At gennemspille et parti

Den vigtigste egenskab ved game vieweren er selvfølgelig, at man kan gennemspille et skakparti. Det kan gøres på flere måder. Den første er at bruge knapperne i kontrolpanelet under skakbrættet.

Her er et større billede af kontrolpanelet:

Knapperne og deres funktioner er:

Gå til partiets begyndelse
Gå 5 træk tilbage
Gå 1 træk tilbage
Gå 1 træk frem
Gå 5 træk frem
Gå til parties slutning
Vend brættet
Auto-gennemspilning
Gå ind i varianter

Bemærk at du også kan bruge piletasterne eller det numeriske tastatur til at spille frem og tilbage.

En anden mulighed for at gå ét træk frem er at placere cursoren et eller andet sted under brættet og så klikke med højre musetast. Du kan også gå til en bestemt stilling i partiet ved at klikke på selve teksttrækket i spalten til højre for brættet.

Når du gennemspiller partiet, markeres de enkelte træk med en baggrundsfarve i spalten til højre og de vises under selve brættet. Hvis der er varianter i partiet, vil disse teksttræk stå med en anden tekstfarve end partitrækkene.

Der bruges "tooltips" til at vise yderligere information. Hvis du f.eks. lader cursoren svæve over åbningsnavnet, vil der ofte vise sig et lille gult vindue med ekstra information.

Du er imidlertid ikke begrænset til kun at gennemspille partiet. Hvis du vil analysere dine egne ideer, kan det gøres på brættet. Du klikker simpelthen på den brik du vil flytte og dernæst på feltet, hvor den skal flyttes hen (for Explorer-brugere følger brikken med cursoren, når man klikker). Dine egne træk vises under brættet i fuld notation efter symbolet =>. Du kan gå baglæns i dine analyser ved at klikke på "tilbageknappen" aller pil-til-venstre. På billedet nedenfor er den hvide løber "samlet op" og flyttet til b5.

Når du er færdig med at analysere, klikker du ganske enkelt på "frem-knappen" for at fortsætte med de egentlige partitræk.

Nederst under brættet er der et lille spørgsmålstegn, som linker til denne hjælpeside. Der er også et lille skakbræt-symbol med en hånd, og klikker du på dette, vises den aktuelle stilling i FEN-notation. Denne FEN-tekststreng kan kopieres og sættes ind i de fleste skakprogrammer, hvis du ønsker at analysere stillingen med hjælp fra computeren.