, men som ikke har været praktiseret. FIDE vil nu ændre praksis, og bøden – som denne gang ikke skulle betales - var ment som en oplysning om konsekvenserne fremover af for sent indberetning.

SBH havde aftalt en midlertidig procedurer med Steen Andersen fra ratingkomiteen, men FIDEs nye linie vil kræve ændringer af den danske praksis. FU fremlægger forslag om ændringer til HB-mødet i påsken.

Fordeling af stemmer i Hovedbestyrelsen i år 2000:

Den seneste medlemsopgørelse har givet en enkelt ændring i fordelingen af stemmer i Hovedbestyrelsen i år 2000 - 6. hovedkreds har nu 2 stemmer på bekostning af 8. hovedkreds, som nu har 1 stemme. 1. hovedkreds har fortsat 3 stemmer og de øvrige hovedkredse alle 1 stemme. Dette har virkning fra og med HB-mødet i august år 2000.

DM 2000:

Det er mig en glæde at kunne fortælle, at Bjarne Sønderstrup har indgået hotelsponsoraftale. DM i Aalborg bliver utvivlsomt et flot arrangement.

DM 2001:

Forretningsudvalget er i dialog med 8. HK v/ Verner Christensen, idet såvel Rønne Skakforening som Sydkystens Skakklub har udvist interesse for DM 2001. Forhåbentligt ender det med, at en af disse tager arrangementet.

Instruktørmaterialet:

Mads Jacobsen og Jakob Rathlev har kort efter Nytår leveret materialet i sin helhed, såvel i almindelig elektronisk form, der kan udskrives normalt, som i et format anvendeligt på Internet. Materialet forventes præsenteret i Skakbladet 3/2000.

Ny revideret Internet-Strategi for Dansk Skak Union:

Jeg arbejder p.t. på formuleringen af en ny og tidssvarende internet-strategi for Dansk Skak Union, hvor vi udnytter mediet i så vid omfang som muligt til administrative aflastninger. Jeg håber at kunne offentliggøre en artikel om emnet i et snarligt nummer af Skakbladet.

Nordisk Mesterskab (VISA NGP) 6.-20. August 1999:

Det står nu klart, at Dansk Skak Union kom igennem jubilæumsarrangementerne uden røde tal i jubilæumsregnskabet. Bemærk at de indkøbte jubilæumsbøger ikke indgår i regnskabet for jubilæet. Jeg finder det meget glædeligt, at det lykkedes os - med lodder og trisser, hiv og sving - at få afviklet en så flot turnering som VISA NGP samt holde fødselsdagen 20. August i Tivoli uden at bruge af vores egne penge.

Der var mange gæster på unionens hjemmesider på Internet under jubilæumsarrangementerne. Sponsoren VISA's logo, som var anbragt på turneringsforsiden, blev:

- vist over 2000 gange om dagen i turneringens mest intense periode

- vist over 11.000 gange i turneringens sidste uge (14-21/8)

- vist ca. 20.000 gange i løbet af hele august måned

Som baggrundsinformation kan nævnes, at DSU's forside blev vist over 1000 gange om dagen i gennemsnit igennem hele august. Det generelle niveau for DSU's forside medio 1999 var omkring 500 visninger om dagen med stigende tendens.

Sponsoraftale med Netcentralen:

Dansk Skak Union har indgået sponsoraftale med Internet-udbyderen Netcentralen, hvor unionens hjemmesider nu bor. Kontaktpersonen hos Netcentralen hedder Nikolaj Borge, og det er Tom Skovgaard, der for Dansk Skak Union har forhandlet det væsentlige i aftalen på plads.

SBH tilføjede at aftalen giver nye muligheder for at lægge programmer på hjemmseiden (f.eks. skakprogrammer eller programmer til administrative opgaver). Sponsoraftalen medfører også gratis webhotel. Aftalen kan opsiges uden varsel af både DSU og Netcentralen.

Senioreliteudvalgsposten:

Denne varetages nu af Bjørn Brinck-Claussen. Jeg håber på HB-mødet at kunne orientere om hans arbejdsbeskrivelse.

