Referat af Hovedbestyrelsesmødet

10. april 1998

__________________________________________________________________________________________________

Der findes bilag til punkterne 7a, 7b, 8a og 10. Disse er vedlagt referatet som alle klubformænd modtager.

Sted: Høje-Taastrup Amtsgymnasium, Frøgårds Allé 2.

Protokol

PC & ES: Roste referatet fra januarmødet som var fyldigt.

Formandens beretning

Forretningsudvalget er opmærksomme på, at temperaturen mellem FU og dele af det øvrige HB til tider er på frysepunktet. FU ønsker at bedre på dette ved kommunikation. Uffe V. Nielsen tager sig af klubforhold og vil i den kommende tid fokusere på forholdet til og information af de enkelte hovedkredse. Uffe V. Nielsen havde gerne startet på dette arbejde allerede i januar, men færdiggørelsen af Skakhåndbogen, referater og daglige FU-opgaver har haft højere prioritet. Skakhåndbogen alene har i arbejdstid været af et sådant omfang, at det ville have kostet mange penge, hvis vi eksternt havde købt arbejdskraften. Uffe V. Nielsen vil fremover på FUs vegne løbende sende nyhedsbreve til HB.

Vi har i Uffe V. Nielsen et hårdt arbejdende FU-medlem, der leverer kvalitet.

Erik Mouridsen er faldet godt til. Vi har i Erik Mouridsen et hårdt arbejdende FU-medlem, der leverer kvalitet.

Vi har i Ole Block en dygtig og pligtopfyldende kasserer. Ole er administrerende direktør i et aktuarrådgivningsfirma og derfor vant til ledelse og til at træffe beslutninger. Oles ekspertise indenfor lovgivning og markedspriser er til stor gavn for unionen. Vi har i Ole Block et hårdt arbejdende FU-medlem, der leverer kvalitet.

Jeg har været meget glad for at have Vagn Lauritzen i FU. Vagn har været en pligtopfyldende, dygtig og tillidsvækkende juniorleder.

Det er mit håb, at HB har tillid til, at FU kan vurdere Martin Mølster Jensens kvalifikationer til FU-arbejdet, og at HB vil støtte Martin Mølster Jensens kandidatur til den ledige post i FU. Vi har i FU tillid til Martin Mølster Jensen og troen på, at Martin Mølster Jensen kan fungere godt i FU som en hårdt arbejdende mand, der vil respektere FUs i fællesskab trufne beslutninger. Med Martin Mølster Jensen i en samlet flok på fem, mener vi at have et "team" med en god intern kemi - det, der skal til for at levere en indsats, der kan sætte bevægelse i Dansk Skak Union.

FU finder, at med en udvidelse til 7 medlemmer fra de nuværende 5 vil FU få meget vanskeligt ved at mødes og ved at fastholde en nogenlunde effektiv beslutningsproces. Rekrutteringen til FU har vist sig meget vanskelig, og vi vil nødig fremover komme i en situation, hvor vi måske skal finde 3 nye FU-medlemmer på en gang. FU sætter meget gerne flere i arbejde for dansk skak med veldefinerede arbejdsområder, men FU ser ingen grund til, at de ekstra tillidsfolk skal sidde i FU. Til enhver tid bør alle FU-medlemmer være fuldt informerede om alle væsentlige begivenheder og beslutninger, så alle i FU altid er kvalificerede til at træffe en given beslutning på et tilstrækkeligt grundlag. Dette går med et samlet antal på 5.

Arbejdsbelastningen på FU taler for en udvidelse, men det er den generelle opfattelse i FU, at vi med færdiggørelsen af Skakhåndbogen, uddelegeringen af Skakkalenderen (som Vagn Lauritzen fremover vil tage hånd om), uddelegeringen af dele af juniorarbejdet samt fortsat fokus på reduktion af de administrative processer i Dansk Skak Union er ved at være der, hvor tingene hænger sammen. Fordelene ved udvidelse af FU er små sammenlignet med ulemperne ved samme, og det ligger det siddende FU stærkt på sinde, at FUs nuværende størrelse bevares.

Et så arbejdsbelastet FU som Dansk Skak Unions laver selvfølgelig fejl af og til. Det er menneskeligt at fejle, og kun de, der intet foretager sig, begår ikke fejl.

