Referat af Hovedbestyrelsesmødet

29. - 30. august 1998

_______________________________________________________________

Sted: Tjele Efterskole

Deltagere:
Forretningsudvalget Søren Bech Hansen (SBH), Ole Block (OB), Martin Mølster Jensen (MMJ), Uffe V. Nielsen (UVN) og Erik Mouridsen (EM)

  1. HK Lars Henrik Bech Hansen (LBH)
  2. HK Niels Steen Larsen (NSL)
  3. HK Arne Madsen (AM)
  4. HK Frank Petersen (FP)
  5. HK Ninna Brandes (NB)
  6. HK Erik Søbjerg (ES)
  7. HK Poul Henrik Hansen (PHH)
  8. HK Martin Noer (MN)
  9. HK Per Christensen (PC)
  1. Protokol. Herunder godkendelse af seneste HB-referat
  2. Forretningsudvalgets beretning.
  3. Reglementsændringer
  4. Eliteudvalg. Status vedr. juniorer og etablering af seniorudvalg.
  5. Medlemssituationen. Kort orientering fra hovedkredsene.
  6. DSU mod nye tider - uddybning af oplæg ved UVN.
  7. Debat om oplæg. Hvilke fokusområder skal vi have?
  8. Pokalturneringen - evaluering.
  9. Økonomi og budget.
  10. Næste møde
  11. Eventuelt

1. Protokol - herunder godkendelse af referat.

SBH bød velkommen til mødet og måtte desværre konstatere, at FU ikke havde haft held til at finde en mødeleder udefra som besluttet på HB-mødet i påsken - flere var blevet spurgt. FU foreslog derfor SBH som mødeleder, men FU havde ikke opgivet ideen med et ikke-HB medlem som mødeleder.

MN og ES udtrykte kritik af referatet fra sidste møde som de fandt for tyndt. Bl.a. var 6. HK’s kritik af ændringerne i divisionsturneringen ikke nævnt tilstrækkeligt. Desuden fik man det indtryk at præmierne i divisionsturneringen skulle sættes op, hvilket ikke blev vedtaget.

PC havde et par kommentarer til SBH med relation til det seneste HB-møde. På dette møde havde SBH sagt, at hvis delegeretmødet valgte en anden til FU end MMJ måtte FU samarbejde med denne. PC mente ikke at SBH havde givet udtryk for dette i DM-bulletinen og på delegeretmødet. PC havde endvidere glædet sig over FU’s held med at skaffe en sponsor til OL-kvindeholdet. Denne glæde var dog kølnet noget, da han fra anden side var blevet fortalt at en tredie person også havde været indblandet i dette arbejde.

SBH kunne bekræfte at en tredie person havde formidlet kontakten til sponsoren, men havde svært ved at se noget problem i dét. Da DSU havde garanteret sponsoren fuld anonymitet ville SBH gerne vide hvor PC havde oplysningerne fra.

PC oplyste at det var fra et tidligere FU-medlem, som ikke havde været formand.

Referatet blev herefter godkendt.

 

2. Formandens beretning

Grundet Forretningsudvalgets oplæg "DSU Mod Nye Tider" samt de for nyligt indførte HB-nyhedsbreve er min beretning denne gang kort - og som sædvanligt inddelt i et organisatorisk og et resultatmæssigt afsnit.

Det er mit håb, at HB vil tage godt imod "DSU Mod Nye tider". Der er tale om et gennemgribende oplæg, der forhåbentligt får vidtrækkende positiv betydning for unionen i de kommende år.

 

1. Organisation

1.1 Elitearbejdet

Den nye ansvarsfordeling vedrørende det elitære juniorarbejde er faldet rigtig godt ud. Per Andreasen modtager og gennemgår spillede partier fra alle vore bedste juniorer, og det er mit indtryk, at der er generel stor tilfredshed med Per Andreasens arbejde, både på spiller- og forældreside som fra organisatorisk hold. Forretningsudvalget sender turneringsinvitationer videre til Per Andreasen, der udtager deltagere og bevilger støtte ud fra sit budget. Når en udtagelse har fundet sted, planlægger Finn Fejrskov rejsen. Henrik El-Kher og Anne Bekker-Jensen har spillet junior-EM med sekundant IM Jacob Aagaard, og Jacob fulgte også med juniorer som holdleder/sekundant til den just overståede Glorney & Faber Cup i Holland. Der er flere aktiviteter, og de fungerer også godt!

Hvad angår seniorelitearbejdet, følger i løbet af en uge skriftlig rapport fra udvalget bestående af Michael Bjertrup og Per Andreasen.

 

1.2 Mødeleder ved HB-mødet

Michael Bjertrup har takket nej til at være mødeleder for HB-møderne. Forretningsudvalget er derfor på jagt efter en anden kandidat, der kan foreslås HB.

 

1.3 Internationale Turneringer i 1999

Der indkom ikke ansøgninger inden 1/8/98 til 50.000 kroners puljen til internationale turneringer i 1999. Forretningsudvalget foreslår, at pengene i lighed med sidste år ikke overføres til den internationale fond.

 

1.4 Offentlige Midler

Vi er desværre ikke kommet så langt, som vi gerne ville, i Danmarks Tankesports-Forbunds (DTFs) bestræbelser på at få del i de offentlige midler.

Foreløbigt er DTFs ansøgning til Kulturministeriet om del i Kulturministeriets tipsmidler til idrætsformål 1998/99 blevet besvaret som følger (uddrag):

Ministeriet skal i den anledning meddele, at der kan ydes et tilskud på 500.000 kr. til Danmarks Tankesports-Forbund i 1998/99.

Denne halve million dækker perioden 010798-300699, og det er forventeligt, at Dansk Skak Union modtager cirka 125.000 kroner og Dansk Skole Skak cirka 25.000 kroner af pengene.

Den politiske afklaring af, hvorvidt den offentlige støtte til tankesporten fremover skal tildeles fra andre puljer - med større bevillinger til følge - er desværre endnu ikke sket.

 

1.5 IT-strategiudvalget

Forretningsudvalget har haft møde med Thorbjørn Rosenlund for at diskutere en eventuel sammenlægning af Skakbladet, webmaster-funktionen og Presse-Service. En sådan sammenlægning kan delvist financieres ved at udgive færre end 12 Skakblade om året. FU mener, at rigtigheden i et sådant tiltag primært begrundes med, at Internet med tiden må forventes at afløse flere og flere eksisterende tryksager, tidsskrifter og lignende - ikke blot i skaksammenhæng.

En sådan sammenlægning vil være godt i tråd med det oplæg, IT-Strategiudvalget leverede til HB-mødet i Påsken 1998.

HB forventes på HB-mødet 29.-30. august 1998 at tage stilling til denne sammenlægning og udstikke retningslinier for FUs handlingsrammer i dette spørgsmål.

SBH uddybede FU’s holdning til en sammenlægning af redaktør af Skakbladet, presseservice og webmaster. Rune Hvalsøe (der er webmaster nu) er kun en midlertidig løsning. Der ligger i webmasteropgaven et stort dagligt ansvar (opdatering af siderne) som kræver kontinuitet. Det er derfor ikke hensigtsmæssigt med skiftende webmastere.

FU ser flere fordele ved at lægge opgaverne ind under samme hat. Thorbjørn Rosenlund (TR) medbringer erfaring og juridiske viden omkring ophavsret, som også vil være vigtig for en webmaster.

SBH mente ikke at det var afgørende at der udkom 12 numre af Skakbladet om året. Der er tidligere udgivet færre blade og han kunne godt forestille sig at juli-nummeret udgik. Dette ville også give TR mulighed for at holde en samlet ferie, og samtidig gøre løsningen økonomisk mere neutral.

LBH synes en sammenlægning ville være en god idé og det var naturligt at TR fik chanchen. Dog krævede netop webmasterfunktionen en sommerferieafløser, så hjemmesiderne ikke blot lå stille.

NSL var ikke glad for færre antal Skakblade. Hvis der skæres i antallet af Skakblade vil der være et misforhold mellem service og en kontingentstigning. Det vil blive svært at tale for en kontingentstigning.