SBH orienterede om Bjørn Brinck-Claussens (BBC) arbejdsbeskrivelse, som også var diskuteret med Spillerforeningens formand Sune Berg Hansen, som kunne tilslutte sig arbejdsbeskrivelsen. BBC’s funktioner svarer til det man kan kalde for en landstræner. Dvs. han får mandat til at udtage spillere til OL, individuelt EM, internationalel arrangementer osv. i det omfang deltagerne ikke er fastlagt af andre reglementer. Med denne post, ville der ikke længere være behov for et spilleudvalg, som fastsætter en styrkeliste. Der vil derfor på HB-mødet i påsken blive fremsat forslag om nedlæggelse af spilleudvalget. En ratingliste skal selvfølgelig stadig laves og offentliggøres.

SBH tilføjede, at BBC har frabedt sig at stå for de økonomiske forhandlinger med spillerne i forbindelse med ex. OL. Det er hensigten, at landstræneren fra 2001 skal stå for fordelingen af støtte til internationale turneringer i Danmark. Dette vil dog først ske efter vedtagelse i HB.

Junioreliteudvalgsposten:

Denne varetages fortsat forbilledligt af Per Andreasen.

Støtte til Internationale Turneringer i Danmark i år 2000:

Forretningsudvalget har bevilget penge til alle arrangører, der har søgt. Det drejer sig om Dianalund, Esbjerg, Copenhagen Open og WIM-turneringen på Tjele.

Projekter fra vækstkontoen:

På HB-mødet vil Erik Mouridsen orientere om status på de forskellige projekter der finansieres af midler fra vækstkontoen – voksenundervisning, lederuddannelse, skak for flygtninge, påskeguide mm.

EM fandt arbejdet med projekterne fra vækstkontoen som meget spændende, men også noget frusterende fordi arbejdet skred så langsomt frem. På grund af de mange andre opgaver i FU kneb det med tiden til at følge op på opgaverne.

EM kunne fortælle at annoncen efter påske-guider havde båret frugt, idet fem personer havde meldt sig. Af dem havde FU udtaget tre, som alle var ca. 40 år og selv havde børn. Påskestævnet var annonceret i Skoleskakbladet og ville blive annonceret yderligere i Skakbladet, på nettet osv.

DSU’s folder til flygtninge (skrevet på både dansk og serbo-kroatisk) var blevet trykt og var nu klar til at komme ud til sprogskoler, flygtningehuse mv. Der er indledt en dialog med Dansk Flygtningehjælp, som bl.a. har betydet at Flygtningehjælpens kulturfond finansierede folderne, at Dansk Flygtningehjælp har givet tilsagn om at deltage i et landsmøde (for hovedkredsenes kontaktpersoner på området) og mulighed for at komme ud gennem blade og lokalradioer. Det planlagte landsmøde i januar havde desværre måttet udsættes på grund af afbud.

EM fremhævede Danne Johansen og Ib Kraglund, som begge var aktive i arbejdet – ikke mindst mht. flygtningecentrene.

FU havde sendt oplæg til klubberne vedr. klublederuddannelse, men kun modtaget sparsomme reaktioner. Der var taget kontakt til DIF, DGI og DFIF (Dansk firma Idrætsforbund) med henblik på at gøre brug af deres uddannelsestilbud. Alle tre organisationer havde taget positivt mod henvendelsen, og det vil bl.a. komme til syne ved den kommende inspirationsdag på Tjele. FP og EM havde deltaget i DGI- kurser for at se, om de ville kunne bruges i skak-regi.

EM fremviste arbejdsmateriale som var udarbejdet af DIF. Han fandt det anvendeligt også for skakklubber.

Efter annoncering i Skakbladet er der opstået en lille gruppe omkring dette projekt. EM fremhævede Jens Kristiansen, som pt. bl.a. arbejder på at lave en oversigt over anvendeligt undervisningsmateriale på dansk og Klaus Bolding, som har stor erfaring på området fra Frankrig.

Dette område der ikke var sket de store ting på. Seminarieprojektet havde navnlig lidt under at blive skubbet til side til fordel for de løbende opgaver. Der var sendt forespørgsler til bl.a. FIDEs school committee, og en kortlægning af de forskellige ordninger der kører skoleskak efter, var sat i værk.

Inspirationsdag på Tjele

På initiativ af Tjele Efterskole vil der 18. marts blive afholdt inspirationsdag for klubledere på skolen. Dagen vil bl.a. indeholde et oplæg fra Jan Grumstrup fra Dansk Firma Idrætsforbund, og eleverne på Tjele barsler med nogle bud på fremtidens skakklub.

