SIS-MH Masters
Ved en pressekonference 3. december på Kongebrogården i Middelfart blev sløret løftet for en af de helt store begivenheder i dansk skaks jubilæumsår 2003, som samtidig er arrangøren, Dansk Skak Unions Støtteforenings 40 års jubilæumsår.
SIS-MH Masters bliver en eksklusiv 4-mesterturnering 5.-6. april på Kongebrogården i Middelfart med deltagelse af Viswanathan Anand, Peter Heine Nielsen, Curt Hansen, og Jonny Hector.Svend Novrup, turneringens pressemand, præsenterer turneringen:
------------
Verdensmester i skak spiller i Danmark:
Viswanathan Anand udfordres i SIS-MH Masters af Nordens bedste stormestre, Peter Heine Nielsen og Curt Hansen fra Danmark samt Jonny Hector, Sverige (bosiddende i Danmark).5-6. april afvikles på Kongebrogården i Middelfart SIS-MH Masters, en dobbeltrundig hurtigskak-turnering, hvor den indiske verdensmester 2000, Viswanathan Anand, bliver udfordret af de to danske stormestre, GM (Grandmaster/stormester) Peter Heine Nielsen og GM Curt Hansen, samt den svenske GM Jonny Hector. Initiativtager og arrangør er Dansk Skak Unions Støtteforening, som i sin 40-årige levetid har medvirket til de fleste væsentlige internationale skakarrangementer i Danmark.
Der går langt imellem, at skakspillets verdensmestre gæster Danmark. Senest spillede Garri Kasparov på Valdemars Slot, Tåsinge, en lille match mod Curt Hansen i 1990 (1½-½), og før det skal man tilbage til GM Smyslov, som spillede Politiken Cup i København 1980.
Nu sker det igen. Initiativet er taget af Dansk Skak Unions Støtteforening, der fylder 40 år i 2003, og det støttes helhjertet af Dansk Skak Union, der fylder 100 år. På Kongebrogården bliver den indiske verdensmester 2000, Viswanathan Anand, 5-6. april i SIS-MH Masters udfordret af de to bedste danske spillere, GM Peter Heine Nielsen og GM Curt Hansen, samt den svenske GM Jonny Hector. De to danskere er begge blandt de 50 bedste spillere i verden og efter et fantastisk 2001 nærmer Hector sig samme status.
Begge dage mødes stormestrene alle mod alle i et program, der indledes kl. 13.00 og fortsætter til kl. ca. 19 (præcist program nedenstående). Partierne afvikles med en betænkningstid på 25 minutter plus 10 sekunder pr. træk, som det digitale skakur selv lægger til spillernes tid, hver gang de trækker. For mange vil det være det første møde
med denne betænkningstid, som har afskaffet det gamle ur med den røde fane, der faldt, når en tidkontrol var aktuel. Nu kan spillerne teoretisk være i uafbrudt tidnød gennem hele et partis meget lange afsluttende fase.Rammen om SIS-MH Masters på det luksuriøse, romantisk beliggende Hotel Kongebrogården, hvor spillerne også skal bo, er fornem, såvel i teatersalen, hvor et publikum på ca. 150 personer vil kunne følge spillet på scenen; i et demonstrationslokale, hvor partierne vil blive gennemgået af Politikens skakredaktør, GM Sune Berg Hansen;
samt udenfor, hvor der er en pragtfuld udsigt over Lillebælt og begge Lillebæltsbroer.
Partierne vil blive spillet på elektronisk skakbræt med direkte forbindelse til såvel demonstrations-brætter på spillestedet som til internettet, hvor skakinteresserede fra resten af verden vil kunne føge partierne live. Er det aktuelle publikum i spillesalen kun 150, er det potentielle publikum i resten af verden mange, mange millioner.
Et stort dansk tv-publikum kommer også til at studere begivenhederne fra Kongebrogården, da DR2 indenfor de første to uger efter begivenheden vil have skak som tema for en hel aftens udsendelser, bl.a. med 45 minutter fra Anands optræden på Kongebrogården.