Det er min erfaring, at gode folk kører træt, hvis de konstant møder kritik.

Det er mit store udtrykkelige ønske, at den fantastiske mængde energi, skaklivet rummer, vil udmønte sig i arbejde for skakken og ikke i unødigt besvær, overflødig ballade og nytteløst pedanteri. Med et optimistisk og entusiastisk syn på andres arbejde kommer vi alle sammen længst.

PC Syntes at beretningens indledning var vel voldsom. Mente ikke at forholdet mellem HB og FU var på "frysepunktet". Man er uenige i HB, men der er trods alt en god tone.

SBH "Frysepunktet" henviser ikke kun til HB-møder, men også de HK-referater man kan læse; tænkte især på 8. HK.

NB Var ligeledes forbavset over den "kolde" indledning. Hvis der hentydes til 5. HK foretrak hun at få det at vide direkte, så tingene kunne klares før de voksede sig store.

MN Kunne bekræfte at 8. HK har været ret skarpe i sin kritik. Fra at være generelt enige med FU er man nu knap så enige. Man var i 8. HK glade for UVN's initiativ med at deltage i et bestyrelsesmøde, og så det gerne fulgt op i fremtiden.

SBH Ønskede en tilkendegivelse fra HK-repræsentanterne til forslaget om 7 medlemmer i FU.

MN Støttede forslaget da det ville være nemmere at finde folk når de også fik indflydelse. Desuden skulle hver have sit eget ansvarsområde

PC Havde før talt for 7, men mente nu 5.

NSL Ser ud til en fornuftig organisering med 5

NB Hvis FU's holdning er 5 må det være det som tæller, men hvor hører juniorlederen hjemme?

SBH Skaklejre hører under OB (ren administration). Mere projektorienterede arrangementer som f.eks. J-DM hører under anden post. Generelt mindre skarpe opdelinger end før.

For 7 mand i FU: MN, NJFN = 2

Imod 7 mand i FU: LBH, MB, NSL, FF, FP, NB, ES, MT, PHH, PC, SBH, OB, UVN, VL,

EM = 15

MN Ville høre om FU fastholdt Martin Mølster Jensens kandidatur

SBH Bekræftede dette. Med den nuværende bemanding er der plads til et føl. Mener at PR- materiale ligger godt til Martin Mølster Jensen, kemien virker god.

MT Mente at PR-materiale burde laves udenfor FU

LBH Var skeptisk, men accepterede FU's ønske - jeg håber vi skeptikere igen bliver gjort til skamme!

PC Ville hører om FU kunne acceptere et andet valg

SBH Hvis delegeretmødet vælger en anden må FU arbejde sammen med denne.

 

1. Organisation

1.1 Omfordeling

Det står klart for FU, at Dansk Skak Unions snævre økonomiske vilkår og det stadigt mindre rekrutteringsgrundlag af frivillige aktivister gør det nødvendigt at administrativt forenkle og billiggøre eksisterende arbejdsgange og aktiviteter. Der må en sparekniv eller en økonomisk saltvandsindsprøjtning til, og under alle omstændigheder bør den administrative byrde på den politiske ledelse gøres mindre.

Vi bør derfor indstille os på, at en omfordeling af midlerne ledsaget af en sparekniv er nødvendig. Når HB lægger budget for 1999, bør udvalgte fokusområder tilgodeses, og midlerne omfordeles i overensstemmelse hermed.

Vi skal i HB i fællesskab afklare, hvordan vi vil løse dette. Det er vores allesammens (hele HBs) opgave som budgetansvarlige i Dansk Skak Union.

NB Fint afsnit, men det kræver vist et week-end møde.

1.2 Juniorarbejdet og Eliteudvalg

FU ønsker en klar opprioritering af juniorarbejdet. Dette mener vi at kunne nå ved - udover FUs overordnede ansvar og fokus på det brede juniorområde - at etablere følgende to funktioner udenfor FU.

(a) Et blivende junioreliteudvalg der, givet et budget, bruger midler på juniorer med stort potentiale som følger:

- Udvalget modtager alle juniorinvitationer fra udlandet.

- Udvalget udtager juniorer til egnede turneringer i udlandet.

- Udvalget kan vælge at bruge penge på at lade en junior træne af en stærk spiller.