PC mente ikke der var mange som brugte IT - Skakbladet er derimod dét medlemmerne får i hænderne. PC kunne derfor ikke gå ind for færre Skakblade.

ES var enig med PC og var interesseret i TR’s pris for at overtage webmasterarbejdet.

OB oplyste at en finansiering kun kunne ske ved at frigøre TR fra andre opgaver.

NB var ikke begejstret og ville høre hvormeget bladet skulle beskæres.

UVN fortalte at man ikke havde drøftet konkrete tal med TR og vendte spørgsmålet om: Hvad vil vi bruge på en webmaster?

FP advarede mod kun at have én hest. Man kunne have flere "under-webber" med TR som ansvarlig.

LBH fandt det ikke vigtigt med 12 numre om året. Hovedsagen er at informationen kommer ud til medlemmerne - ikke antallet af blade.

SBH anslog en velfungerende webmaster opgave til at fylde 1/4 arbejdsuge. Derfor er det nødvendigt med besparelser ved nedbringelse af TR’s nuværende arbejde.

MN synes godt om oplægget, men der var alt for mange ubekendte. MN fandt det psykologisk godt med 12 numre pr. år og ville høre om aftalen med TR ville blive ophævet ved en ny konstruktion.

OB bekræftede at det ville være nødvendigt at lave en ny kontrakt med TR. Den nuværende er fornuftig, men meget kompliceret!

MN mente man burde lave en almen stillingsbeskrivelse som også passede på andre end TR. MN syntes at punktet burde have været et selvstændigt punkt på dagsordenen, så man ikke følte sig tvunget til at stemme for nogle løsninger fordi det lå under formandens beretning.

PHH synes det var godt at få presseservice over til TR og det måtte også koste penge - kunne derimod ikke gå ind for færre antal Skakblade.

SBH konstaterede at der var enighed i princippet om en sammenlægning af de tre arbejdsfunktioner: redaktør af Skakbladet, webmaster og presseservice, og at HB ikke ønskede en reduktion i antallet af Skakblade.

1.6 Dansk Flygtningehjælp

Forretningsudvalget har etableret kontakt med Dansk Flygtningehjælp og p.t. er der følgende planer:

Desuden overvejer Forretningsudvalget direkte henvendelse til de dansk-bosniske venskabsforeninger - for eksempel i form af en turnering hos venskabsforeningen. Dette må en kontaktperson hos hovedkredsen også have interesse for!

 

1.7 Karatænesager

Foranlediget af en ubehagelig karantænesag, hvor karantænen blev ophævet af Skaknævnet efter en meget lang sagsbehandlingstid - og spilleren dermed i praksis nåede at være uden mulighed for deltagelse i skakturneringer i en længere periode - ønsker Forretningsudvalget en tilkendegivelse fra HB om, hvorvidt en maksimal sagsbehandlingstid ønskes pålagt Skaknævnet med virkning fra næste Delegeretmøde.

PC kunne godt se problemet og talte for at ankning af karantænesager havde en opsættende virkning. Karantænesager burde kunne klares på tre måneder.

MN talte også for opsættende virkning - dette kendes fra andre juridiske forhold. En tidsfrist for Skaknævnet kan skræmme folk væk fra posterne. MN så også gerne et højere depositum.

LBH mente det desværre var normalt med lang behandlingstid i Skaknævnet.

NSL spurgte om Skaknævnet var blev adspurgt om grunden. Var det kun visse sager der tog lang tid? NSL mente man burde holde sig indefor rammer som ikke nødvendiggjorde ændringer i DSU’s love.

LBH bad om et konkret foreslag til næste møde.

NB mente at karantænesager krævede hurtig sagsbehandling. NB syntes ikke det fungerede godt og opfordrede til at drøfte det med Skaknævnet i stedet for at tale hen over hovederne på folk.

SBH konkluderede at FU tager kontakt til Skaknævnet bl.a. med forespørgsel om tidsfrist. Dette vil udmønte sig i et konkret forslag til næste HB-møde i januar, da nogle foreslag kan medføre behov for ændringer i DSU’s love, som skal foretages på delegeretmødet i påsken.

MN fremhævede igen begrebet opsættende virkning.

 

1.8 Undervisningsmateriale.

Desværre er projektet hos Bjarke Kristensen ikke blevet realiseret. Dette skyldes primært Bjarkes store travlhed i forbindelse med hans tiltræden som generalsekretær i det norske skakforbunds sekretariat. Forretningsudvalget har valgt at opsige aftalen med Bjarke Kristensen for at have mulighed for at tilbyde opgaven til anden side.

SBH forklarede at Bjarke Kristensen var ked af ikke at havde kunnet overholde tidsfristerne og at Bjarke havde fuld forståelse for FU’s ophævelse af aftalen. Bjarke Kristensen ville arbejde videre på projektet selv om DSU ikke længere stod bag. SBH oplyste at FU havde modtaget henvendelse fra Svend Novrup som barslede med undervisningsmateriale. Novrups idé havde dog mere karakter af en bog. Der var ikke aftalt noget med ham og FU var generelt på udkig efter de forskellige muligheder.

PC ville høre hvor langt Bjarke Kristensen var nået.

SBH sagde at der ikke forelå noget konkret materiale.

1.9 PR-materiale

Et forslag til nyt PR-materiale er i støbeskeen hos FU.

SBH oplyste at MMJ arbejder på nyt PR-materiale, men klog af erfaring vil vi ikke sætte dead-line på!

NB spurgte til startpakkerne - findes de?

UVN (der udsender startpakker) sammensætter den efter spørgerens behov (skoleskak, ny klub etc.). UVN vurderede at materialet ikke er tilstrækkeligt godt.

 

1.10 Samarbejdet med Dansk Skole Skak

Forretningsudvalget ved undertegnede og Martin Mølster Jensen deltog ved Dansk Skole Skaks landsudvalgsmøde på Tjele Efterskole i maj. Her informerede vi om status på søgningen af offentlige midler. Efter Dansk Skole Skaks optagelse i Danmarks Tankesports-Forbund får Dansk Skole Skak jo også midler, når tankesporten tilgodeses. Mads Jacobsens (i Dansk Skole Skaks bestyrelse) omfattende arbejde med central registrering af Dansk Skole Skaks medlemsskare har åbnet endegyldigt for denne mulighed, hvilket er fremragende. Jeg er ikke i tvivl om, at Dansk Skak Union og Dansk Skole Skak i fremtiden vil have et godt og tæt samarbejde, hvor Ejnar Johansen, Ole Block og undertegnede i fællesskab repræsenterer skakkens interesser.

 

1.11 WIM-turnering

Den af FTSADPOKS annoncerede WIM-turnering, der skulle afholdes i forbindelse med Påskestævnet og have status af DM for kvinder, og dernæst måtte flyttes grundet manglende tilslutning fra de bedste danske spillere, led samme skæbne ved den nye termin. Status er p.t. ukendt.

SBH oplyste at FTSADPOKS havde rettet henvendelse til DM 1999 arrangørerne i Århus for at lægge turneringen dér.

LBH mente ikke FTSADPOKS pt. havde resourcer til at arrangere turneringen og troede kun den ville blive afholdt hvis Århus-folkene gik ind som aktive arrangørerer.

ES sagde at DM-arrangørerne kun havde givet tilsagn om turneringsledelse, lokale og fremskaffelse af logi.

1.12 DM 1998

DM 1998 i Taastrup er slut, og tilbage står kun at gøre regnskabet op. Dette er ved at ske i tæt dialog mellem kasserer Ole Block og turneringsarrangørerne. Mere herom på HB-mødet.

OB havde endnu ikke modtaget regnskab, men frygtede at det ville blive det dyreste DM nogensinde med et underskud på over 75.000 kr. Det skyldes flere poster - bl.a. rengøring til 20.000 kr. og brug af to skoler. Den del af underskudet der hidrører fra den koordinerede turnering (dvs. uden landsholdsklassen) vil formentlig udgøre ca. 40.000 kr.

SBH sagde at resultatet gør det nødvendigt at stramme op på vilkårerne for at arrangere DM. Man bliver nødt til at stille nogle minimumskrav og evt. sætte stævnet i licitation.

