Computerskak på P1

Søndag d. 28/9 kl 17.00 genudsender Harddisken på DR P1 et program om computerskak (også sendt lørdag d. 27/9).

Programmet kan også aflyttes via Nettet på følgende adresse:
http://www.dr.dk/videnskab/harddisken//ugenshd/index.asp

Programmet intoduceres således:

Når vi mænd skal afgøre hvem der er stærkest, lægger vi arm. Og når vi skal afgøre, hvem der er klogest, så spiller vi skak. Ego’et står på spil hver gang, så det var nærmest menneskehedens kollektive selvfølelse der fik et hug, da verdens bedste menneskelige skakspiller første gang fik stryg af en computer.
Overraskende nok er senere opgør på det ternede bræt endt uafgjort. Men det ér kun en stakket frist, vurderer den amerikanske professor og computerskaks-ekspert Monty Newborn, som gør status over udviklingen i en ny bog. Carsten Nielsen har talt med ham.

Professoren og computerskaks-eksperten Monty Newborn mener at maskinerne i løbet af de næste fire-fem år bliver så meget bedre til spillet, at de kommer udenfor de menneskelige stormestres rækkevidde. Men efter Kasparovs nederlag til Deep Blue i 1997 kan det måske undre, at styrkeforholdet ikke forlængst er tippet helt og holdent i computernes favør.
En del af svaret ligger formentlig i den analyse, Kasparov selv kom med efter nederlaget. Han erkendte at have begået fejl og være bukket under for presset, fordi han var ”menneskelig." Carsten Nielsen fortæller.

Det er klart, at nørderne er vilde med tanken om at kunne overgå stormestrene i skak, som typisk betragtes som nogle af verdens absolut bedste hjerner.
Til gengæld kan situationen være lidt sværere at affinde sig med for dem, det går ud over. Og Danmarks bedste spiller Peter Heine Nielsen har da heller ikke tænkt sig at strække våben eller anerkende maskinernes overmagt.
Han udnytter selv computernes og skakprogrammernes talent for at knuse tal og analysere spillets mange muligheder. Men de har stadig meget at lære om strategi...

----------------

28/9-2003 - tr

Retur til DSU's hjemmeside