- Udvalget gives mulighed for at følge vores juniorer med størst potentiale.

- Udvalget udtager juniorer til juniorlandskampe.

(b) En rent administrativ funktion, der:

- Kan indhente tilbud til junioreliteudvalget om prisen for at deltage i en given turnering (rejse og ophold)

- Aftaler med turneringsarrangør, junior/forældre og rejsebureau, når en junior sendes til udlandet.

FU ser gerne, at det blivende eliteudvalg, der har været på tale igennem længere tid og er foreslået i den seneste rapport til HB, stiftes ved HB-mødet i Påsken og til en begyndelse får de ovenfor i (a) nævnte beføjelser. FU ser gerne, at det blivende eliteudvalg består af en enkelt person, og at denne bliver Per Andreasen, Nørresundby, der hermed får karakter af en art juniorlandstræner.

Breddemæssige juniortiltag vil stadig høre under FU, der fortsat vil tage sig af skaklejre, skakudflugter og nye tiltag i skaklivet. Ansvaret for Junior-DM vil også forblive i FU. Skulle en forventet økonomisk styrkelse af Dansk Skole Skak og Dansk Skak Union udeblive i 1998, mener FU, at HB skal vurdere nødvendigheden af en omfordeling af midlerne ved budgetlægningen for 1999, der vil tilgodese flere breddemæssige juniortiltag.

FU har valgt en anden fremgangsmåde for juniorarbejdet end den i min forrige formandsberetning skitserede. Dette skyldes primært rekrutteringsvanskeligheder. Der vil med ovenstående løsning fortsat sidde en juniorleder i FU, men denne vil være klart aflastet i forhold til den arbejdsbelastning, Vagn Lauritzen har haft på posten.

Hvad angår eliteudvalgets øvrige beføjelser, er der tre blandt eliten, der som ønsket har meldt tilbage på indholdet af den eliteudvalgsrapport, HB behandlede ved HB-mødet i januar 1998. Alle tre tilbagemeldinger fra hhv. Bent Larsen, Curt Hansen og Peter Heine Nielsen vedlægges.

Hvor mange beføjelser der fra starten skal lægges i et eliteudvalg er det op til HB at beslutte. FU indstiller, at udvalget nedsættes med Per Andreasen som eneste medlem, og at udvalget til en begyndelse gives de ovenfor listede beføjelser, der udelukkende omfatter juniorområdet.

Eliteudvalget er et selvstændigt punkt på HB-mødets dagsorden og bør ikke diskuteres under formandens beretning.

1.3 Udvalgskoordinator

Michael Bjertrup har accepteret posten som udvalgskoordinator. Jeg ser gerne, at vi fremover giver udvalgskoordinatoren møderet men ikke stemmeret ved HB-møderne, og jeg ser også gerne denne post kombineret med ledelsen af HB-mødet. Jeg vil gerne have fjernet ledelsen af HB-mødet fra unionsformanden. Dels er det umuligt at tage noter og vedligeholde en talerliste samtidigt, dels er det ikke ønskværdigt brat at afslutte en debat, hvor man selv udgør den ene part. En sådan ændring kræver en simpel opdatering af "Faste Oplysninger", hvilket hermed foreslås.

SBH Neutral mødeleder runder hurtigere af end jeg, som desuden får mere ud af møderne.

LBH Ulogisk med en mødeleder udefra. Der er politik i at runde af - så hellere lade referenten komme udefra, og lade en HB'ere være mødeleder.

ES Mødelederen bør være medlem af HB. Lad det gerne gå på skift.

EM Hvem vil egentlig? Hvis SBH er besværet af det, kunne det vel tænkes at HK- repræsentanterne også nødig påtog sig hvervet?

SBH Forslag til ændring af faste oplysninger: "HB udpeger en forhandlingsleder for ét år ad gangen"

For: OB, SBH, UVN, VL, PHH, FP, FF, NSL, NB, MB, EM = 11

Imod: NJFN, MN, PC, ES = 4

Blank: LBH = 1 fraværende: MT

1.4 Skakolympiaden

FU har fundet en ekstern sponsor, der har accepteret at sponsere kvindeholdets deltagelse ved skakolympiaden i Elista i perioden 250998-101098. Det drejer sig om en almennyttig fond, der ønsker at være anonym, hvilket FU har måttet acceptere. Det sponserede beløb andrager 55.000 kroner til dækning af kvindeholdets udgifter.