1.13 DM 1999

Forretningsudvalget har holdt flere møder med arrangørerne fra Århus, og det er vores indtryk, at arrangementet er i gode hænder. Grundet stor sommertravlhed i FU, specielt hidrørende fra "DSU Mod Nye Tider", zoneturneringen og OL, har det planlæggende arbejde af DM 1999 i FU-regi (det hører til på mit skrivebord) holdt en mindre ferie, men tiden er meget snart inde til at tage tråden op igen. Jeg glæder mig til DM i Århus 1999!

ES fortalte at man regnede med 450 deltagere og havde fået tilsagn om Århus Købmandskole.

1.14 Skakolympiaden

Dansk Skak Union har tilmeldt følgende to hold til olympiaden i Elista 26.september til 13. oktober 1998:

Åben Række:

1. GM Sune Berg Hansen

2. GM Peter Heine Nielsen

3. IM Erling Mortensen

4. IM Nikolaj Borge

5. IM Steffen Pedersen

Kvinderækken:

1. WIM Nina Høiberg

2. Esmat Guindy

3. WIM Evgenia Peicheva-Hansen

4. Oksana Vovk

Holdleder for begge hold bliver Per Andreasen.

Der har været en del debat vedrørende den seneste udvikling i Kalmykien, hvilket har foranlediget, at flere af vores spillere er blevet nervøse. I Skakbladet nummer 8/1998 bringes efter annonceringen af holdene følgende tekst:

Citat start.

Den seneste tids rygter om uregelmæssigheder i forbindelse med finansieringen af den ny OL-by samt drabene på to kritiske kalmykiske journalister er ikke passeret ubemærket forbi hverken spillere eller Dansk Skak Unions forretningsudvalg. Men det er FU's holdning, at det man virkelig ved om Kirsan Iljumzhinovs håndtering af sine embeder som præsident for FIDE og Kalmykien, ikke er anderledes nu, end dengang DSU vedtog at sende hold til OL. Dansk Skak Unions ledelse har længe været kritisk over for Iljumzhinov, men finder det dog ikke rimeligt at lade ubekræftede rygter føre til boykot af OL. Dansk Skak Unions ledelse følger udviklingen nøje, og kommer der nye fakta på bordet, vil deltagelsen i OL givetvis blive taget op til fornyet overvejelse.

Citat slut.

Jeg håber, ved HB-mødet at kunne bringe en positiv OL-status.

SBH fortalte at efter udsendelse af beretningen til dette HB-møde var der indløbet afbud fra fire af de ni udtagne spillere. FU havde derfor besluttet at trække begge hold af OL. Begrundelsen var udelukket truffet af sportslige grunde. SBH gjorde opmærksom på at Nina Høibergs afbud ikke var begrundet i forholdene i Kalmykien men var af private grunde. Kvindeholdets sponsor var blevet adviseret om situationen.

ES var tilfreds med at Danmark ikke deltog i OL. Han fandt det dårligt for skakken at blive kædet sammen med negativ omtale af Kalmykien og havde foretrukket at afbudet blev formuleret som en boy-cot. Da beslutningen om deltagelse i OL blev taget, havde ES opfattet SBH sådan at det var overvejende sandsynligt at det ikke ville blive afholdt i Kalmykien men i den vestlige del af Rusland.

SBH oplyste at ham bekendt udebliver ingen lande fra OL af politiske grunde, og spurgte HB om, i hvilke lande Danmark gerne vil spille OL.

LBH læste Peter Heine Nielsen (PHN) og Steffen Petersens brev op, som bl.a. var at finde på internettet. I brevet angives moralske grunde til at melde afbud - bl.a. på grund af tvivl om finansieringen af stævnet. LBH forstod ikke hvordan PHN kunne deltage i den kommende zoneturnering som gjaldt deltagelse i VM i Las Vegas. Præmierne i Las Vegas ville være finansieret med ligeså dulgte og "beskidte" penge som OL. Kan vi være sikker på at PHN vil deltage i Las Vegas hvis han kvalificerer sig? LBH ønskede at PHN skulle give tilsagn om deltagelse i VM ved kvalifikation - ellers burde pladsen gå til en anden.

PC mente at PHN’s afbud burde få konsekvenser ved udtagelsen af hold fremover.

AM mente det måtte være frit for PHN at vælge arrangement og kunne ikke støtte en henvendelse til PHN.

MN mente det var en unødvendig mistænkeliggørelse af PHN. I så fald burde alle danske deltagere spørges. Man må gå ud fra at han deltager i Las Vegas når han deltager i zoneturneringen.

LBH pointerede at han ikke var ude efter PHN personlig, men fandt det ulogisk at begrunde afbudet til OL af moralske grunde og så ønske at deltage i et FIDE arrangement som var finansieret lige så skummelt.

SBH ønskede ikke at blande OL afbud og zoneturnering sammen. I tilfælde af afbud fra de kvalificerede ville der foreligge en reserveliste fra zoneturneringen.

LBH stillede forslag om at FU skulle rette en forespørgsel til PHN om hans intention om at deltage i VM i Las Vegas.

For: LBH (3), FP, PC = 5

Imod: AM, MN (2), SBH, EM = 5

Blank: NSL, NB, ES, PHH, OB, UVN, MMJ = 7

Forslaget forkastet.

SBH ønskede i forlængelse af OL-afbudet, HB’s tilkendegivelse af deltagelse i Europamesterskabet. SBH forudså ønsker fra topspillerne om deltagelse i Europamesterskabet når nu man sendte afbud til OL.

PHH mente ikke man burde deltage i Europamesterskabet. Pengene kan bruges til dække hullet i regnskabet.

PC mente ikke der var logik i spillerne skulle kunne ønske deltagelse i Europamesterskabet af denne grund - og slet ikke for PHN.

NB mente at hvis herrerne skal deltage i Europamesterskabet skal kvinderne også - ingen eller begge hold.

MN sagde at deltagelse i Europamesterskabet burde være en del af en elitestrategi og ikke fordi nogle spillere ønsker dette.

SBH konkluderede at HB ikke følte nogen forpligtigelse til at deltage i Europamesterskabet

1.15 Det Europæiske Møde i Budapest

Den 17.-19. april afholdt det europæiske skakforbund (ECU) møde i Budapest. Dette møde drejede sig hovedsageligt om to punkter: (1) FIDEs VM-cyklus og de deraf følgende konsekvenser for zoner og turneringsarrangører, og (2) Nye vedtægter for det europæiske skakforbund.

Hvad angår FIDEs VM-cyklus, er det som bekendt senere blevet offentliggjort, at der atter i år skal arrangeres FIDE Knock-Out VM (Las Vegas i december), hvilket i huj og hast fremskød den nordiske zoneturnering og til stadighed giver de trofaste turneringsarrangører i Hastings og Groningen grå hår i hovedet. Sidstnævnte kan nemlig ikke holde på deres sponsorer, når der afholdes VM samtidig med deres "faste" terminer i december/januar.

Mødet vedtog enstemmigt følgende erklæring:

Budapest, April 19th 1998:

The General Assembly of the European Chess Union hereby states the following:

1. That it fully supports the FIDE President's effort to attract very considerable

sponsorships to chess.

2. That it wishes to express its worries concerning the fact that the FIDE World

Championships may impose danger to traditional top-level tournaments by coinciding

with them

3. That it wishes to endeavour FIDE and the ECU to establish a chess event calendar

making organizers capable of planning top level events in good time.

Hvad angår de nye vedtægter for det europæiske skakforbund, vedtoges sådanne, og det springende punkt i disse er etableringen af en egentlig bestyrelse på det kommende europæiske møde i Elista. Jeg foreslog på mødet, at man skulle nedsætte en lille arbejdsgruppe (højst tre personer) til at finde egnede kandidater til en sådan bestyrelse med den lille klausul, at personerne i gruppen ikke selv kunne kandidere til den kommende bestyrelse. Sidstnævnte blev ikke vedtaget, der kom seks mand i arbejdsgruppen, og de var allerede oppe at skændes, inden mødet i Budapest var forbi - grundet egne ambitioner.

På mødet tilkendegav jeg endvidere klart, at Danmark intet ønske har om en plads i den kommende ECU-bestyrelse.