Tjele Efterskole har generøst tilbudt at være vært ved mødet, hvilket betyder at deltagelse kan blive gratis. Inspirationsdagen bliver annonceret i Skakbladet nr. 2 og i udsendelse direkte til klubberne i februar. Tilrettelæggelsen sker i samarbejde mellem Niels Jørgen Fries Nielsen og Erik Mouridsen.

PR i Fredericia

FU blev kort før nytår kontaktet af Fredericia Teater, som i januar og februar opfører musicalen CHESS. Dette har medført et samarbejde, idet Støtteforeningen udlåner teateret et af sine smart-board, der gør det muligt at overføre træk til et stort bagtæppet (som i Tivoli). Desuden fik FU sammen med Erik Søbjerg i hast forfattet og produceret en folder, som tager udgangspunkt i forestillingen og selvfølgelig også fortæller om det almindelige klubliv. Folderen har adresser på klubber i 5. HK samt Herning & Ikast, hvor forestillingen også vises.

Skakbladet:

I årets tre første numre af Skakbladet forsøger vi os med ny teknik på billedsiden i Skakbladet i håbet om at komme den dårlige billedkvalitet til livs.

Det var en almindelig opfattelse blandt HB-medlemmerne, at billedkvaliteten i Skakbladet nr. 2 ikke var væsentlig forbedret. OB oplyste at Rosenlund ville afprøve forskellige teknikker, da flere led i fremstillingsprocessen har indflydelse på billedkvalitet. Prismæssigt ligger de nuværende forbedringer indenfor 1.000 kr. / nummer. Enighed om at fortsætte forsøgene og tage det op igen på påskemødet.

 

Junior Hold-DM 1999:

Dette blev desværre aflyst med kort varsel. Arrangementet skulle have været afholdt på Tjele - det er nu flyttet til 12.-13. februar 2000, stadig på Tjele. Junior-Hold-DM er på HB-mødets dagsorden som et særskilt punkt.

FP ønskede reglementet optaget i Skakhåndbogen, da det nok engang havde givet anledning til misforståelser.

Dansk Skaksalg ApS:

På HB-mødet orienteres om følgerne af stormskaden efter december-orkanen og om ændring af regnskabs-aflæggelsestidspunkt.

OB kunne endnu ikke sætte beløb på skaderne, men varelageret var dækket af forsikringen.

Regnskabet hos Skaksalget bliver udfærdiget og revideret under tidspres, for at kunne indgå i DSU’s regnskab det samme år. I stedet ønskede OB at forskyde regnskaberne, således at resultatet af Skaksalget for 1999 først ville indgå i DSU’s regnskab i år 2000 og fremdeles. Skaksalgets regnskab ville så fremover være klar til påskemødet. HB tog den ændrede praksis til efterretning.

 

Jubilæet 2003:

Det er ved at være tid til at påbegynde planlægningen af Dansk Skak Unions 100 års jubilæum i 2003. Jeg ønsker på HB-mødet en indledende diskussion af HB's umiddelbare ideer og om nødvendigt at få nedsat et 100-års-Jubilæums-udvalg.

Af topskak begivenheder nævnte SBH Europamesterskabet for hold som en mulighed.

LBH tilbød et KSU-arrangement på niveau med det som fandt sted i Kulturby året.

LBH indvilgede i at komme med et oplæg til påskemødet om forskellige jubilæumsaktiviteter – herunder bl.a. at efterlyse ideer gennem nettet/Skakbladet. Hovedkredsene opfordredes til at komme med forslag inden påske.

Et egentligt jubilæumsudvalg vil kunne nedsættes efter påske når interesserede har meldt sig.

Mht. finansiering af jubilæumsaktiviteter vil der i 2003 være ca. 400.000 kr. på jubilæumskontoen og 600.000 kr. i den internationale fond.

Ratingkomiteen:

Steen Andersen har meddelt FU, at han ønsker at træde tilbage med virkning fra Påsken 2000.

118:

Oplysningen henviser nu til Bjørn Laursen, hvis man siger "Dansk Skak Union" til operatøren.

Ledig Plads i FU:

Der er i skrivende stund intet nyt vedrørende den ledige plads i FU, så annoncen bragt på side 5 i decembernummeret af Skakbladet er stadig status.

SBH oplyste at han havde modtaget én henvendelse, og at han ville tage et møde med vedkommende.