Således deltager Dansk Skak Union i såvel åben række som kvinderækken ved den kommende skakolympiade.

NJFN Hvordan er man nået frem til netop beløbet 55.000 kr.? Er de øremærket til kvindeholdet?

SBH Beløbet er det samme som sidste gang kvinderne var ved OL. Der kan ikke overføres noget til herreholdet, men enkelte poster overlapper selvfølgelig - f.eks. holdlederen.

PC Hvorfor ønsker sponsor ingen reklame?

SBH Sponsor ønsker ikke en masse ansøgninger, og vi kan derfor ikke oplyser navnet.

NB Godt gået!

1.5 FIDEs VM-cyklus

De nyeste meldinger fra FIDE spreder forvirring. Lidt historie:

(a) Ved FIDE-kongressen i Erevan, 1996 meddeler Iljumzhinov, før han bliver valgt, at han har fundet pengene til at arrangere VM-knockout turnering hvert år de næste ti år. Det første, Iljumzhinov meddeler forsamlingen, efter han er blevet valgt, er, at VM- knockturneringerne vil blive afholdt hvert andet år de næste tyve år, og at han har fundet pengene. Af sidstnævnte årsag får forbundene besked på, at afvikle deres zoneturneringer senest i starten af 1999.

(b) På mødet i Nordisk Skakforbund i juli 1997 meddeler Dansk Skak Union, at man påtager sig arrangementet af zoneturneringen og planlægger at arrangere denne i starten af 1999.

(b) I starten af marts 1998 (denne måned!) meddeler FIDE forbundene, at zoneturneringerne bedes afholdt inden efteråret 1998, og på Internet kan man læse, at FIDEs VM påtænkes afholdt i Las Vegas i 1998.

Vi kan i Dansk Skak Union blive nødsaget til at gennemføre zoneturneringen i huj og hast for at sikre vores elite muligheden for deltagelsen ved næste FIDE-VM.

Til de der stadig måtte være i tvivl: De ved FIDE VM 1997 udbetalte præmiechecks var ikke af gummi.

1.6 Udlændingereglen i Divisionsturneringen

Jeg vedlægger forslag til nye regler for, hvilke spillere, der må benyttes i Divisionsturneringen. Jeg vedlægger kopi af min kommunikation med det tyske og det hollandske skakforbund i denne sammenhæng. Jeg burde utvivlsomt have spurgt nogle flere udenlandske forbund om deres håndtering af spørgsmålet, for det er givetvis ikke alle, der er så imødekommende som det tyske og det hollandske skakforbund. Divisionsturneringen er et selvstændigt punkt på HB-mødets dagsorden og bør ikke diskuteres under formandens beretning.

1.7 Skakhuset

FU har været i dialog med Skakhuset i København. Da Skakhuset efter alt at dømme står foran lukning, har FU overvejet, om Dansk Skak Union kunne være interesseret i overtagelse af dele af Skakhusets aktiver. Som eneste mulighed har FU bedt Dansk Skaksalg vurdere, om der er dele af Skakhusets varelager, der har interesse, hvilket afventes.

LBH Beklagede at Skakhuset var ved at lukke - en institution i københavnsk skak forsvinder dermed.

FP Hvad med tårnuret, som Skakhuset har eneret på?

OB Tårnuret er en del af dialogen mellem Skakhuset og DSU.

1.8 Egon Hansen

FU har valgt ekstraordinært at invitere Egon Hansen til stævnefesten med en overnatning på Quality Hotel, selv om Egon Hansen ikke længere bestrider noget tillidshverv i Dansk Skak Union. Dette skyldes Egon Hansens meget store og kvalificerede indsats som leder af unionens turneringslederuddannelse og tidligere som revisor.

1.9 Ansøgning om Støtte til Henrik El-Kher

FU har modtaget ansøgning om økonomisk støtte til Henrik El-Kher, utvivlsomt et af unionens største talenter. Grundet overvejelserne om etablering af et eliteudvalg med vidtrækkende beføjelser på juniorområdet, har FU valgt at lade ansøgningen ligge med henblik på at overdrage den til udvalget straks efter Påske. Ansøgningen vil naturligt høre under udvalgets kompetenceområde.