 

1.16 zoneturnering

Den nordiske zoneturnering skal afvikles 10.-19. september på Munkebo Kro med Svend Novrup og Munkebo Kro v/ Allan Mortensen som arrangører. IA Martin Noer bliver turneringsleder. Turneringens navn bliver "Politikens Zoneturnering", og arrangørerne har fundet 31.500 kroner til præmiesummen med Politiken, Get2net og Fyns Skak Union som de største sponsorer. En kort overgang syntes enkelte udenlandske stormestres deltagelse i zoneturneringen at være problematisk grundet et tidsmæssigt sammenfald med European Club Cup, men en hurtig indsats af Zonepræsident Einar S. Einarsson (Island) kombineret med stor forståelse fra European Club Cup's turneringsleder Werner Stubenvoll (Østrig) løste broderparten af problemet - terminen for en European Club Cup afdeling blev simpelthen flyttet. Gistrup deltager 18.-20. september i European Club Cup, hvilket kan blive et problem for Peter Heine Nielsen.

Jeg har selv for ganske nylig lagt vejen forbi Munkebo Kro - jeg kom rent faktisk lige forbi - og jeg glæder mig til en zoneturnering i fine omgivelser med Svend Novrup tilbage på den skakorganisatoriske scene!

SBH oplyste at zoneturneringen ville have en præmiesum på 58.000 kr. SBH var spændt på pressedækningen af denne type turnering der er ny i Danmark.

MN fandt det godt at turneringen var sendt i licitation og kunne ønske at det også skete med andre arrangementer - f.eks. VISA-turneringen.

NB forespurgte til pressedækning af turneringen.

SBH svarede at Svend Novrup arbejder på TV-dækning og han formentlig er den bedst egnede til dét arbejde.

1.17 Nordiske Møder i 1998

Der skulle have været afholdt møde i Nordisk Skakforbund den 13. juni i Oslo, men en norsk flyvelederstrejke umuliggjorde mødet i sidste øjeblik - så sent at de land- og vandbårne mødedeltagere nåede at møde op i det norske skakforbund. Man holdt i stedet et telefonmøde på dagen og fastlagde næste møde i Nordisk Skakforbund til 7.-9. august på Gausdal Høifjellshotel i Norge.

Telefonmødet viste, at Nordic Grand Prix forløber stort set planmæssigt - og dermed forhåbentligt til VISAs tilfredshed. Endvidere blev zoneturneringen diskuteret, og med en enkelt utilfreds finne klarlagde mødet, at man ønsker at afholde zoneturneringen i Danmark som en Knock Out turnering i stedet for efter traditionel model - det endelige reglement for zoneturneringen fastlægges på det nordiske møde på Gausdal. Det faktum, at Nordisk Skakforbund i 1999 fylder 100 år, kræver et jubilæumsarrangement, og et jubilæumsudvalg blev nedsat med generalsekretær (i Nordisk Skakforbund) Steen Juul Mortensen, zonepræsident (i FIDE Zone 1.3) Einar S. Einarsson og den kommende præsident for Nordisk Skakforbund, der vælges på mødet på Gausdal.

Alle de her nævnte punkter er atter at finde på dagsordenen til mødet på Gausdal, der også rummer et andet højinteressant punkt:

6. Nordic Server on the Internet - Briefing by NSF President Per Ofstad

NSF er forkortelse for Norges Skakforbund.

 

1.18 FIDE-Kongressen

Danmark deltager ikke. Det er endnu ikke afgjort, hvem der skal have vores fuldmagt.

 

1.19 Skakhåndbogen

Skakhåndbogen er udkommet.

Generel tilfredshed med den nye Skakhåndbog.

LBH savnede Schweizer-systemet.

SBH svarede at det er en snæver kreds af arrangører der har brug for schweizer-systemet og de er netop i tidens løb kommet klemme på den hidtidige oversættelse af Schweizer-systemet. I stedet har FU valgt at henvise til Dansk SkakDommerforening hvor den engelske originaltekst kan rekvireres.

Beretningen blev herefter enstemmigt godkendt.

3. Reglementsændringer

Alle forslag blev sendt til afstemning efter meget kort debat.

Forslag 3a, 3b, 3d, 3e og 3f blev vedtaget ensstemmigt.

Forslag 3c (TL-krav til kampledere i 2. og 3. division) blev vedtaget med følgende stemmer:

For: NSL, AM, FP, NB, MN (2), PC, SBH, OB, UVN, MMJ, EM = 12

Imod: LBH (3), PHH = 4

Blank: ES = 1

4. Eliteudvalget

SBH fortalte at FU havde modtaget ønske fra eliteudvalget om at lade Per Andreasen koncentrere sig om juniorerne. FU var derfor på udkig efter en tredieperson til eliteudvalget. Det skulle efter FU’s opfattelse være en stærk skakspiller som nyder respekt hos eliten, som ikke har skakmæssige ambitioner og er en stærk person. SBH modtog gerne forslag til posten. Det var FU opfattelse at seniordelen af eliteudvalget skulle træde i kraft fra 1. januar 1999. I så fald skulle eliteudvalget have stillet et beløb til rådighed. Evt. kunne udgiften til deltagelse i holdturneringer være en del af dette beløb.

PC var tilfreds med at eliteudvalget ville komme til at bestå af tre personer.

LHH spurgte om FU havde diskuteret emner med Spillerforeningen.

SBH svarede at det havde man ikke, og SBH tvivlede også på at Spillerforeningen kunne blive enige om én person.

SBH opfordrede HB til at tage eliteudvalgets redegørelse til efterretning og lade FU finde den tredie mand.

HB tilsluttede sig dette.

5. Medlemssituationen.

OB satte tal på udviklingen i medlemssituationen (april 1997/april 1998) for hver af de ni hovedkredse. Alle Hovedkredsene redgjorde for deres situation.

9.HK. 763/682

Man havde indført Grand-prix system i EMT-regi.

8. HK 1214/932 (faldet skyldes til dels seks klubbers overførsel til 2. HK)

Den noget utraditionelle holdturnering man havde kørt sidste år ville man ikke gentage. Web-siderne havde fået ny redaktør og man forventede de blev mere seriøse. HK-bestyrelsen havde fordelt hovedkredsens klubber imellem sig så klubberne ville modtage besøg fra hovedkredsen - gerne på klubbens bestyrelsesmøde.

7. HK 734/686

Talte for det kvartalsvise kontingent, da det var et mindre beløb man betalte ad gangen. Sæsonnen starter med Vejgård-EMT.

6.HK 1044/1023

Man havde startet et grand-prix system op i EMT-regi.

ES havde kontaktet alle klubber i hovedkredsen og flere i flere klubber kørte det dårligt. Hovedkredsens forsøg på genoplivning af klubberne i Odder og Mårslet var gået skidt. Odder lukker og det samme sker formentlig med Mårslet. Hovedkredsen vil nu koncentrere sig om klubber med 10-20 medlemmer.

5. HK 768/724

Man havde arrangeret et idé-udvekslingsmøde mellem formændene.

NB havde tilbudt sin assistance til lukningstruede klubber - de var ikke interesseret!

Man havde en selvbestaltet hjemmeside som dog ikke blev vedligeholdt. En officiel 5. HK hjemmeside ville blive taget op.

4.HK 528/485

Hovedkredsen havde etableret en foredragsgruppe med Lars Larsen (problemskak) og Lars Borgbjerggård som havde besøgt et par klubber og givet klubaftenen ekstra kolorit.

Man havde en hjemmeside som kostede 1600 kr. til telefon og opkobling.

Man barslede med en form for efterlønsskak.

På PR-siden havde man fremstillet en A3 plakater og havde haft et par annoncer på forsiden af Jydske Vestkysten, der blev fremvist på HB-mødet. Der var endvidere blevet lavet en fælles folder til klubberne.

Kontakten til skoleskakken blev varetaget af Vagn Lauritzen.

Generelt var man optimistisk og havde ideer, men manglede mandskab og penge.

3. HK 733/676

HK sætter juniorerne i højsædet. Den laveste gruppe i holdturneringen er 5-mandshold som især er møntet på fire juniorer og en bilist. Betænkningstiden er i denne gruppe nedsat til to timer. Man opkræver ikke kontingent for børn.

