1-1 mod Kasparov - men 0-1 i lynomkamp

På Nettet kunne hele skak-Danmark følge, hvordan Peter Heine Nielsen gav Garry Kasparov hård og jævnbyrdig modstand i Reykjavik Rapids semifinale og spillede begge partier remis. Tidsforbruget mere end antydede, at Kasparov ikke kunne opretholde sin karakteriske kontrol over begivenhederne. Men da eksverdensmesteren trak hvid i det første lynparti, og Peter Heine Nielsen gjorde en grov fejl i en ellers helt okay stilling blev det alligevel Kasparov, som i morgen møder Nigel Short i finalen. Short eliminerede Alexei Dreev med remis i første parti og sejr i andet parti, hvor han førte de hvide brikker mod Dreevs Caro-Kann.

Semifinalerne:
GM Garry Kasparov    - GM Peter Heine Nielsen  ½-½, ½-½ = 1-1 (+ 1-0 i lynomkamp)
GM Alexei Dreev     - GM Nigel Short      ½-½, 0-1 = ½-1½
Finale (søndag den 21. marts kl 15.45 dansk tid):
GM Garry Kasparov    - GM Nigel Short 
Se Peter Heine Nielsens partier:  1  2  3  4  5  6  7  Parti 1-7 (pgn)

Efter matchen var Peter Heine Nielsen lidt splittet mellem på den ene side at ærgre sig over den dumme fejl i lynpartiet og på den anden side glæden ved at konstatere, at spillet havde været godt nok til at matche Kasparov og til ligefrem at gøre verdensetteren usikker og nervøs.

Om partierne siger Peter Heine Nielsen:
1. parti: Kasparovs 14. Se5 var en stærk plan mod den forberedte åbningsvariant, og manøvren Sc3-e2-g1-f3 ligeledes meget stærk. Kasparov er ekstrem dygtig til at se mulighederne i enhver stillingstype. Alligevel var sorts stilling så solid, at det ikke lykkedes hvid - trods så stort tidsforbrug, som situationen nu tillod - at bryde igennem. Med 30. Lxe4 (i stedet for 30. Ka2) fulgt af springermanøvren Sd2-b3-a5 kunne han dog have fastholdt et betydeligt pres. Nu fadede det ud i remis, hvor Peter Heine Nielsen endda overvejede at afslå det remisforslag, der ledsagede 36. Se5+.
2. parti: Kasparovs 12... Se7 var en nyhed i forhold til partierne Anand - Kramnik og Peter Heine Nielsen - Kaidanov, hvor der blev spillet 12... Se5. På ICC blev stillingen vurderet som let fordelagtig for hvid, men de to spillere anså under partiet sorts chancer for at være de bedste, hvorfor hvid måtte stræbe efter et angreb, som kunne give evig skak. Efter 23. Sh4 truer hvid 24. Dxc8!, men netop i den stilling mente Kasparov at have misrøgtet sine chancer, idet han i stedet for 23... Le6 foreslog 23... De6. Efter 27... b3 er remisen en kendsgerning.
1. lyn-omkamp: Mens 2. parti var i gang havde Kasparovs sekundant, GM Dokhoyan, analyseret på åbningen i 1. parti og fundet en forbedring. Men selv om Kasparov trak hvid i det første lynparti og åbningen blev den samme som i 1. parti, afveg Peter Heine Nielsen først (13... Sg6 i stedet for 13... Ld7) og fik en særdeles bekvem stilling, hvor sort nærmest stod i overkanten. 15... Lc7! var stærkt, men det var 18.... e5?? til gengæld ikke. Kostede uden videre en kvalitet. I stedet skulle sort have spillet 18... Lc8 (Karpovs forslag) eller 18... The8 (Shorts forslag), i begge tilfælde med fint spil for sort.

Slutsejr til Kasparov, men ingen tvivl om, at Peter Heine Nielsen havde fortjent den hvalbøf, han sent lørdag aften sammen skulle indtage på en af Reykjaviks specialrestauranter sammen med Nigel Short, som i morgen har Kasparov på menukortet.

Reykjavik Rapid:
http://www.chess.is/reykjavikrapid/english.html
... eller http://www.ruv.is/skak 

---------------

20/3-2004 - tr

Retur til DSU's hjemmeside