Spillerne vil sidde på stole fra hovedsponsoren SIS-MH Functional Furniture. Firmaet leverer møbler til en stor del af landets skoler, og salgschef Bo Juul Nielsen er sikker på, at han kan give skakmestrene stole, der er bedre end dem, de plejer at sidde på. Dels fordi de er individuelt tilpasset, dels fordi mestrene vil komme til at sidde med ”åben vinkel” i knæet, så der ikke lukkes af for blodomløbet, som det sker for de fleste, når de sidder på normale stole i længere tid.
Dommer i matchen er IA (International Dommer/Arbiter) Martin Noer, som har erfaring fra stribevis af væsentlige skakarrangementer, blandt dem Kasparov - Curt Hansen-matchen. Også den tekniske direktør for arrangementet, Svend Novrup, har IA-titlen.
Budgettet for SIS-MH Masters kommer til at balancere omkring 250.000 - 300.000 kr, der dels kommer fra sponsorer som SIS-MH Functional Furniture, dels er givet som tilskud fra Fyns Amt og Dansk Skak Union. Og så er det store bidrag fra spillestedet Kongebrogården i form af lokaler og værelser ikke medregnet.Spillerne:
Viswanathan Anand, 32-årige indisk verdensmester (fylder 33 11. december), erobrede VM-titlen juleaften 2000, hvor han i Teheran vandt det afgørende fjerde af seks mulige partier i finalen mod Aleksej Shirov, Spanien. Med føring 3½-½ kunne han ikke længere indhentes, og Asien havde fået sin første verdensmester. En værdighed, Anand
havde været parat til at erobre med meget stærkt spil gennem 1990erne. Derfor er han også en af Asiens - og naturligvis især Indiens - populæreste sportsmænd overhovedet, og en række journalister følger ham konstant verden rundt, da han i realiteten er deres eneste stofområde.
Der har i en årrække været nogen forvirring om, hvem der egentlig er verdensmester, pga. organisatorisk uro. Garri Kasparov, som brød ud fra verdensskakforbundet FIDE, har ladet sit eget VM afholde, og også her har Anand spillet VM-match, som han tabte knebent til Kasparov efter at have ført undervejs.
Anand vandt sit første asiatiske juniormesterskab (under 20) som 14-årig og gentog bedriften året efter. I 1987 vandt han juniorernes verdensmesterskab og blev samme år verdens på det tidspunkt yngste stormester. Siden er det gået slag i slag med sejre i begivenheder af alle slags, senest sejre i en World Cup-turnering sat en lille knock-out-turnering, hvor han besejrede ex-verdensmester Anatolij Karpov i finalen.
Anand har været berømt/berygtet for sit lynhurtige spil, som i de tidlige år ind imellem bragte modstanderen i tidnød to gange indenfor den tid, der normalt deles ligeligt mellem de to spillere, og han spiller stadig hurtigt. Desuden er han kendt som en gentleman, der altid optræder sportsligt, opfylder sine kontrakter og trækker sig baglæns, hvis han føler, at
han kan misbruges i en sammenhæng - og den slags har der været meget af i en kaotisk skakverden i 1990erne.
Danske skakelskere er allerede i eufori efter nyheden om, at Anand kommer til Danmark, og der bliver run på billetterne, længe før billetsalget åbner 15. februar.Peter Heine Nielsen (f. 24/5-1973 i Holstebro), bosiddende i Århus, regnes for tiden som den stærkeste danske spiller efter to sæsoner fulde af succes’er, der har sat hans ratingtal (styrketal) i vejret, så det er over de foregående årtiers største danske navn, Curt Hansen, men kun lige, og der vil være meget prestige i de to spilleres dueller i SIS-MH Masters. Peter Heine var succesfuld i skoleskak, før han i VM for under-18-årige vandt bronze i 1990. Han har vundet DM tre gange (1996-99-2001), ligesom han tre gange har været på hold, der sejrede i 1. division, DM for hold. Ved fire skakolympiske lege har han scoret flot for Danmark, og han har i 43 landskamppartier kun tabt fem gange trods mange hårde modstandere, mens han har vundet 16 og spillet 22 partier remis. Den største triumf, da han vandt sølvmedalje som den næstbedst scorende af langt over 100 landes spillere på bræt 3 ved OL i Moskva 1994; året, hvor han blev udnævnt til stormester.