Arrangerer juniormesterskaber over tre dage. Hovedkredsen har hjemmeside og et godt hovedkredsblad der bliver læst af mange.

2. HK 726/902 (stigningen skal ses på baggrund af tilgangen fra 8. HK)

Frafaldet i 2. HK ligger hos de store klubber og det er seniorerne der falder fra.

Man kan spore en vis træthed hos ledere i en-mands betjente klubber.

Hovedkredsen havde arrangeret skoleskakturnering hvor man skulle være medlem af DSU for at deltage, kørte et junior-grand-prix, havde juniorblad samt en hjemmeside.

1. HK 1741/1794

Stigningen i medlemstallet afspejler desværre ikke den aktuelle situation i 1.HK, som ikke adskiller sig væsentlig fra de øvrige hovedkredse.

Der spores flere juniorer og færre seniorer. Man har hjemmesider og et junior-grand-prix.

Man var blevet kontaktet af et telefirma vedrørende en landsdækkende børneturnering som lød meget interessant og lovende.

Samlet gav det et medlemstal på 8021 mod 8251 sidste år.

6. DSU mod nye tider (FU’s oplæg)

UVN fortalte at FU havde deltaget i møder hos 3., 6. og 7. HK og alle havde syntes godt om ideen.

UVN gav et kort oplæg på baggrund af de reaktioner FU indtil nu havde modtaget. Målet for denne del af HB-mødet ville være at:

afsættelse af de nødvendige midler til at opnå målene

Udgangspunktet og ideerne omkring formålsparagraffen var bevidst rettet mod bevilgende myndigheders læsning af denne. UVN pointerede, at det ikke var afgørende for DSU’s fremtid, at formålsparagraffen blev ændret, men snarere, at debatten blev bred, da behovet for justeringer af større og mindre karakter er stort over hele linien.

UVN redegjorde for tilføjelsen til påskens 3 fokusområder (juniorbreddearbejde, breddearbejde og IT) - organisationsudvikling. En indsats på lederområdet er nødvendig her og nu, rekrutteringsgrundlaget blandt de 20-30 årige er smalt og forsømmes de nuværende juniorer har vi ingen til at tage over om 10 år. Skaksalget er i en ny konkurrencesituation som postordrevirksomhed, hvor Internettet udgør en alvorlig trussel, men samtidigt giver store muligheder. Sammenlægningen af Skakbladet, Web-aktiviteterne og PresseService er blot et eksempel på teknologiens muligheder - teknologiske muligheder som skal udnyttes i alle henseender til kommunikation og forenkling af administrative processer samt lette den frivillige leders arbejde.

UVN lagde op til en konstruktiv debat om DSU’s fremtid med fokus på en prioritering af de nuværende midler i retning af de vigtigste områder og gerne med en tidsmæssig fordeling af indsatsen på kort og langt sigt.

UVN lagde vægt på at HB skulle være opmærksom på tendenser i tiden, da tiltag ellers kunne være dødsdømt på forhånd.

 

Overordnet reaktion

SBH foreslog at man gjorde de overordnede mål færdige denne dag og tog de praktiske handlinger dagen efter. Derefter efterlyste han reaktioner på de fire områder hvor FU foreslår at indsatsen bør skærpes.

NSL fandt den organisatoriske udvikling som den vigtigste. Vores problem er ledersiden, hvor ting bliver sat i værk uden at blive fulgt op.

LBH mente også at det organisatoriske var det mest presserende; især rekruttering af nye ledere. Det skal være sjovere at være skakleder!

PC fremhævede derimod junior- og breddearbejdet.

MN syntes det var godt at DSU nu arbejdede på at få en strategi - det havde man ikke haft før. Foreslog en tidsprioritering - ideer behøver ikke at kasseres, men kan sættes på hylden til et mere gunstigt tidspunkt. Der bør også foretages en prioritering indefor de enkelte fokusområder.

PHH lagde vægt på juniorarbejdet og lederne for disse.

IT aktiviteter

SBH efterlyste HB’s holdning til IT

ES fandt at det var gode ideer al sammen, og at HB nu skulle til at vælge mellem dem. I den sammenhæng mente ES ikke at IT burde prioriteres på samme måde som junior og breddearbejdet.

PC advarede mod at søsætte for mange ting og ville i den sammenhæng sætte IT meget lavt.

FP hældede også mest til det organisatoriske frem for IT. Vi mangler viden indenfor lederudvikling.

LBH mente at IT var skakkens chance - det må ikke glemmes. Vi forsømmer en mulighed hvis IT bliver negligeret.

SBH oplyste at DSU’s hjemmeside har et stort besøg (4-500 dagligt) og var nysgerrig i at høre hvormange i HB der var på internettet (det var 8 af de 14 medlemmer). SBH forestillede sig at hjemmesiden kunne få stor betydning for servicering af medlemmerne i form af nyheder og organisations udvikling.

NSL efterlyste erfaringer fra andre skakforbund med hensyn til IT-medlemsskab. Frygtede det måske blev flygtige medlemmer.

NB fandt at internet først og fremmest var for de unge.

EM svarede at af samme grund bør vi ikke glemme internettet. Hvis vi vil have fat i de unge må vi også benytte deres medie.

MN efterlyste en mediestrategi. IT drejer sig ikke kun om vores egne folk men også f.eks. avisernes sportssider.

SBH var indstillet på at lave en segmentering af oplægget. Indsatsen på IT-område tager sigte på information og organisationsudvikling (presseservice og f.eks. nyhedsbreve til HB)

NB syntes at høre et ophør af HB-nyhedsbreve (information fra FU til HB-medlemmerne om status på igangværende aktiviteter)

PC ville høre om FU forestillede sig at det kunne blive tvunget for HB-medlemmer at være på inetrnettet.

UVN: ja!

SBH mente det nærmest var uhyggeligt nemt at formidle information gennem e-mail. SBH var godt klar over at det nogle steder ville kræve en investering, men den ville komme tilbage igen.

LBH ville høre om det var overvejet at udvide materialefonden til også at dække computer og modem.

OB bekræftede at det var tanker FU gik med.

SBH konkluderede at HB gerne ser udvidet brug af internettet til lederudvikling og information - herunder en samling af webmasteropgaven, presservice og redaktion af Skakbladet. At udvide brugen af internet til også at omfatte turneringer og undervisning kommer ikke på tale pt.

Organisationsudvikling

SBH efterlyste hvilke områder indenfor den organisatoriske udvikling der burde fokuseres på.

PHH fremhævede uddannelse af ledere.

LBH mente skoleskaklejre var et sted at søge lederemner.

NSL havde også indtryk af at skakledere ofte havde været på skaklejr.

EM talte for udvikling af privilegier for ledere (også mere end blot en "pampermiddag")

LBH syntes han havde fået en god uddannelse gennem firmaidrætten.

NB ville høre hvordan Skaksalgets indtjening kunne øges.

UVN forestillede sig andre slagskanaler end blot postordre - f.eks. gennem boghandlere.

LBH frygtede stor konkurrence på området. Det kan meget vel koste en del investering som han ikke var sikker på han var indstillet på at foretage.

SBH så gerne man opdelte målene i kort/lang sigt, og lagde ud med sekretariat finansieret af eksterne midler.

MN ønskede også sekretariatet uden eksterne midler.

LBH spurgte om nogle af forslagene krævede et sekretariat.

UVN anså ikke et sekretariat som en forudsætning for de fremlagte forslag, selv om en central kontingentopkrævning selvfølgelig ville ligge naturligt i et sekretariat.

PC var bange for at HK-kassererne mistede følingen med udviklingen i deres hovedkreds med central kontingentopkrævning.

PHH oplevede nærmest kontingentbetaling som en social begivenhed.

AM pointerede behovet for flere ledere. En klub bør have en kollektiv ledelse og ikke blot være et en-mands foretagne.

LBH mente at nogle af de EDB-værktøjer der findes (turneringsledelse, kartotek) burde tilbydes klubberne.

LBH hæftede sig også ved VIP-sponsorklubben. Ideen er god men bør ligge udenfor DSU-regi. Var iøvrigt ikke enig i at gå efter en 100% finasiering af eliteaktiviteter.

