Europæisk skak endnu ældre

Under udgravning af et byzantinsk palads i Albanien har britiske arkæologer fundet en lille figur udskåret af hvalrostand.
Ifølge BBC News mener arkæologerne at stå med en skakbrik, konge eller dronning, idet figuren har et karakteristisk kors. Og dermed mener de at have rykket skakspillets indtog i Europa hele 500 år, nemlig fra det 12. århunderede til det 7. århundrede.

BBC News 

På nordisk afstand af udgravningseufori kan man måske nok undre sig over, hvordan fundet af en skakbriklignende figur kan lede ellers besindige arkæologer til at fastslå, at der blev spillet skak i paladset.
Blev figuren overhovedet anvendt til spil (det 'skakbriklignende' skyldes måske kun, at vi ved, hvordan en skakbrik forventes at se ud), og i så fald hvilket og med hvilke regler? En cylindrisk figur med et kors på toppen er næppe fjerntliggende, når råmaterialet er hvalros-tand. Eller måske spillede grønlænderne skak med tupilakker i hine tider.
I mere nøgterne tidsskrifter har videnskabsmænd moret sig professoralt over kollegers fantasifulde teorier om rumvæseners besøg i oldtiden, foranlediget af fundet af en 'rumskibslignende' tegning eller figur.

Men hvorom alting er, så er skak gammelt - og fortsat et fortræffeligt spil.

----------

14/8-2002 - tr

Retur til DSU's hjemmeside