Formandsstolen:

Jeg har skrevet om denne i lederen af Skakbladet 1/2000. Jeg gentager her, at jeg er på valg til Påsken 2001, og at jeg ikke genopstiller uden et sekretariat.

SBH gentog, at han fandt en kontorfunktion i 2001, som afgørende for hans videre fortsættelse som formand. Flere HB-medlemmer fandt den kontante udmelding uheldig, da den kunne lægge låg på diskussionen.

LBH oplyste, at han ville stille op til formandsposten (også uden udsigten til et sekretariat), men han ville ikke gå i kampvalg mod SBH. LBH var ikke interesseret i den ledige FU post.

SBH vil komme med konkret plan for et sekretariat.

Nordisk Skakforbund:

Formandsposten er overtaget af Arild Rimestad, Færøerne, der jo er juniorleder i Københavns Skak Union. Arild er allerede i gang med planlægningen af NM 2001.

Danmarks Tankesports-Forbund:

Muligheder for optagelse i DIF synes langt væk, også selv om IOC har anerkendt såvel bridge som skak. Et eksempel på en disciplin, der er anerkendt af IOC men ikke har forbundet som medlem i DIF, er bodybuilding.

Dansk Skak Union gjorde ved det nyligt afholdte møde i DTF opmærksom på, at vi mener, Dansk Skak Union hører hjemme i DIF.

DTF har indtil nu uddelt bevillingen fra Kulturministeriet til de enkelte medlemsforbund udelukkende efter medlemstal. I takt med den teknologiske udvikling (der er ikke langt til et "løst" internet-medlemsskab for flere af medlemsforbundene) vil det nu blive defineret, hvad et medlem er, i.e. Hvad der forlanges af en enkeltpersons medlemsskab af et af forbundene (for eksempel af Dansk Skak Union), for at det berettiger til støtte gennem DTF.

Kongressen i det europæiske Skakforbund i Batumi, Georgien, december 1999:

Jeg deltog som delegeret for Danmark og med den islandske zonepræsidents fuldmagt ved den ordinære generalforsamling i det europæiske skakforbund (ECU). Kongressen drejede sig mest om økonomi og turneringsarrangementer, men det var godt at vise fanen igen blandt de FIDE-delegerede, så de ikke helt glemmer Danmark. Vi har meldt afbud til FIDE-kongresserne i 1997, 1998 og 1999 og deltog ikke ved det europæiske møde i 1998. Deltagelsen i Batumi var meget billig, rejse og ophold var decideret ubehageligt, men det har værdi for unionen at knytte og vedligeholde internationale kontakter, så ind i mellem skal vi være med.

Værd at bemærke fra møderne er følgende:

1) Der afholdes begyndende i år 2000 individuelt europæisk mesterskab. Reglerne for udtagelse hertil offentliggøres ultimo februar, og der er tre mulige arrangører: Schweiz, Italien og Montenegro.

2) På kompromisforslag af Danmark blev det vedtaget, at det med virkning fra og med turneringen EM for hold år 2003 er generalforsamlingen og ikke bestyrelsen, der vælger arrangørerne, i.e. tager stilling til de indkomne bud. Som jeg ser det et skridt i den rigtige retning for demokratiet.

3) På forslag af Spanien blev det vedtaget fremover at afholde EM for hold hvert 2. år i stedet som hidtil hvert 4. År. Danmark og Island stemte imod dette forslag.

4) Den engelske repræsentant David Anderton spurgte meget udførligt til FIDEs og ECUs holdning til dopingspørgsmålet. FIDEs generalsekretær Emanuel Omuku var til stede og gav et svar, som jeg nødvendigvis måtte tolke som om, FIDE er ligeglade med dette spørgsmål. Mødets eneste konklusion på dette punkt var, at forbundene opfordres til at indsende al relevant information om emnet til det europæiske skakforbunds sekretariat.

5) Det europæiske skakforbund har nu eget kontor - det bor hos det tyske skakforbund i Berlin.

6) Emanuel Omuku meddelte, at FIDEs VM nu afholdes hvert år i november-december. Han nævnte Kina som mulig arrangør til VM 2000. Muligheden for eventuelt at afvikle VM for kvinder i Moldavien, august 2000, blev også nævnt af Omuku.