1.10 IT-Strategiudvalget

Til HB er udsendt IT-strategiudvalgets seneste rapport rummende anbefalinger for tiden, der kommer. Som det ses i rapporten, ønsker udvalget, at unionen nu for alvor sætter skruen i vandet og investerer de midler, der skal til, for virkelig at drage nytte af netaktiviteterne. Jeg finder diskussionen vanskelig grundet unionens økonomi, men jeg har stor sympati for udvalgets ideer. Jeg mener, Dansk Skak Union bør arbejde på snarest at kunne tilbyde en ny type medlemsskab, et Internet-medlemsskab, hvor medlemmerne tilbydes særlige funktionaliteter. Jeg er klar over, at dette koster mange penge. Vi bør i HB overveje, om vi er villige til at imødekomme IT-strategiudvalgets ønsker - som jeg ser det, tillader unionens nuværende økonomi kun, at vi kan overveje den løsning der i rapporten kaldes Model 2. IT-strategiudvalgets rapport er et selvstændigt punkt på HB-mødets dagsorden og bør ikke diskuteres under formandens beretning.

1.11 Nye tiltag i 1998

Jeg har nogle kreative FU-medlemmer i Uffe V. Nielsen og Erik Mouridsen, og de vil på HB-mødet informere om nogle af de ideer, de barsler med at gennemføre i 1998 til skaklivets fremme.

 

1.12 WIM-Turnering

Den af FTSADPOKS annoncerede WIM-turnering, der skulle afholdes i forbindelse med Påskestævnet og have status af DM for kvinder, måtte desværre flyttes grundet manglende tilslutning fra de bedste danske spillere. FTSADPOKS ønsker i stedet at afholde turneringen i forbindelse med Copenhagen Open, og FU har meddelt FTSADPOKS, at bevillingen på 10.000 kroner fra Dansk Skak Union kan fastholdes, forudsat turneringen kommer til at virke som fortræning til skakolympiaden i Elista.

1.13 DM 1998

Jeg er imponeret over, at DM-arrangørerne fra Taastrup næsten ikke trækker på FUs arbejdskraft. Det vidner om en stor rutine, entusiasme, og at man ikke er bange for at påtage sig opgaven og udfordringen. Jeg noterer med beklagelse, at deltagerantallet lader meget tilbage at ønske. Jeg forstår det faktisk ikke - jeg var ukuelig optimist og troede på et deltagerantal som i Lyngby 1991.

1.14 Internationale Møder i 1998

Der holdes møde i det europæiske forbund i Budapest 17.-19. april. Der holdes formodentlig møde i Nordisk Skakforbund 13. juni i Oslo. FIDEs generalforsamling ligger samtidig med OL. Vi deltager formodentligt i det europæiske og det nordiske møde. Det er ikke afgjort, om vi deltager ved FIDE-kongressen.

1.15 Tjele Efterskole

Efter udsendelse af HB-dagsordenen havde bestyrelsen for Tjele Efterskole indkaldt til ekstraordinær generalforsamling for skolekredsen med forslag om nedlæggelse af skolen.

SBH FU beklager hvis Tjele Efterskole må lukke, men DSU har ikke økonomi til at støtte skolen.

NJFN Mente mange flere burde være medlem af skolekredsen. En stærk spiller kunne trække flere elever. Bestyrelsen ser ud til at være kørt træt. Der er nok brug for friske kræfter.

LBH Vi har et moralsk problem p. gr. af de kraftige udmeldinger der har været i Skakbladet

FP Tjele burde have en stand ved DM og udsende rekruteringsmateriale til klubberne.

NJFN DSU burde åbne sit kartotek.

VL Alle potentielle DSU-medlemmer har fået brev om skolen.

SBH HB kan udtrykke sin varmeste støtte til skolen.

MN Hvis det viser sig at I kan hjælpe skolen, så gør det!

1.16 Koordinering af juniorstøtte

NB Nogle gange modtager juniorer dobbeltstøtte (fra forskellige hovedkredse, DSU og DSUS). De forskellige instanser burde informere hinanden så det undgås.

