Semifinale mod Kasparov

Peter Heine Nielsen spillede fremragende i kvartfinalen mod den tidligere europamester Emil Sutovsky, Israel, og vandt 1½-½. Han er dermed klar til semifinalen i Reykjavik Rapid mod selveste Garry Kasparov, verdens højest ratede skakspiller. Kasparov vandt ret let over Timman i sin kvartfinale. Den anden semifinale står mellem Nigel Short, som besejrede lynturneringens vinder, Levon Aronian, og Alexei Dreev, der sendte eks-VM Anatoly Karpov ud af turneringen.

         Kvartfinalerne:
GM Nigel Short     - GM Levon Aronian   ½-½, 1-0 = 1½-½
GM Jan Timman      - GM Garry Kasparov  ½-½, 0-½ = ½-1½
GM Peter Heine Nielsen - GM Emil Sutovsky   1-0, ½-½ = 1½-½
GM Anatoly Karpov    - GM Alexei Dreev   0-1, ½-½ = ½-1½

Semifinalerne spilles lørdag den 20. marts kl. 17.30 dansk tid (bemærk klokkeslættet!). Partierne kan følges live på Nettet men transmitteres desuden live på islandsk TV. Matcherne spilles som 2 partier med 25 minutter pr. spiller plus 5 sekunder pr. udført træk. Ved ligestilling spilles sudden-death-lyn med 5 min. + 3 sek. Mellem partierne er der kun en kort pause. Peter Heine Nielsen har trukket sort i første parti og lover at spille spillet, så godt, som han nu kan. Og det har jo været ganske godt hidtil i Reykjavik Rapid med 3½ point af 4 mod Vladmir Epishin på 2633 og Emil Sutovsky på 2666.

         Semifinalerne:
GM Garry Kasparov    - GM Peter Heine Nielsen 
GM Alexei Dreev     - GM Nigel Short 

Se Peter Heine Nielsens hidtidige partier:  1  2  3  4      Parti 1-4 (pgn)

Om partierne mod Sutovsky siger Peter Heine Nielsen fra sit hotelværelse i Reykjavik, at åbningsspillet i det første ikke var helt vellykket, og at Sutovsky med 23... Lf8 (eller måske endog 23... b3!?) stod i overkanten. Efter 23... bxa3 fik hvid derimod godt spil. Da Sutovsky slog på a3 havde han overset hvids 27. Tc4. Et par træk senere troede Peter Heine Nielsen et kort sekund, at han havde givet sort chancer med sit 28. Tc7. Nemlig hvis Sort ofrede dronningen med 28... Dxc7 29. Dxc7, a2! Men det holder ikke, og Sutovsky valgte et andet forsvar, som dog heller ikke holdt.
Det følgende parti var et imponerende linedansernummer af Peter Heine Nielsen, og en lige så imponerende forberedelse, delvis samme formiddag. På den første turneringsdag i Reykjavik var Peter Heine Nielsens bærbare computer blevet ramt af en virus, og da virus-ormen efter et par timers jagt var fordrevet fra computeren, efterlod den bl.a. ChessBase i ruiner. Men nu var programmet altså geninstalleret - og selve baserne havde ikke taget skade. 
Sutovsky vælger den kritiske variant, men kvalitetsofferet giver sort overraskende gode chancer. 19... Tb8! er en af Peter Heine Nielsens pointer. 27... Lc1! er et herligt træk, og den efterfølgende træksekvens spiller begge parter ækvilibristisk. Måske kunne sort dog have givet den endnu en tand med 28... c5 i stedet for 28... Sd4, men remis var jo nok til matchsejr.

Reykjavik Rapid:
http://www.chess.is/reykjavikrapid/english.html
... eller http://www.ruv.is/skak 

---------------

19/3-2004 - tr

Retur til DSU's hjemmeside