SBH påtog sig hellere opgaver i forbindelse med VIP og sponsering frem for administrative opgaver. SBH oplyste at en VIP-klub er en eksklusiv klub med et tårnhøjt kontingent; en klub med "de rigtige og vigtige mennesker" som medlemmer.

LBH spurgte om man havde rettet en forespørgsel til et reklamebureau.

SBH svarede nej (uden for referat: ikke siden Image Selskabet var inde i billedet)

NB mente ikke at bestræbelser på sponsering havde givet tilstrækkeligt udbytte tidligere. FU’s opgave bliver for stor.

UVN kunne i forlængelse af LBH’s indlæg godt forestille sig arbejdet udført af ekstern arbejdskraft.

Juniorer

LBH ville hører om DSS fungerede tilfredsstillende. Hvis dette ikke var tilfældet burde DSU "overtage" DSS’s opgaver.

SBH mente at DSS fungerer og samarbejdet mellem DSU og DSS er også godt. DSS har folk som kan løfte en del af de nødvendige opgaver. Det er også værdifuldt at DSS har en god kontakt med det øvrige Norden.

HB-referat 30. august 1998

SBH indledte søndagens møde med at sige, at dette ville blive en vigtig dag for skakken. Med skaklivets øjne rettet mod HB skulle linien for den kommende tid lægges og budgettet for 1999 vedtages. Der ville være store forventninger til dette møde, og budskabet om hvorvidt HB ønsker forandringer eller ikke skulle tydeligt frem.

Juniorbræt i divisionsturneringen

[FU havde gennem sit oplæg til HB foreslået et juniorbræt i divisionsturneringen]

En del hovedkredse fandt spillestyrken blandt juniorerne for ujævn (og lav) til divisionsturneringen. Der var også frygt for at divisionsklubberne blot opkøbte juniorer blandt de mindre klubber i stedet for gøre juniorarbejdet selv.

SBH fremhævede at her var der et omkostningsfrit forslag der kunne styrke juniorarbejdet.

UVN supplerede med at fokus på juniorarbejdet ad denne vej kunne forplantes helt ind i det daglige klubarbejde og så ingen problemer i divisionsklubbernes investering i juniorer frem for elitespillere og pointerede at det har fundet sted i flere år. UVN tilføjede at man bør overveje at lade juniorerne spille to partier for at tage højde for evt. svagere spilleres hurtige spil set i lyset af divisionsturneringens lange betænkningstid.

LBH mente man generelt burde tillade kortere betænkningstid.

Man stemte om FU’s forslag om et juniorbræt i divisionsturneringen.

For: FP, NB, MN (2) SBH, UVN, MMJ, EM = 8

Imod: LBH (3), NSL, AM, ES, PHH, PC = 8

Blank: OB = 1

Forslaget forkastet.

J-DM (Juniordanmarksmesterskabet)

[FU havde gennem sit oplæg til HB foreslået at J-DM blev en del af påskestævnet, og at vinderen af J-DM kvalificerede sig til næste års LH-klasse.]

Der var bred enighed om at J-DM kører ustabilt og at det ville være godt at gøre det til en del af påskestævnet.

LBH mente ikke at vinderen af J-DM skulle deltage i LH-klassen (Landsholdsklassen).

ES mente heller ikke at vinderen af J-DM havde styrke til at spille i LH-klassen . I stedet så han hellere J-DM som en IM-turnering.

MN mente man gjorde vinderen af J-DM en bjørnetjenste ved at sætte ham op i LH-klassen. Styrkeforskellen gør at han vil falde igennem og opleve fiasko.

SBH svarede at man giver junioren et mål - giver ham et år til at forberede sig i.

EM så ikke en plads i kandidatklassen (k-klassen) som værende attraktivt for de bedste juniorer - de er allerede kvalificerede til at spille i den.Så hellere integrere J-DM i kandidatklassen, således at alle kvalificerede til J-DM (juniorer med over 2000 i rating) kan deltage i kandidatklassen.

SBH nævnte at dette ville blive et J-DM uden udlændinge, og at dette ville have betydning for geninvitationer fra udlandet.

OB mente ikke at det var det store problem. Vi gør ikke brug af geninvitationer i særlig høj grad.

ES advarede mod hurtige "hovsa-løsninger", men var enig i at der skulle træffes en beslutning meget snart.

NB ville høre hvad man gjorde ved en overtegnet k-klasse.

UVN mente at med den nuværende interesse for kandidatklassen og det nuværende antal juniorer med over 2000 i rating ville det ikke give problemer, men med fokus på juniorspillere ville det være naturligt at man lod juniorerne have fortrinsret ved flere end 32 deltagere.

ES sagde at en ændring af k-klassen kom lidt på tværs af arrangørerne af DM 1999. Man ville i Århus gerne puste liv i k-klassen ved at forbedre forholdene for de nuværende spillere.

SBH sagde at DM 1999 arrangørerne selvfølgelig stod frit om man ville have den nye model for k-klassen. I modsat fald ville det først træde i kraft fra år 2000.

Man stemte om FU’s forslag hvor vinderen af J-DM kvalificerede sig til LH-klassen.

For: NSL, FP, SBH, OB, UVN, MMJ, EM = 7

Imod: LBH (3), AM, ES, PHH, MN (2), PC = 9

Blank: NB = 1

Forslaget forkastet.

Man stemte om EM’s forslag om at lade J-DM være en del af k-klassen.

For: LBH (3), NSL, AM, NB, PHH, MN (2), PC, SBH, OB, UVN, MMJ, EM = 15

Imod: ingen

Blank: FP, ES = 2

Forslaget vedtaget.

ES giver besked om hvorvidt Århus er interesseret i at lade det være gældende allerede fra 1999.

Instruktøraflønning

[DSU har i et år haft en juniorskakinstruktørløn betalt af DSU og de respektive hovedkredse. Ordningen er ikke særlig brugt, og det budgetterede beløb forventes ikke brugt.]

UVN så gerne at støtten fra DSU til juniorinstruktører gik til klubben frem for den enkelt instruktør. Dette ville understrege klubbernes ansvar.

ES så gerne at lønnen til instruktørerne blev hævet.

NSL mente de nuværende regler var for kringlede og at dette var grunden til at ordningen ikke i dag blev anvendt i forventet omfang.

LBH nævnte at det ikke bliver brugt i 1.HK. LBH troede ikke at folk forstod reglerne og opfordrede til et "læs-let-skriv".

AM så ikke nogen interesse for ordningen blandt lederne i de fynske klubber. I stedet havde man taget initiativ til nogle træningsdage med Steffen Pedersen.

FP mente også at for meget bøvl med papirarbejdet kunne være årsagen til de udeblivende ansøgninger. Desuden så man DSU som en "kontrollerende myndighed".

OB havde svært ved at se der skulle være bøvl og papirarbejde. Instruktøren skal indsende en deltagerliste, antal timer og eget CPR-nummer - det er alt.

EM så debatten som et informationsproblem. Dansk SkoleSkak registrerer allerede i dag sine medlemmer.

SBH konkluderede at støttereglerne til instruktører bør være en del af "Faste oplysninger" (materiale for HB-medlemmer) og at der bør laves et læsevenligt skriv som offentliggøres.

Breddearbejde

ES mente det var godt at lave fremstød rettet mod udvalgte grupper, men advarede mod at sprede sig for vidt. F.eks. kunne man køre videre med arbejdet blandt indvandrere hvor det første arbejde er gjort.

MN mente man skulle være opmærksom på skakkens prestigeniveau. Uden at blive misforstået ville han godt passe på at skak ikke blev forbundet med svage grupper. I stedet så han gerne skak have et mere sofistikeret image.

FP kunne støtte MN’s synsvinkel. Skakken har fået et flot image forærende. Folk forbinder skak med genier!

UVN spurgte om vi ønsker det skal være en mere eksklusivt hobby at spille skak.

ES mente ikke at det var ønskeligt. I 6.HK havde man lavet en folder med overskriften "Man behøver ikke at være et geni for at spille skak" - netop for at punktere denne myte. ES så hellere det sociale element blev understreget.