OL 2000:

Denne forventes fortsat afholdt i Istanbul, Tyrkiet, og terminen er nu fastlagt: Det bliver efter sigende fra den 28. Oktober til den 13. November år 2000. Man skal dog holde sig klart, at der i krogene tales om en vis risiko for aflysning. FIDE-præsidenten skulle i denne sammenhæng have sagt, at hvis tyrkerne mod forventning skulle aflyse, kan OL altid spilles i Elista. Af samme årsag fandt jeg i spøg ved kongressen i Georgien, december 1999, på at OL 2000 vil blive afviklet i "Elistanbul". Vi må nødvendigvis tage udgangspunkt i, at OL 2000 spilles i den anførte periode i Istanbul, Tyrkiet.

Vi har glædeligvis 25.000 kroner i sponsorstøtte til kvindeholdet ved OL - fra den samme anonyme sponsor, som var på tale ved OL i 1998.

Vi bør på HB-mødet diskutere finansieringen af kvinde-holdets deltagelse under "budget og økonomi", idet kr. 25.000 er utilstrækkeligt.

Placering af fremtidige internationale landsholdsturneringer:

OL 2002 er givet til Bled, Slovenien. OL 2004 er endnu ikke placeret. Jeg forventer, at bestyrelsen i det europæiske skakforbund vælger Plovdiv, Bulgarien, som spillested til EM for hold år 2001.

Resultater:

De spillemæssige resultater fremgår af udmærkede referater i Skakbladet og på Dansk Skak Union’s hjemmesider, og jeg ser ingen grund til fremover også at nævne dem her.

 

8. Januar 2000

Søren Bech Hansen

 

Beretningen enstemmigt godkendt.

 

3. Tilbagemelding fra hovedkredsene

1. HK: Taber stadig medlemmer. Positiv udvikling på juniorsiden. LBH havde bemærket, at klubberne fik nye - ganske stærke spillere – som havde lært spillet på nettet.

2. HK: Lille stigning på gr. af godt tag i juniorarbejdet. Bl.a. har hovedkredsene 5 instruktører under DSU’s ordning.

3. HK: Lille tilbagegang. Aktivitet i juniorskakken i Odense, hvor Læseforeningen drager til Norge med juniorer.

4. HK: Nedgang i første halvår. Skaklivet blomstrer dog trods alt, og Bov Skakklub blev fremhævet. Der er produceret instruktørmateriale til juniorer ("mat i to" og lign.)

5. HK: Tilbagegang og to klubber er lukket siden sidst. Juniorarbejdet fungerer tilfredsstillende i Vejle Amt, og Springeren i Kolding havde god succes med husstandsomdelt brochure.

6. HK: Stabilt medlemstal. I Chess House er der aktiviteter for nye på tværs af klubberne.

7. HK: På det sidste har der været en lille stigning, men det sidste år har kostet 60 medlemmer. En ny klub på Læsø er i syne, mens Skagen er lukket igen. Skoleskakken er i fremgang. Der har været afholdt TL-kursus i anledning af DM.

8. HK: Lille fremgang. Der har været afholdt kursus for kampledere i holdturneringen.

9. HK: Lille tilbagegang. NØS er lukket.

 

4. Juniorholdturneringen

Tjele havde tilbudt at være tilbagevendende arrangør af stævnet. Tjele tilbød at finansiere opholdet for deltagerne (logi og forplejning). Turneringen har kørt noget ujævnt de senere år, arrangørerne kender ofte ikke reglementet tilstrækkeligt. Tilbudet blev positivt modtaget, men flere hovedkredse var dog ikke begejstret. HB havde tidligere vedtaget en turnus for afholdelse af arrangementet, som burde køres igennem. Et tilbagevendende stævne på Tjele ville ikke være så spændende for deltagerne, som at komme rundt i landet. Turnusordningen havde været en forudsætning for at 1. HK havde accepteret at deltage i turneringen.

FP kunne godt acceptere Tjeles tilbud, men 4. HK ville dog gerne afholde sit arrangement i oktober 2000, som oprindeligt planlagt.

Der blev stemt om at juniorholdturneringen afholdes fast på Tjele Efterskole fra 2001.

For: BL, FP, JH, KWD (2), UVN = 6

Imod: LBH (3), NSL, PHH = 5

Blank: CD, PC, SBH, OB, EM = 5

Forslaget vedtaget.

Juniorholdturneringen afholdes af 4. Hovedkreds i oktober 2000, hvorefter Tjele Efterskole er fast arrangør.

