Praktisk hjælp

Jeg har modtaget flere forespørgsler på hvordan man håndterer zip filer, normalt hører den slags emner ikke ind under DSU's hjemmesider, men på den anden side, bruger vi en række specielle formater, så derfor vil jeg her forsøge at uddybe en række forskellige emner som kan være af generel interesse for skakspillere der besøger DSU's hjemmeside og skakspillere der overvejer at starte deres egen hjemmeside...:

Nedenfor er angivet de emner, der vil blive behandlet, alle der ønsker emner behandlet, skal være velkomne til at skrive til webmasteren, du er også meget velkommen til at komme med kommentare og korrektioner.... Denne side er primært henvendt til Windows brugere, da det er det mest almindelige i dag, de fleste ting kan dog overføres til andre operativ systemer...

Emner:

ZIP

ZIP er et format man bruger til at pakke data-filer med, i 'gamle dage' (tja. tiden får hurtigt..)pakkede man filerne for at spare på harddisk pladsen, men med de priser der er på harddiske idag, er det ikke længere nødvendigt. Der er dog stadig brug for at kunne pakke data-filer, for med de linier der bruges i dag, er det vigtigt, at størrelsen på data-filerne holdes nede, og derfor har pakkeprogrammer stadig deres berettigelse.

Det mest populære pakkeprogram til Windows er formentlig WinZip, det er et shareware program (dvs. man får lov til at prøve det inden man betaler) og kan findes via. deres hjemmeside http://www.winzip.com/ eller et af de andre steder hvor man kan hente shareware og freeware, se links nedenfor.

Når man har installeret WinZip, kan man pakke en zip fil ud på 2 måder, enten kan man starte programmet

WinZip er i virkeligheden et grafisk interface til de 'gamle' pkzip.exe og pkunzip.exe, disse programmer brugte man i 'gamle dage' til at lave de samme ting.

Tidligere (i de 'gamle' DOS dage) brugte man også ARJ formatet, der er stadig mange der bruger dette format, men det er normalt personer med en teknisk indstilling..
tar og compress er de formater man bruger på UNIX platforme.

FTP

FTP (File Transfer Protocol) er navnet på den måde man typisk overfører filer over en netværkes forbindelse, det er muligt at gøre det manuelt, men der findes i dag flere FTP programmer, der gør livet lidt nemmere, de mest almindelige kan man finde som shareware via et af de links der er nedenfor.
Undertegnede har prøvet "CuteFTP" og "FTP Control", begge programmer er gode og kan anbefales, de minder om Windows Explore, dvs. man flyter filerne ved "drag and drop".

Download af Windows programmer...:

http://tucows.inet.tele.dk, Shareware og freeware
http://www.winfiles.com, Shareware og freeware
http://www.download.com/, Shareware og freeware

Hjemmesider

Hjemmesider er en nem og billig måde at formidle sit budskab på, uanset hvilket niveau man befinder sig på, er der en række udfordringer der skal takles, man skal først have et sted at placerer sin hjemmeside, den typiske hjemmeside vil blive placeret hos en almindelig Internet udbyder, der er mange om budet i Danmark, det er også muligt at finde steder på nettet, hvor man kan få en gratis hjemmeside. Fordel ved en hjemmeside placeret hos en udbyder i Danmark er, at man har mere styr på den. Hvis man opretter en side der skal besøges af mange, bør man vælge et sted der er stabilt.
Jeg modtager med jævne mellemrum forespørgsler på, om det er muligt at få klubbens hjemmeside placeret under DSU's hjemmeside. Det er desværre ikke muligt, at få de enkelte klubbers hjemmeside placeret på DSU's webhotel, der er p.t. ingen måde at lave seperarte kontoer, hvis DSU engang i fremtiden får deres egen fysiske webserver, kan det tænkes, at det vil være muligt at få klubbernes hjemmesider placeret på samme server... Det er derfor nødvendigt for klubberne at finde en Internet leverandør, hvor de kan købe sig plads til en hjemmeside, jeg hørte forleden, at
www.image.dk i 1999 vil gøre det gratis, at få en opkobling, måske vil de også tilbyde gratis hjemmesider... Ellers starter prisen i dag omkring 300 kr. pr. år for en opkobling og plads til en hjemmeside...
Det er altid fornuftigt at hente inspiration fra andre hjemmesider, man kan i et vist omfang finde ideer og alternative måder at gøre tingene på. Det er vigtigt at huske, at det tager tid at lære at lave en god hjemmeside, og ikke mindst tid at vedligeholde den, enda meget tid! Specielt den tid det tager at vedligeholde siden, er noget man bør overveje inde man starter sin hjemmeside.
Jeg vil kort nævne 4 emner der er vigtige, jeg har forsøgt at prioriterer dem i den rækkefølge, som jeg finder mest vigtig:

  1. Opdatering
  2. Layout
  3. HTML
  4. Grafik
  5. Java
  6. JavaScript

Opdatering
Når man har besluttet sig for at lave en hjemmeside, skal man gøre sig klart, at den blot er en blandt flere millioner, det er derfor vigtigt, at den bliver opdateret jævntligt, hvis man som 'net-surfer' har været på siden og konstateret, at den ikke bliver opdateret, vil de fleste vælge at finde andre sider at bruge deres tid på.
En hjemmeside er ikke kun forsiden, der er et stort arbejde i at vedligeholde siderne bagved. Det er vigtigt, at brugeren jævntligt ser at der sker noget, derfor har vi valgt at lægge udvalgte nyheder på forsiden, men der sker også ting og sager på siderne bagved. En ting man ofte glemmer når man snakker hjemmeside er post, der vil komme en del post til en aktiv hjemmeside, og det er naturligvis også vigtigt at læse og besvare post fra brugerne af siden.
Jeg håber ikke at ovenstående har skræmt nogen fra at lave deres egen hjemmeside, det er primært skrevet for at potentielle webmastere overvejer omfanget af deres hjemmeside, man kan med fordel starte i det små og så udvidde, hellere det end en side der er for omfattende og derfor ikke bliver vedligeholdt..