NB ville gerne have uddybet gruppen "socialt belastede".

SBH så ikke at der var noget til hindre for at satse på begge heste samtidig. Slå på at skakken løser en samfundsmæssig opgave samtidig med at man kører et eksklusivt arbejde der appellere til sponsorer (f.eks. omkring elitearrangementer).

EM henviste til telefirmaets henvendelse til 1.HK som et eksempel på en virksomhed der laver PR på lavt prestigeniveau. At løfte en samfundsmæssige opgaver er et stadigt voksende image i erhvervslivet. Det kan der også være prestige i. EM så paralleller hos bl.a. boksning og fodbold.

LBH så gerne flere kvindelige skakspillere. Udover den konkrete tilgang ville flere kvinder bringe et nyt slags liv i klubberne.

Synspunktet vandt almindelig genklang hos det øvrige HB.

Firmaskak

SBH forespurgte til HB’s syn på firmaskak. DSU ville kunne lave informationskampagne blandt DSU-medlemmer. SBH så det også som en mulighed for bedre kontakt mellem skakken og erhvervslivet - måske med forbedrede sponsormuligheder til følge.

LBH spurgte til Firmaskakkens medlemstal og luftede muligheden for at de kunne deltage i DSU-turneringer.

Mediearbejde

MN mente at DSU i det hele taget mangler en mediestrategi.

LBH anså dette arbejde som et område vi må betale os fra for at få det udført tilstrækkeligt professionelt.

Ældreskak - voksenundervisning

SBH kunne berette om Øbros ældreafdeling som spiller i dagtimerne, da de ældre ikke bryder sig om at komme på gaden om aftenen.

LBH mente der var en del af sådanne ældreaktiviteter - og vi har ikke kendskab til det. I princippet burde DSU stå for al organisering af skak i Danmark.

EM fremviste en stor dagbladannonce fra ældresagen. 1/3 af pladsen blev brugt til at annoncere bridgekurser af forskellig sværhedsgrader.

LBH mente bestemt der var behov for undervisning for voksne. Mente der var et marked for skaklejre for voksne. Nogle klubmedlemmer vil gerne betale for at blive bedre til skak.

MN var ganske enig.

Generel enighed om behovet for undervisning/kurser for voksne.

PR

LBH havde ikke den store tiltro til PR-materiale.

MN kunne tilslutte sig LBH. Vi vil generelt se en nedgang i tryksager (foldere osv).

Økonomi og budget

[FU havde fremsendt et "konservativt" budget til HB - dvs. et budget der balancerede med et mindre underskud ved hjælp af nedskæringer på eliteaktiviteter. I budgettet var ikke afsat midler til de diskuterede tiltag]

SBH sagde at vi på dette møde havde været omkring mange ideer. Vil HB også gå ind for disse tiltag og betale for det. SBH ønskede en tilkendegivelse fra HB.

LBH sagde at han ikke ville føle sig bunden med en tilkendegivelse men vente til budgetlægningen.

LBH ville desuden høre hvordan de stærkt beskårede midler til internationale turneringer tænkes fordelt.

SBH svarede at FU ønsker bemyndigelse til at foretage denne vurdering.

UVN luftede muligheden af at det kunne ligge hos eliteudvalget.

LBH fandt fornuft i at det lå hos eliteudvalget. Dette vil også give udvalget nogle midler at arbejde med.

MN så gerne at pengene blev fordelt bedre og ikke blot givet til de traditionelle arrangører.

Aktivitetskonsulent (AK)

[Blandt de udgiftskrævende forslag fra FU var aktivitetskonsulenter som blev debatteret.]

NSL mente at en AK helt klart skulle være med i vores handlingsplan. Denne kunne muligvis være støtteberettiget på en eller anden måde.

NB ville gerne have uddybet AK.

UVN svarede at det kun var fantasien der satte grænsen for AK’s arbejde. Det vil afhænge af forskellige forhold. Det primære ville naturligt nok være at starte nye aktiviteter og støtte skrantende. F.eks.

På spørgsmål omkring lønniveau nævnte OB beløbet kr. 300.000 pr. år for en fuldtidsstilling af denne omfang. Mindede om at en AK desuden ville have en del transportudgifter.

MN mente der godt kunne skaffes kvalificeret arbejdskraft for 240.000 kr.

EM sagde at en AK kan forvente en resultatorienteret arbejdsgiver.

ES mente kun man skulle starte med én AK.

PC tilsluttede sig ES.

MN gik derimod ind for to AK da de derved kunne udveksle erfaringer og give mere end dobbelt så meget igen.

LBH så også helst to AK og de måtte begge gerne arbejde indenfor et begrænset geografisk område.

NSL så også helst en AK på et område hvor der kunne rettes en særlig koncentreret indsats.

LBH kunne godt se fornuften i én AK, men forudså det ville blive svært at få to større kontingentforhøjelser igennem. Derfor to AK fra starten.

Information

SBH ønskede at genoptage debatten om antallet af Skakblade i relation til budgettet.

NSL advarede mod en kontingentstigning samtidig med en serviceforringelse.

MN var nærmest indstillet på at droppe presseservice.

OB henviste til at en udvidelse af Skakbladets redaktørstilling med webmasterfunktionen kunne finansieres af ét nummer af Skakbladet.

UVN forespurgte til Skakkalenderen som en anden sparemulighed. Bliver Skakkalenderen anvendt i en grad der berettiger prisen? Kluboplysningerne kunne i så fald være en del af Skakhåndbogen.

NB mente ikke Skakkalenderen rigtig blev brugt klubformændene.

LBH fandt Skakkalenderen var et handy og nyttigt stykke værktøj for klublederen. I stedet for at spare den væk kunne han forestille sig at den fik et løft - set i relation til ønsket om at pleje lederne noget bedre.

Konklusionen var fortsat at der bibeholdes 12 numre af Skakbladet.

UVN foreslog en kontingentforhøjelse på 120 kr./år (seniorer) 80 kr./år (juniorer &pensionister ) og 60 kr./år (børn). Dvs. kontingenter på henholdsvis 300 kr. (seniorer), 200 kr. (juniorer & pensionister) og 100 kr. (børn). Endvidere måtte der anvendes 500.000 kr. af egenkapitalen over en treårig forsøgsperiode til de nye tiltag. Dette ville samlet give ca. 1.000.000 kr./år over en treårig forsøgsperiode.

ES ville vide hvad pengene skulle anvendes til. Stigningen overskred hans smertegrænse.

UVN svarede at de skulle gå til de i weekenden omtalte tiltag. Understregede at de ikke skulle gå til et sekretariat eller aktiviteter vi tilstræber at finansiere eksternt (elitearrangementer).

LBH så gerne vi nåede et mål vi kunne stå sammen om.

FP sagde at han gerne ville argumentere for denne forhøjelse.

AM anså det for værende svært på Fyn.

SBH kommenterede begrebet smertegrænse med at det jo ikke blot er penge der tages fra folk - der skal også skabes nogle resultater for pengene.

MN fandt det psykologisk godt med en klar melding som denne forhøjelse var et udtryk for, men var godt klar over at der skal "varer på hylderne".

PC henviste til udtrykket "treårig forsøgsperiode" - hvad skal der ske efter de tre år?

UVN svarede at hvis resultaterne udebliver må kontingentet sættes ned igen.

EM mindede om at kontingentstigningen kunne øremærkes så man kunne følge anvendelsen af pengene.

NB sagde at hvis der var eksterne midler på vej så hun hellere at de blev anvendt til disse aktiviteter frem for et sekretariat.

SBH svarede at han ikke var vidende om at der endnu var truffet nogen beslutning fra politisk hold vedrørende øget bevilling. SBH fremhævede at vi nu hverken kan vente eller basere fremtiden på eventuelle eksterne midler.

EM sagde at medlemmerne har vænnet sig til et lavt kontingent. Det drejer sig om at forklare hvad stigningen vil blive anvendt til.

LBH sagde at det ville være nødvendigt med et ekstra HB-møde med et udspecificeret budget.

SBH var enig, men mente at HB skulle tage en principiel beslutning på dette møde og ønskede derfor kontingentstigningen til afstemning.