2. Resultater

2.1 Ny Stormester på vej

Som bekendt færdiggjorde Sune Berg Hansen sin GM-titel ved på særdeles overbevisende vis at vinde turneringen Excelsior Cup i Göteborg i januar 1998. Sune og jeg arbejder i fællesskab på at få FIDE til hurtigt at tildele Sune titlen. Vi har haft kontakt til FIDEs kontor og til formanden for FIDEs titel- og ratingkomite, og det lykkedes at få FIDEs Presidential Board til ved mødet i Manila den 22. februar at godkende ansøgningen under forudsætning af, at formanden for FIDEs rating- og titelkommission godkender den. Med andre ord: GM-titlen forventes snarest tildelt Sune Berg Hansen og det i behørig tidsmæssig afstand fra FIDE-kongressen til oktober.

2.2 Københavnsmesterskabet

Københavnsmesterskabet blev vundet på korrektion af Bjørn Brinck-Claussen. Hele fem spillere nåede de 5½ af 9, der var nok til førstepladsen, i indløbsrækkefølge Bjørn Brinck-Claussen, Ole Jakobsen, Henrik El-Kher, Roland Greger og Sejer Holm.

2.3 Korning Memorial

Den 1. marts gik startskuddet til K-skakturneringen Korning Memorial, der får meget stærk deltagelse. Det er lykkedes K-skakchef Søren Peschardt at få deltagelse af betitlede nærskakspillere, der er nye på K-skakkens scene. Det bliver spændende at følge, om nærskakkens mestre kommer til kort over for K-skakkens bedste spillere!

2.4 Århusmesterskabet

Århusmesterskabet blev vundet på korrektion af Poul Erik Nielsen foran Jens Ove Fries Nielsen. Begge spillere fik 5 points af 7 mulige.

2.5 Gistrup overlegne Danmarksmestre!

Gistrup vandt knusende overlegent DM - hele 7 points forspring blev det til! K41 og Frederiksberg måtte ned i 2. division, og de afløses af Nordre og Brønshøj, der får det hårdt til næste år.

2.6 VISA Nordic Grand Prix

Curt Hansen kom med 6½/9 flot fra start i den nye cyklus af VISA Nordic Grand Prix. Ved 1. afdeling i Reykjavik blev Curt Hansen med en udelt 3. plads bedste nordiske deltager, og Curt Hansen er således i spidsen for Nordic Grand Prix! Turneringen blev vundet af Larry Christiansen (7½/9) foran Nick de Firmian (7/9). Erling Mortensen scorede 5/9.

3. Medlemssituationen

UVN lagde på FU's vegne op til et HB-møde i august, hvor HB skulle tage fat på:

  1. en debat omkring Unionens målsætninger på kort og lang sigt
  2. en generel omfordeling af de økonomiske midler målrettet mod strategisk vigtige indsatsområder

gennem et skifte af fokus i retning af den fortsatte medlemstilbagegang og manglen på frivillige ledere.

UVN opfordrede til at det igangværende HB-møde ikke skulle diskutere konkrete forslag og nøjedes med at lufte tanker om indførsel af et juniorbræt i holdturneringen for at give klubledere et større incitament til opstart af juniorskak samt at give ledere større anerkendelse af det store arbejde gennem introduktion af en udnævnelse som "Årets skakleder".

Blandt de konkrete områder FU har planer om tage op er jugoslaviske flygtninge. EM redegjorde for de tanker man havde gjort sig. Hvem bør løse hvilke opgaver i sådan et projekt? FU kunne f.eks.:

Hovedkredsens opgaver kunne være:

Klubmedlemmer:

Det hele bunder i at der i klubberne er interesserede folk til det praktiske arbejde.

UVN vil udarbejde oplæg til næste HB-møde og opfordrede alle der puslede med ideer til at henvende sig til FU.

NB Det kan alle vist gå ind for.

MB Skakbladet bør ses i en samlet mediepulje

LBH Glædede sig over at FU skuer ud i fremtiden. Pas på med at konkretisere visionerne for tidlig, da alle har deres små kæpheste som ikke må røres.

De ting som blev foreslået som FU-opgaver kunne løses af nogle udenfor.

 

4 Hæderstegn og initiativpræmier

Alle forslag fra hovedkredsene og FU samt tildeling af æresmedlemsskab til Bent Larsen blev vedtaget enstemmigt.

5 Valg

Alle på valg blev genvalgt uden modkandidater.