I nogle år blev Peter Heine beskyldt for at være for remisvenlig, men ikke mindst et grundigt arbejde med computere har givet ham mere konkret beregningsevne, og desuden er han blevet dristigere i sit partioplæg efter at have fundet ud af, at det tiere fører til gevinst end til tab - selv mod de allerbedste. Dem har han bl.a. slået mange af i den tyske
Bundesliga.
Peter Heine har vundet mange flotte turneringssejre, bl.a. Vesterhavsturneringen 2001, der er den hidtil stærkeste danske GM-turnering.
I VM-sammenhæng nåede Peter Heine såvel i Las Vegas 1999 som i Moskva 2001 til runde 2 som første danske spiller siden Bent Larsen. I 1999 blev han elimineret af Judit Polgar og i 2001 af .... Anand.
Peter Heine er personlig ven med Anand, som bl. a. ved en lejlighed inviterede danskeren til at analysere sammen med sig i en uge, og det er en af de ting, der har gjort det muligt at få den indiske mester til Danmark.
Curt Hansen (f 18/9-1964), bosiddende i Kerteminde, men sønderjyde af sjæl og sind, brød igennem med et brag, da han vandt EM for juniorer som 17-årig i 1982, allerede året efter erhvervede såvel sit første individuelle DM som det nordiske mesterskab, og i 1984 sejrede i VM for juniorer. Det varede kun yderligere et år, så var GM-titlen i hus, og mere
end 25 gange siden har han opfyldt kravet til GM-norm i de turneringer, han har spillet. I 2000 vandt han korrespondanceskak-turneringen Korning Memorial og blev også stormester pr. Postkort.
Det individuelle DM genvandt han 1984 og 1985 og satte siden totalen op til seks med sejre i 1994, 1998 og 2000. Fire gange har han spillet på det danske førstebræt ved OL med en score på 66% i 48 partier: 18 gevinster, 27 remiser og blot tre tab. I alt har Curt Hansen spillet 90 landskampe med 94 partier og en score på 61 p.
I 1992 havde Curt Hansen sin højeste placering på verdensranglisten som delt nr. 14, og hans rekordliste omfatter 18 turneringssejre, mange af dem i meget stærkt selskab.
Curt Hansen har flere gange imponeret som matchspiller og har bl.a. tre gange sikkert vundet omkampe om det danske mesterskab. I en match mod Jan Plachetka i 1984 undslap den slovakiske GM kun den totale ydmygelse med en remis i sidste parti ved stillingen 5-0! I 2001 vandt han en uofficiel match om Nordensmesterskabet 3½-2½ over
Ulf Andersson.
Siden sæsonen 1997-98 har han den tyske Bundesliga spillet for Köln Porz og været med til at vinde ”the double” (mesterskab samt pokal) tre år i træk 1998-2000.
Curt Hansen har en usædvanlig konkret variantberegning, hvilket også ses i hans partikommentarer, der sjældent blot konstaterer, hvem der står bedst, men næsten altid giver den konkrete variant, der beviser det.
Curt Hansen har siden 1986 haft daglig skakspalte i Jyllands-Posten og havde desuden en søndagsspalte i Jydste-Vestkysten 1986-2000.
Jonny Hector (f 13/2-1964), er bosiddende i Helsingør, er dansk gift og har boet i Danmark i godt og vel 10 år. Allerede, inden han flyttede til landet, var han overmåde populær hos danske skak-arrangører pga. sit gevinstsøgende, originale spil og indstillingen:
- Det skal være morsomt at spille skak!
Det blev det dermed også altid at være tilskuer til Hectors spil, der gør, at bærer samme navn som den trojanske sagnhelt med rette. Skal man finde en flot kombination eller et dristigt angreb i en turnering, han har deltaget i, starter man altid med hans partier.
Hector begyndte først at spille som 14-årig, men allerede ni år senere besluttede han at forsøge sig som professionel og drog på valsen til mængder af Opens, hvor han med stor sikkerhed slagtede ”sild” (spillere fra andet geled) og konstant havnede i præmierækken.
