... og Fischer selv

Bobby Fischer har ikke 960 valgmuligheder som i sin Fischerandom. Siden16. juli har den nu 61-årige amerikanske skaklegende, som i 1972 gjorde skak til forsidestof med sejren over Sovjets verdensmester Boris Spasskij, været tilbageholdt i Japan, fordi han ifølge de japanske myndigheder stod i begreb med at forlade Japan udstyret med et ugyldigt pas. Fischer ankom til Japan allerede i april og havde dengang ingen problemer med passet, og hans sagfører antyder da også, at den japanske aktion er påvirket af USA, som ønsker at retsforfølge Fischer, fordi han i 1992 trodsede internationale sanktioner mod rest-Jugoslavien og spillede revanchematch mod Spasskij i Beograd.
Fischer har fra sit eksil måttet se på, at de amerikanske skattemyndigheder konfiskerede hans ejendom. 'Den internationale zionistiske konspiration' stod bag, mente Fischer, og han har i interviews båret mere ved til bålet med voldsomt antisemiske udtalelser.
Den japanske beslutning om at sende Fischer til USA er appelleret af Fischer for få dage siden, og flere steder i skakverdenen er der organiseret støtte- og protestaktioner.
Ikke overraskende i betragtning af den popularitet, Fischer opnåede i VM-matchen i Reykjavik 1972, er et af initiativerne islandsk, og det åbne brev til USA's præsident Bush har allerede via Nettet fået mere end 4000 underskrifter fra hele verden.

Se brev plus flere artikler og tænk sagen igennem.
http://www.freebobby.org 

   
---------------

5/8-2004 - tr

Retur til DSU's hjemmeside