Der blev nedsat et udvalg, som skal tilpasse reglementet efter de nye arrangørforhold, herunder en fordeling af rejseudgifterne mellem hovedkredsene. Reglementsændringerne skal præsenteres for HB. Udvalget består af FP, UVN, KWD og en repræsentant for Tjele Efterskole.

 

5. Halvårskontingent

Forslaget er vedlagt som bilag.

OB begrundede forslaget om overgang fra kvartals- til halvårskontingent.

Forslaget har til hensigt at reducere arbejdet med kontingentopkrævninger. Ved ind/udmelding involveres desuden hver gang flere personer. Ved overgang til halvårlig opkrævning forventes dette at blive reduceret. Allerede i dag er der mange klubber som nøjes med at opkræve kontingent to gange pr. år.

Når et medlem skifter klub vil det ikke længere være sådan, at medlemmet skal betale kontingent til DSU i begge klubber (i skiftekvartalet). Et nyt medlem der melder sig ind, vil få Skakbladet lige så hurtigt som hidtil.

Forslaget medførte ikke den store debat og blev sat under afstemning:

For: LBH (3), BL, FP, CD, JH, KWD (2), PC, SBH, OB, UVN, EM = 14

Imod: NSL = 1

Blank: PHH = 1

Det blev vedtaget at et flertal af Hovedbestyrelsen skulle sætte forslaget på dagsordenen til delegeretmødet 2000 med virkning fra januar 2001.

NSL ønskede under dette punkt en drøftelse af de forskellige hovedkredses linie mht. spærring af medlemmer på gr. af restance. NSL havde bemærket, at der var store udsving i hovedkredsenes håndtering af dette – dels i beløbets størrelse dels i varigheden af spærringen.

OB mente, at en del af variationerne i størrelsen af beløbene måtte skyldes indtastningsfejl. Der var delte meninger om hvor lang en spærring burde og kunne vare (2-5 år). Der var hos flere HB-medlemmer ikke stemning for at behandle forslaget, da det ikke havde været fremsendt før mødet.

NSL stillede forslag om, at der blev indført en minimum restance på 100 kr. før en spiller kunne spærres. Spærringen af en spiller skulle ophæves efter 3 år.

For: NSL = 1

Imod: BL, CD, PHH, KWD (2), PC, SBH, EM = 8

Blank: LBH (3), FP, JH, OB, UVN = 7

Forslaget forkastet.

 

6. Divisionsturneringen

a. straf for brug af kampleder uden TL-licens i 2. og 3. division. Bilag vedlagt

      Forslaget var en konsekvensændring af en tidligere vedtaget beslutning i HB, og formålet var at have ens straffebestemmelser for de tre divisioner.

      Forslaget skabte stor debat. Modstanden mod forslaget skyldes ikke uvilje mod ens straffebestemmelser, men selve kravet om kampleder med TL-licens i divisionsturneringen, som er til gene for klubber med få eller ingen turneringsledere.

      BL foreslog, at udforme reglementet sådan at turneringsleder Knud Herskind kunne idømme en straf (ikke han skulle gøre). Flere fandt det ikke rimeligt, at KH skulle til at vurdere hvornår en klub skulle straffes eller ej.

      FU’s forslag blev sat under afstemning først, da det var mere vidtgående end BL’s forslag.

      Forslag om ny formulering af §10 stk. d:

      Dersom der protesteres mod en kampleder i divisionsturneringen, der ikke har licens, idømmes den arrangerende klub en bøde af samme størrelse som indskuddet pr. hold til turneringen.

      For: NSL, CD, KWD (2), PC, SBH, OB, UVN, EM = 9

      Imod: LBH (3), BL, FP = 5

      Blank: JH, PHH = 2

      Forslaget vedtaget.

b. straf ved manglende indsendelse af kluboplysninger. Bilag vedlagt.

KH havde stillet forslag om en opstramning af reglerne for indsendelse af oplysninger inden divisionsturneringens start. Indsamlingen af oplysninger var efterhånden blevet unødvendigt besværligt. Forslagene skabte ikke den store debat og blev vedtaget under et.

 

Forslag til reglements-ændring - Divisionsturneringens §4 - nyt pkt. d:

Overholdes indsendelsesfristen ikke, kan turneringslederen idømme klubben en bøde af samme størrelse som indskuddet pr. hold til turneringen.