6 Procedurer for valg/udpegning fremover

Opstramning af praksis og regler vedr. valg og udpegninger. Turneringskomiteen og repræsentanter i internationale organer skal udpeges af HB i følge reglerne. Deres udpegning er ikke åremålsbestemt. De vil derfor ikke figurere som valg på næste års påskemøde i HB. De kan til gengæld udskiftes på hvilket som helst HB-møde. I reglerne (§ 18) tilføjes suppleant til turneringskomiteen for divisionsturneringen.

7 Reglementsændringer

7a Afsendelsesdato for træk i k-skak

Enstemmigt vedtaget. Se bilag.

7b Hovedkredsturneringen for juniorhold

ES Kunne godt lide oplægget til nyt reglement, men brød sig ikke om ratinggrænser da det sier nogle spillere fra.

NJFN Uden ratinggrænse koster det hold fra de små hovedkredse. Turneringen er så kun interessant for 1., 6. og 8. HK.

Man vendte de enkelte punkter i forslaget.

Pkt.2 vedrørende en fast turnus mellem hovedkredsene.

For LBH, FF, FP, NB, ES, MT, PHH, PC, SBH, UVN, EM = 11

Imod ingen

Blank af forskellige grunde: MB, NSL, MN, NJFN, OB, VL = 6

Pkt. 7. Forslag fra 6. HK om bortfald af ratinggrænse.

For ES, MT, UVN = 3

Imod MB, NSL, FF, FP, NB, PHH, MN, NJFN, PC, SBH, VL, EM = 12

Blank LBH, OB = 2

Pkt. 7. Forslag om max. to spillere på hvert hold må have over 2000 i rating.

For LBH, MB, NSL, FF, FP, NB, ES, PHH, MN, NJFN, PC, SBH, OB, UVN, VL, EM = 16

Imod ingen

Blank MT

Hermed var reglement for juniorholdturneringen fastlagt. Det vedlægges som bilag.

8 Divisionsturneringen

8a Transportrefusion

MN Bornholmsordningen bør tage højde for to hold i divisionsturneringen.

OB 35.000 kr. er tilstrækkeligt. 8.HK kunne spare penge ved at lægge dobbeltrunderne i ét kalenderår.

MN 8. HK har ikke været bekendt med dén mulighed. Ønsker kun udgifterne dækket og ikke mere.

ES, MT Giv ens tilskud til klubberne. Undlad at hæve præmierne, men giv erindringspræmier i stedet.

PHH 1,25 kr./km. i kørselsgodtgørelse er i underkanten

OB Et spørgsmål om økonomi

NSL OK med bloktilskud, men hovedkredsene vil opleve det noget forskelligt.

Man stemte om det vedlagte forslag til nedtrapning af rejsestøtten i divisionsturneringen.

For LBH, MB, FF, MN, NJFN, SBH, OB, UVN, VL = 9

Imod NB, ES, MT, PHH, PC = 5

Blank NSL, FP, EM = 3

Forslag om omlægning af transportrefusionen var dermed vedtaget. Det vedlægges som bilag.

8b Udlændingeregel

MN Mente DSU har et juridisk problem jvnf. "Bosman-sagen"

OB "Bosman-sagen" er ikke sammenlignelig da divisionsskak ikke er erhverv. Talte for at bibeholde ånden fra "de Firmian-sagen".

ES Gik imod en professionalisering af turneringen. Det er især uheldigt hvis klubber køber ind til dobbeltrunder.

LBH Divisionsturneringen er allerede professionaliseret.

FP Udviklingen i Tyskland hvor et hold stiller med snart et stærkt hold, snart et svagt er noget uheldigt.

MN Tænk på PR-værdien i at have udenlandske spillere. Er man bekymret for stærke russere så begræns det til EU-borgere.

MT Bør det ikke sammenholdes med reglerne for Europacuppen. Tillader man stadig dér max. to udlændinge på holdet?

Forslag: I hver runde må der på hvert hold max. anvendes to spillere, der ikke har fast bopæl i den europæiske union.

For LBH, MB, NSL, FF, MN, NJFN, SBH, UVN = 8

Imod FP, NB, ES, MT, PHH, PC, OB, VL = 8

Blank EM

Forslag: I hver runde må der anvendes spillere der har bopæl i den europæiske union.