Layout Det er vigtigt, at man forsøger at holde samme layout på alle siderne. På DSU's hjemmesider har vi desværre ikke været så gode til at overholde dette. Et ens layout hjælper brugeren til at fokuserer på budskabet istedet for at forsøge at finde ud af 'rodet' på siden.. Det er væsentligt nemmere at vedligeholde noget der er ensartet end give en hjemmeside et ensartet layout. Derfor er dette en opfordring til nye webmastere om, at beslutte sig for en stil fra starten..

HTML HTML er en standard for hvordan man skriver tekst, så en browser kan forstå det. Det minder mest om det man kan se i WordPerfect når man vælger "vis kode", f.eks. laver man fed skrift i HTML vha. et <b> her kan man se fed skrift</b>. Der er rimelig mange koder, men med en god reference guide, skulle man være rimelig godt rustet, så er det kun rutinen der mangler.. Man kan finde nogle gode reference guider rundt omkring på nettet, en begynder kan med fordel starte via. http://www.html.com, der er links til bla. http://www.ncsa.uiuc.edu/General/Internet/WWW/HTMLPrimer.html og http://www.europa.com/~bloo/html/index.html, hvor man finder info om html o.l., bla. JavaScript Grafik og andet guf...

De danske bogstaver er en ting der ofte glemmes, når man laver en hjemmeside. Danske bogstaver er specielle, og de har deres egen kode, f.eks. skives "ø" som "&#248;" eller som "&oslash;", bemærk at der er et semikolon efter 'koden', det er vigtigt at man får det med. Hvis man ikke skriver danske bogstaver på denne måde, er det kun Windows brugere der kan se dem, alle andre vil få nogle håbløse karakterer at se...

Der findes utallige værktøjer på markedet, udover de kommercielle er der flere shareware og freeware produkter der har et godt ry. Blandt de mest kendte er FrontPage fra Microsoft. De moderne tekstbehandlings systemer kan desuden gemme i html format, dog har de fleste af produkterne et problem med at få det til at se ud som man gerne vil have det, derfor er vi en del der skriver html i en almindelig tekst editor, jeg bruger selv TxEdit, en tekst editor der opfylder mine behov, hverken mere eller mindre, så slipper jeg for al den støj der er i de moderne tekstbehandlings systemer.

Grafik Grafik er pænt, men meget grafik er ikke nødvendigvis meget pænt. Det skal være sagt med det samme, jeg er ikke tilhænger af for meget grafik, lidt er godt, men det kan desværre hurtigt blive for meget. Hvis brugeren ikke har en hurtig forbindelse (f.eks. et langsomt modem), kan den tid det tager for vedkommende at hente grafikken blive et problem, jeg har selv flere gange stoppe min browser i at loade en hjemmeside pga. grafikken. Nok om personlige nøkker, der er to grafik formater på nettet, GIF og JPG, de har hver deres fordele, jeg skal ikke gøre mig klog på grafik, men blot nævne,

Der findes flere typer/genrer grafik, de mest udbredte er:

Java

Java er spændende, men man skal huske, at det er et hjælpemiddel! Java kan være en fantastisk hjælp, uden Java ville vi ikke være i stand til at vise Danbase live. Men java kan også være et problem, man skal huske, at det ikke er alle browsere, der kan vise Java, og der findes desværre flere Java versioner, men hvis publikum til ens hjemmeside alle har en 4.x browser, vil brug af Java ikke være noget teksnisk problem.
Man kan f.eks. bruge Java til at navigerer på hjemmesiden, eller lave rullegadiner eller andre praktiske ting, der kan hjælpe brugeren rundt på hjemmesiden.
Der findes flere steder på Internettet, hvor man kan finde små Java programmer (kaldet applets), det er også muligt at lave sine egne, det kræver dog at man kan programmere selv eller kender en der kan.
Java programmer bliver downloaded i samme stil som grafik programmer, hvis de ikke er signerede (hvilket ikke er så normalt endnu, normalt er det kun bank programmer o.l., der signeres), kan de kun hente ting fra deres egen hjemmeside, og de kan ikke få adgang til brugerens computer.

JavaScript

JavaScript er en mellemting mellem HTML og Java, det er i princippet kode der placeres direkte i HTML koden, DSU's hjemmeside gør bla. brug af det på forsiden, hvor der er brugt JavaScript til at skrive nederst i vinduet når man bevæger musen over et af hoved-linkene. JavaScript er væsentlig nemmere at lære og bruge end Java, men det har også væsentlig flere begrænsninger. Man kan finde flere gode beskrivelser af JavaScript på nettet, bla. Sun's egen hjemmeside.

Værktøj til at opbygge en hjemmeside

Det er altid vigtigt at have et godt sæt værktøj, om det gør det halve arbejde i forbindelse med en hjemmeside er dog tvivlsomt, men værktøj til at opbygge en hjemmeside er vigtigt.
Der er mange typer værktøj, men her er hvad jeg selv bruger:

Jeg håber, at ovenstående kan inspirerer andre til at lave deres egen hjemmeside.
Rune Hvalsøe

Retur til DSU's hjemmeside