Forslag til reglements-ændring - Divisionsturneringens §4, pkt. c ændres til:

Navn, adresse og eventuelt telefonnummer for klubbens kontaktperson.

For: NSL, BL, FP, CD, JH, PHH, KWD (2), PC, SBH, OB, UVN, EM = 13

Imod: ingen

Blank: LBH (3)

Forslagene vedtaget.

c. Datokoordinering med udenlandske divisionsturneringer. Se forslaget

UVN fremlagde Martin Noer og Peter Heine Nielsens forslag (forslaget er offentliggjort på DSU’s hjemmeside under diskussionsforum for ledere eller klik her).

Der blev fremsat kritik af, at datokoordinering igen var på dagsordenen, da HB på seneste møde forkastede ideen. UVN svarede, at han tidligere forgæves havde spurgt folk om at deltage i arbejdet med en anden rundelægning. Nu var nogle villige til at tage et ansvar. UVN talte varmt for forslaget, men var godt klar over, at en datokoordinering ville være problematisk. Forslaget ville medføre et udvalg som i februar skulle fastsætte datoerne for den kommende turnering. Forslaget ville give HB mulighed for at godkende datoerne. UVN anbefalede, at HB undlod at påtage sig den kontrolfunktion, som han så forudså ville blive til et varmt og langvarigt diskussionsemne. I stedet foretrak han, at udvalget suverænt fastlagde datoerne, og selv tog den dialog med skakledere, som datolægningen kunne medføre.

Blandt HB-medlemmerne var der bred enig om, at det stillede forslag gav for "flydende" datoer for divisionsturneringen, hvilket ville være til stor gene for de lokale holdturneringer og andre arrangementer. En model som byggede på andre – men stadig faste datoer – ville være mere acceptabel.

UVN anbefalede, at man vedtog Martin Noer og Peter Heine Nielsens forslag, med den ændring at HB ikke skulle godkende datoerne.

For: UVN = 1

Imod: LBH (3), NSL, BL, FP, CD, JH, PHH, PC, OB = 11

Blank: KWD (2), SBH, EM = 4

Forslaget forkastet.

Der blev herefter stemt om Martin Noer og Peter Heine Nielsens forslag som det forelå – dvs. at HB skulle godkende datoerne.

For: OB, UVN, EM = 3

Imod: LBH (3), NSL, BL, FP, CD, JH, PHH, PC = 10

Blank: KWD (2), SBH = 3

Forslaget forkastet.

 

7. Økonomi

Regnskab og budget

OB orienterede om ændringer i budgettet i forhold til det som blev vedtaget på HB-mødet i august.

Dansk SkoleSkak (DSS) har afstået fra at modtage det sædvanlige tilskud på 25.000 kr. DSS’s økonomi er blevet væsentligt forbedret efter at DSS er blevet optaget i Tankesportsforbundet, og dermed modtager del i tipsmidlerne.

Med tilsagn fra sponsor om 25.000 kr. til kvindeholdets deltagelse i OL, forventede OB at der ville mangle yderligere 25.000 kr. før finansieringen var i orden. OB anbefalede, at anvende 15.000 kr. fra udlodninger af Gudrun Levalds Fond og 10.000 kr. fra den almindelige drift, hvilket HB tilsluttede sig. Det kommende Europamesterskab (individuel) har endnu ikke fået fastlagt sit reglement. Evt. støtte til deltagelse hører under eliteudvalget, som administreres af Bjørn Brinck-Claussen.

Midlerne på vækstkontoen står temmelig uberørt, da de forskellige projekter kun skrider langsomt frem. SBH nævnte, at dette var forventeligt da man sidste år besluttede kun at afsætte penge til aktiviteter og ikke samtidig afsætte penge til en person til at sætte aktiviteterne i værk. Det er arbejdskraften som er problemet. Der er sket en mindre stigning i søgningen til DSU’s juniorinstruktørordning, men det er stadig langt fra budgettet.

 

8. Valg til FU

SBH efterlyste forslag, men det øvrige HB havde ingen tilsagn fra folk, som var interesseret.

 

9. Næste møde

Langfredag 21. april kl. 14.00 på Ålborg Tekniske Skole.

 

10. Evt.

PHH nævnte, at Nørresundby er varme fortalere for en udligningsordning af transportomkostningerne i divisionsturneringen, hvilket PHH ikke havde givet udtryk for på sidste møde.

 

referent: Erik Mouridsen