ES fremsatte forslag om en kontingentstigning på det halve beløb. Dvs. de nye kontingenter ville blive 240 kr.(seniorer), 160 kr. (juniorer & pensionister) og 70 kr. (børn)

SBH efterlyste andre forslag.

SBH konstaterede at ingen i HB ønskede uændret kontingent hvilket glædede ham meget.

Forslag om HB’s indstilling af kontingent til delegeretmødet 1999 med 300 kr. for seniorer, 200 kr. for juniorer & pensionister og 100 kr. for børn.

For: LBH (3), FP, PHH, MN (2), SBH, OB, UVN, MMJ, EM = 12

Imod: NSL, AM, NB, ES, PC = 5

Forslaget vedtaget

Der vil blive indkaldt til ekstraordinært HB-møde 22. november med budgetlægning baseret på det nye kontingent på dagsordenen.

Pokalturneringen

UVN fremlagde pokalturneringsleder John Rendboes betragtninger (JR), som tror på turneringen og gerne fortsætter som turneringsleder. UVN følte at flere hovedkredse i sine besvarelser af spørgeskemaet havde givet tvetydig og lidet overbevisende argumenter for Pokalturneringens fortsatte berettigelse.

PHH meldte om stigende interesse i 7. HK hvor de udslåede hold havner i handicap-pokalturneringen. Denne lokale tilbygning af turneringen bygger på forventet score og giver dermed svagere hold en reel vinderchance. Dette har givet overraskende resultater.

MN mente ikke pokalturneringen var berettiget til at blive betragtet som et strategisk vigtigt arrangement på grund af den manglende opbakning. Så gerne turneringen blev nedlagt.

NSL syntes at forslaget fra FU var interessant på lokalt plan, men ikke som finalestævne. En pokalturnering bør kun have én vinder.

NB fandt responsen i 5. HK meget tvetydig. Nogle klubber synes godt om turneringen andre ikke - begrundelserne var de samme!

AM mente at hvis turneringen skulle fortsætte måtte FU’s oplæg være modellen.

LBH meldte om svag interesse blandt klubberne i 1.HK og spurgte om hovedkredsene skulle betale for disse finalehold. LBH mente det ville blive en udgift for 1.HK som man nødigt ville ofre på dén turnering.

SBH svarede at det var hovedkredsene selv som afgjorde hvad de ville betale til hold som kvalificerede sig til finalestævnet.

Forslag om nedlæggelse af pokalturneringen

For: LBH (3), MN (2) = 5

Imod: NSL, AM, FP, NB, ES, PHH, PC, SBH, OB, UVN, EM = 11

Blank: MMJ = 1

Forslaget dermed forkastet.

PC brød sig ikke om at finalestævnet skulle ligge pinsesøndag da han forestillede sig flere afbud af dén grund. PC stillede derfor forslag om at finalestævnet ikke skulle afholdes pinsesøndag.

For: MN (2), PC = 3

Imod: NSL, AM, ES, PHH, SBH, UVN = 6

Blank: LBH (3), FP, NB, OB, MMJ, EM = 8

Forslaget dermed forkastet.

Oplæg fra FU vedrørende ændring af pokalturneringen:

For: AM, ES, PC, SBH, OB, UVN, EM = 7

Imod: LBH (3), NSL, FP, PHH = 6

Blank: NB, MN (2), MMJ = 4

Oplægget vedtaget. FU forestår udarbejdelse af nyt reglement i henhold til oplægget i samråd med JR (herunder antal af finalehold).

Bilag til punkt 3a

Ændring af 6.1.2 i reglement for korrespondanceskakturneringer

Nuværende formulering:

Hvem kan deltage

Adgang til turneringerne har enhver, der er medlem af Dansk Skak Union gennem en klub eller som enkeltmedlem.

K-skakchef Søren Peschardt foreslår på vegne af K-skaklederne følgende formulering:

Hvem kan deltage

Adgang til turneringerne har enhver, der er medlem af Dansk Skak Union gennem en klub eller som enkeltmedlem. En spiller kan dog deltage i én gruppe i EMT eller pokalturneringen uden at være medlem af DSU.

__________________________________________________________________

Bilag til punkt 3b

Ændring af 6.4.5.1 i reglement for korrespondanceskakturneringer

Nuværende formulering:

Information om turneringerne

...Når et parti er afsluttet, meddeles resultatet i bulletinen...

K-skakchef Søren Peschardt foreslår på vegne af K-skaklederne følgende formulering:

Information om turneringerne

...Når en gruppe er færdigspillet, meddeles resultatet i bulletinen...

___________________________________________________________________

Bilag til punkt 3f

Ændring af punkt 6.8.5 i reglementet for korrespondanceskak.

Nuværende formulering af 6.8.5:

Beregningsregler

K-skakratingkomite Kristian Rohde Jensen forslår:

Kampledere

Danske spillere, der deltager i internationale turneringer, hvor formidlingen af træk ikke foregår elektronisk, får ratet afsluttede partier med et interval der fastsættes af KRK.

 

 

 

Bilag til punkt 3c

Ændring af §6h og punkt 5.2.1 i reglementet for divisionsturneringen.

Nuværende formulering af 6h:

Kampledere

Hver klub udpeger en kampleder, der skal lede den kamp, som afvikles på klubbens hjemmebane. Kamplederen må ikke selv spille med. Når flere kampe afvikles samme sted, kan arrangøren udpege flere kampledere.

FU foreslår følgende formulering af 6h:

Kampledere

Hver klub udpeger en kampleder, der skal lede den kamp, som afvikles på klubbens hjemmebane. Kamplederen skal have turneringslederlicens og må ikke selv spille med. Når flere kampe afvikles samme sted, kan arrangøren udpege flere kampledere, som alle skal have turneringslederlicens.

___________________________________________________________________

Nuværende formulering af 5.2.1:

Til at lede kampen skal der udpeges en kampleder, som i 1. division skal være i besiddelse af Unionens turneringslederlicens, og i de øvrige divisioner bør være i besiddelse af Unionens turneringslederlicens.

Denne har pligt til:

FU foreslår det ændret til følgende:

Kamplederen har pligt til:

 

 

 

Bilag til punkt 3d

Ændring af §6a og §6e i reglementet for divisionsturneringen.

Nuværende formulering af §6a:

Kampens afvikling

Der spilles efter FIDEs regler for skakspillet som disse foreligger oversat i Skakhåndbogen eller Skakbladet. I de tre første timer af spilletiden er der rygeforbud i spillelokalet.

FU foreslår følgende formulering af §6a:

Kampens afvikling

Der spilles efter FIDEs regler for skakspillet som disse foreligger oversat i Skakhåndbogen eller Skakbladet.

___________________________________________________________________

Nuværende formulering af §6e:

Det gæstende hold er forpligtet til at respektere de fra trediemands side pålagte restriktioner, der måtte hvile på hjemmeholdets lokaler.

FU foreslår følgende formulering af §6e:

I de tre første timer af spilletiden er der rygeforbud. Rygeforbudet kan af arrangøren udstrækkes til hele spilletiden. Det gæstende hold er forpligtet til at respektere de fra trediemands side pålagte restriktioner, der måtte hvile på arrangørens lokaler

 

 

Bilag til punkt 3e

Ændring af §3 og §4 i reglement for EMT og koordinerede turneringer

Nuværende formulering:

§3c:

Opstilling af ratinglister efter aftale med SU, dog mindst 2 gange årligt, indeholdende følgende spillere:

§3d:

Udførelse af stikprøvevis kontrolberegning af ratingtal fra danske turneringer med de under pkt. c beskrevne deltagere.

§4 (uddrag):

Ratingkartoteksføreren opstiller desuden sammen med ratingkomiteen ratinglister som fastlagt i §3.

 

FU foreslår følgende:

§3c udgår.

§3d omdøbes til §3c og ændres til følgende:

Udførelse af stikprøvevis kontrolberegning af ratingtal fra danske turneringer med de under §4 beskrevne deltagere.

Ovenstående uddrag af §4 udgår og erstattes af af følgende:

Ratingkartoteksføreren offentliggør på forlangende ratingliste indeholdende følgende spillere: