OL 3: England for stærk

Tidligere rapporter:  0  1  2

I 3. runde ved OL på Mallorca tabte Danmark i åben række 1-3 til et af OL's absolut stærkeste hold, England. Davor Palo havde i et hårdt og tidnød-dramatisk parti gode chancer mod Luke McShane, men tiden bestemte, og det blev remis.
Kvindeholdet spillede uafgjort 1½-1½ mod Kirgisien, men som det fremgår af holdkaptajn Per Andreasens beretning herunder, var forløbet temmelig usædvanligt.

Kvinderne først:

Vi havde hvid paa 1 og 3 bræt mod Kirgisien.

Evgenia Hansen - Lim 1-0
Elena Steffensen - J. Tilenbaeva ½-½
Miriam Olsen - B. Tilenbaev 0-1

Jeg er jo holdleder for begge hold og "pendler" derfor frem og tilbage mellem de to spillesale, idet vores hold jo spiller hvert sit sted. Dog samme bygning, men det tager ca. tre minutter fra det ene sted til det andet.
Da jeg efter ca. 10 træk kom til kvindernes partier, så jeg at Miriam havde tabt en officer. Jeg kunne ikke se noteringslisten men kun stillingen, og det var mig helt umuligt at regne ud hvorledes det var sket.

Partierne er netop færdige [i skrivende stund] og jeg har kun talt med Elena fra kvindeholdet.
Hun fortalte følgende om Miriams parti.
1.e4,e5 2.Sf3,Sc6 3.Lb5,a6 og herefter rettede Miriam på bonden på a6, og modstanderen forlangte rørt brik. Derefter slog Miriam brikken paa a6 øjeblikkeligt uden nogen som helst betænkning og uden at Elena kunne nå at gribe ind.
Jeg har talt med turneringslederen efter partiet, hun kendte heller ikke til hændelsen. Jeg har bedt turneringslederen sige nogle grimme ting til den kirgisiske kvinde. Turneringslederen er helt enig med mig, men kan selvfølgelig intet gøre nu, og det er sådan set heller ikke meningen, bare en ægerlig hændelse. Usportslig optræden over for en urutineret modstander, synes jeg.

Herrerne, hvor vi spillede mod England og havde sort på bræt 1.

Michael Adams - Sune Berg Hansen 1-0
Luke McShane - Davor Palo  1-1
Jonathan Speelman - Lars Schandorff 1-0
John Hebden - Nikolaj V. Pedersen ½-½

Jeg var nødt til at blive ved Davors parti til det var færdigt, idet både han og modstanderen var i "evig" og stærk tidnød. McShane var flere gange nede på 5 sekunder!
Det var en fornøjelse at se Davor udspille McShane fuldstændigt, men det skal med, at Mc Shane forsvarede sig fortræffeligt og da de begge havde under 1 minut igen tilbød Davor remis, måske var stillingen stadig vundet, men han havde mistet kontrollen og ville forstaaeligt nok ikke satse.

Per Andreasen

Danske supporters er på plads ved OL, men det er svært at vide, hvornår klaphattene skal i gang, og hvornår man skal pifte ad et mistænkeligt træk. For tilskuerforholdene er elendige, skriver Eric Bentzen:

Samme skak-OL-turisthold, som var i Bled for to år siden (minus Jørgen Jørgensen) er nu ved ringside på Mallorca. Det vil sige Eric Bentzen, Helle Kronborg, Poul Erik Nielsen, Per Holst, Svend Pedersen, Bent Sørensen, Eddie Poulsen, Jens Jørgen Christiansen, Henrik Kaysfeld og Henrik Willumsen.

Vi ankom i lørdag og er nu på spillestedet. For tilskuere er olympiaden en kæmpeskuffelse. Fra en balkon kan man se spillerne sidde som sild i en tønde, og hvis man har falkeblik, kan man følge nogle partier på storskærme (jeg er for nærsynet). Der er intet kommentator/analyserum, hvor tilskuere kan følge partierne og vel at mærke snakke herom uden at kere sig om at være tavse.

Så det er nok tvivlsomt, om vi får meget skak at se - tilskuerforholdene er simpelt hen for ringe. En gedigen skuffelse.

Til gengæld er vejret strålende, øen er smuk, og vi har andre midler til at fordrive tiden. Vi bor (heldigvis) i Palma og ikke her i badebyen, hvor der spilles.

Eric Bentzen

Den officielle OL-site: http://www.36chessolympiad.com/ 

----------------

17/10-2004 - tr

Retur til DSU's hjemmeside