For LBH, MB, NSL, FF, MN, NJFN, SBH, UVN = 8

Imod FP, NB, ES, MT, PHH, PC, OB, VL = 8

Blank EM

Forslag fra FP: Max. én udlænding på holdet - ingen krav til bopæl.

For LBH, MB, NSL, FF, FP, MN, NJFN, SBH, UVN = 8

Imod NB, ES, MT, PHH, PC, OB, VL = 7

Blank EM, NJFN = 2

Efterfølgende kom visse utilsigtede aspekter ved forslaget frem, og FU sendte derfor i den følgende uge en korrigeret version af forslaget til urafstemning blandt HB-medlemmerne.

For SBH, OB, UVN, EM, Martin Mølster Jensen (FU-medlem), FF, FP, ES, PHH, MN, NSL = 12

Blank LBH, NB, PC = 5

Det vedtagne forslag er vedlagt som bilag.

 

9 Eliteudvalg

MB Hvorfor vente med seniorerne?

SBH Spillerforeningens brev er først modtaget her i påsken.

MB Skal noget sættes i værk inden næste HB-møde træffer beslutningen?

SBH OL holdet udtages af FU umiddelbart efter påske.

Forretningsudvalgets indstilling blev derefter taget til efterretning. Mikael Bjertrup og Per Andreasen taler sammen omkring det videre arbejde.

10 IT-udvalget redegørelse

SBH FU er ikke begejstret for at lægge hele Skakbladet ud på nettet på gr. af frygt for medlemstab. Undlades dette er der ikke pt. er behov for at udvidde diskplads med mere end 10 MByte. Desuden ser FU gerne at presse-service bliver integreret i IT-strategien.

LBH Information fra FU/HB bør også ligge på hjemmesiden.

NB Vedr. presse-service; hvad betyder overgangen fra fax til e-mail, hvor mange vil falde fra?

SBH Sidst journalisterne blev spurgt havde ca. halvdelen internetforbindelse

NB Spørg journalisterne hvad de mener i dag.

MT Set i et større perspektiv bør Skakbladet måske kun udkomme 6 gange pr. år med primært organisatoriske ting. Aktuelle resultater på nettet.

FP Godt oplæg fra IT-udvalget, men ingen grund til at gå for hurtigt frem. Jeg fornemmer på forespørgsler fra medlemmer at internettet stadig er en smule elitært.

UVN Materialefondens område kunne udvides til også at omfatte PC og modem.

SBH Konkluderede at IT-udvalgets model 1 er økonomisk umulig i dag. Der arbejdes efter model 2. FU må reorganisere presse-service hvis reaktionen fra journalisterne peger i den retning.

11 Rejsetilskud for seniorer

OB omtalte de meget store præmier i VM-turneringen, hvor DSU ifølge egne regler skulle give tilskud til rejse og ophold. Foreslog at reglerne blev blødt op i "faste oplysninger". Forslaget enstemmigt vedtaget

12 Arrangør af DM 1999

ES berettede om status på DM 99. LHH fortalte at Ålborg var interesseret i DM 2000.

13 Økonomi og budget

Der budgetteres med 5.000 kr. til juniorholdturneringen.

14 Undervisningsmateriale

MN Skulle vi ikke kræve en fast dato?

SBH Ville nødig sætte en fast dato, da det kunne forringe kvaliteten på grund af tidspres.

15 "Faste oplysninger"

EM foreslog at HB-medlemmerne læste "faste oplysninger" igennem og kontaktede EM for korrektioner.

16 Præsentation af den nye Skakhåndbog

UVN har lavet aftale med trykkeriet om igangsætning umiddelbart efter påske med efterfølgende korrekturlæsning og endelig udsendelse til abonnenterne i slutningen af maj.

MN tilbød at læse korrektur, hvilket blev modtaget.

MB udtrykte stor beundring for det omfangsrige arbejde.

Efterfølgende: Konflikten på arbejdsmarkedet vil også berøre produktionen af Skakhåndbogen. Den vil blive forsinket mindst lige så lang tid som konflikten varer.

17 Næste møde

Weekend møde 29. og 30. august. Søndagen bliver et traditionelt HB-møde, mens lørdagen planlægges af FU og vil være en uddybning af de muligheder der blev skitseret under punkt 3 på dagens møde.

 

 

Referent: Erik Mouridsen

Retur til DSU's hjemmeside