Med større ratingtal, styrke og ry blev der flere og flere ”rigtige” turneringer i hans program, og hans rekordliste viser sejre i otte forskellige nationer: Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrig, Spanien, England og Ungarn.
Dermed vandt han også plads på det svenske landshold, hvor han har spillet fire OL og to
EM for hold.
2002 betegnes i det svenske Tidskrift för Schack som ”Hectors år”, efter at han for andet år i træk vandt det åbne mesterskab for Hamburg med en præstationsrating over 2800; efter sejren i det tyske holdmesterskab på Lübecks hold og som den bedst scorende blandt samtlige i Bundesligaen med 9 point af 10 mulige; efter at han vandt sit første
individuelle svenske mesterskab og for første gang kom over 2600 i rating.
Hectors aldrig svigtende fighterinstinkt har skaffet ham flere turneringer i Danmark end de fleste danske spillere, og han har ikke mindst imponeret med sin evne til at presse et psykologisk overtag til det yderste. En dansk IM sagde efter en turnering, hvor han startede med 2½ p i de tre første partier, men siden ødelagde et væld af gode stillinger og
havde udenfor præmierækken: - Det værste er, at jeg ved, at havde Jonny haft mine stillinger, havde han scoret 7½ p!
Hector har præsteret at gøre sit spil mere solidt uden at tabe fanden-i-voldsk-heden. Et skær, et væld af andre uregerlige skakmestre ikke har formået at passere uden at blive tæmmet. Og han vinder stadig.
Dansk Skak Unions Støtteforening blev stiftet i 1963 med det formål at støtte internationale skakbegivenheder i Danmark og danske spillere, der tager til turneringer i udlandet for at dygtiggøre sig, og DSUS har en andel i de fleste danske skaktriumfer siden. Flere hundrede skakinteresserede har siden været medlemmer, og de fleste betaler frivilligt mere end det minimale kontingent.
Normalt støtter DSUS andres arrangementer, men i forbindelse med 40 års jubilæet besluttede bestyrelsen, at den selv ville være udfarende. Billetpriserne, som bliver kr. 150 pr. dag, bliver reduceret for medlemmer af DSUS, så det præcis betaler det første års kontingent, hvis man melder sig ind i foreningen og derefter køber sin billet.
Det fuldstændige program:
Fredag d. 4. april: 19.00: VIP-simultan.
Lørdag d. 5. april:13.00: Åbning og partioptakt ved Sune Berg Hansen 13.15: Runde 1
14.30: Analyserunde med Sune Berg Hansen 15.15: Runde 2
16.30 Analyserunde med Sune Berg Hansen 17.15: Runde 3
18.30: Analyserunde ved Sune Berg Hansen,pressekonference
Søndag d. 6. april: Samme program som lørdag, blot med runderne 4, 5 og 6.Billetsalget starter lørdag 15. februar, men det bliver muligt at bestille billetter tidligere pr. Brev og e-mail. Nærmere fremkommer i presseudsendelser, på Dansk Skak Unions hjemmeside, SIS-MH Masters egen hjemmeside, som vil blive åbnet snarest, samt ved annoncering i Skakbladet.
Kongebrogården vil give særtilbud på weekendophold i forbindelse med begivenheden.
Yderligere information:
Arrangør: Dansk Skak Unions Støtteforening: Erik Søbjerg, Nr. Alle 45, 3, 8000 Århus C.
Tlf: 86 13 38 41. email: erik.søbjerg@get2net.dkArrangementet: Svend Novrup, Box 3, 5300 Kerteminde. 65 32 31 83. Mb 20 10 50 77.
email: novrup@post4.tele.dkKongebrogården, Kongebrovej 63, 5500 Middelfart: PR-chef Susan Nørgaard, tlf 63 41 63 41.
email: sn@kongebro.dkSIS-MH Functional Furniture, Lollandsvej 16, 5500 Middelfart: Salgschef Bo Juul Nielsen.
Tlf 64 41 04 90. e-mail: bjn@mh-as.dk
------------
3/12-2002 - tr
Retur til DSU's hjemmeside |