Formandens beretning
Retur til nyhed
Retur til forsideFormandens beretning – pkt. 2 på dagsorden for Dansk Skak Unions delegeretmøde 15. april 2001:
Medlemsudviklingen i de senere år overskygger næsten alle andre problemer i Dansk Skak Union.
Siden 1985 er medlemstallet opgjort i oktober måned faldet fra 10.011 til 6.668 eller med godt 33%, og udviklingen i de allerseneste år giver ikke anledning til optimisme.
Objektivt set spiller medlemstallet ingen større rolle for det enkelte medlems adgang til at dyrke sin skakinteresse, men midlerne til fordel for fælles aktiviteter bliver kraftigt beskåret, idet en række af Unionens faste udgifter er uafhængige af medlemstallet.
Det er en opgave for Unionens ledelse at skabe de landsdækkende initiativer, der kan hjælpe klubberne til at få nye medlemmer, men det er i de lokale klubliv, vi skal fastholde dem.
I slutningen af det forløbne år indledte Forretningsudvalget et samarbejde med Politiken [Heine mod verden] og YES [Kasparov-skakcomputere] med det formål at komme i forbindelse med skakspillere uden for Unionen.
Disse initiativer havde ultimo januar medført næsten 700 henvendelser fra mulige kommende medlemmer.
Der er fremstillet introduktionshæfter til henholdsvis voksne og børn & unge, der er tilsendt som svar på disse henvendelser, og på internettet er de første skridt taget for at lave en „indslusningsside" for ikke-medlemmer.
Det væsentligste er dog overladt til klubberne, nemlig at bevise, at det er attraktivt at spille skak. Det virker ikke at sætte nye spillere til at spille mod hinanden, fordi de gamle er optaget af deres egen turnering. Det er vigtigt, at nye spillere føler sig velkommen i klubben.
Danmark sendte fire deltagere til en hastigt arrangeret zoneturnering på Island, hvor GM Sune Berg Hansen vandt en af de tre pladser, der gav adgang til VM i Indien.
Ved VM tabte GM Sune Berg Hansen i 1. runde mod GM Andrei Kharlov, Rusland med 1½-½.
Danmarksmester 2000 blev GM Curt Hansen med 6 point af otte uden nederlag foran GM Peter Heine Nielsen med 5½ point. Trediepladsen deltes mellem GM Lars Bo Hansen, GM Lars Schandorff og GM Henrik Danielsen alle med 4½ points. GM Bent Larsen blev syg efter 1. runde og måtte udgå af turneringen.
SK 1934, Nykøbing F genvandt danmarksmesterskabet for hold for hold for Århus og Helsinge.
Pokalturneringen blev vundet af Skolerne foran Sydøstfyn og Sydkysten. Bredderækken blev vundet af Frem foran Aalborg, mens Tjele vandt juniorrækken foran Evans.Der er afholdt internationale turneringer
• i København „Politiken Cup" hvor GM Lars Bo Hansen delte førstepladsen med GM Jonny Hector, Sverige, og GM Boris Gulko, USA.
• i Esbjerg „Vesterhavsturneringen", hvor GM Mihail Gurevich, Belgien, og GM Peter Svidler, Rusland, delte førstepladsen foran GM Curt Hansen og GM Aleaxander Grischuk, Rusland, på delt tredieplads.
• i Dianalund, hvor GM Normund Miezis, Letland vandt med daværende FM Kim Pilgaard, senere IM blev bedste dansker på 4. pladsen.
• på Tjele, hvor Gabriela Hitzgerova, Tjekkiet, vandt med Oksana Vovk på delt tredieplads.
Dansk Skak Union er medlem af en række organisationer
• Dansk Tankesports-Forbund – DT-F, hvis primære formål er at fordele de tipsmidler, Kulturministeriet tildeler forbundet. De største medlemmer af DT-F er Danmarks Bridgeforbund, Dansk Skak Union og Dansk Skoleskak. Tankesports-Forbundet indgiver hvert år ansøgning til Kulturministeriet og har foreløbig i to år modtaget stabile bevillinger frem til 1. april 2001.
• Nordisk Skakforbund – NSF, som i 2001 vil arrangere Nordisk Mesterskab som led i en international turnering i et af de nordiske lande, Nordisk Senior Mesterskab og om muligt et særligt damemesterskab. DSU har forpligtet sig til at sende mindst to deltagere til Nordisk mesterskab og en deltager til Nordisk Senior Mesterskab.
• European Chess Union – ECU, som arrangerer EM for mænd og kvinder, hold EM og EM for ungdom samt European Club Cup og Club Cup for women. ECU har fået en mere central rolle, idet EM skal fremover være adgangsgivende til VM
• Fédération Internationale des Échecs – FIDE, hvor forholdene kunne minde mere om en sæbeopera end et internationalt forbund, anerkendt af International Olympic Committee.
Den sidste bemærkning kræver en uddybning, og der er efter DSU’s opfattelse tre klart kritisable forhold.
1. Aftalen mellem FIDE og FIDE Commerce, i hovedtræk indebærer:
• FIDE garanterer FIDE Commerce alle kommercielle rettigheder til de årlige VM turneringer frem til 2017.
• FIDE forpligter sig til at afholde VM turneringerne.
• FIDE Commerce påtager sig alle omkostninger ved VM turneringerne og garanterer en præmiesum på USD 3.500.000 pr. år, af hvilke 20% vil tilfalde FIDE. Ilyumzhinov stillede i udsigt, at halvdelen af FIDE’s andel skal tilfalde de forbund, der var repræsenteret ved VM.
• FIDE har ret til at ændre på VM-reglerne. FIDE Commerce har da ret til at udtræde af aftalen, hvis de kommercielle muligheder forringes væsentligt. FIDE kan hæve aftalen, hvis FIDE Commerce ikke kan opfylde sin del af denne.
• FIDE Commerce betaler hvert år 10% af sit nettooverskud til FIDE, dog mindst USD 1.000.000 de tre første år, og derefter USD 500.000.
• FIDE ejer „Intellectual Property Rights", og FIDE Commerce har alene ret til at udnytte disse på de i aftalen beskrevne vilkår.
• Alle beløb vil blive pristalsreguleret. FIDE Commerce har desuden en adgang til at forlænge aftalen til og med 2027.
Om FIDE Commerce skal tilføjes, at, som det udtrykkes i FIDE’s officielle dokumenter: His Excellency Kirsan Ilyumszhinov, ejer 70% af dette selskab.
Objektivt set er det – bortset fra den lange aftaleperiode – en rimelig aftale for FIDE, men aftaleperioden sikrer primært FIDE Commerce fremfor FIDE.
2. Indførelse af ny betænkningstid
På grundlag af et mere end tvivlsomt mandat fra FIDE’s kongres i Istanbul vedtog Præsidiet en ny betænkningstid på 75 minutter til 40 træk samt 15 minutter til resten med tillæg af ½ minut for hvert træk, gældende fra 1. januar 2000 for FIDE-arrangementer og titelgivende turneringer.
Dansk Skak Union har protesteret imod den måde, hvorpå bestemmelsen er indført. Kort tid efter vor protest udsendte FIDE en meddelelse om, at man kunne forvente at titelgivende turneringer ville blive undtaget fra den nye betænkningstid, men uanset heraf må vi tage stilling til, dels om vi ønsker at indføre den foreslåede betænkningstid, dels om vi vil søge FIDE’s beslutning annulleret.
3. Zoneopdelingen
FIDE har endvidere besluttet, at adgangen til VM ikke længere skal ske ved, at et antal spillere fra de enkelte zoner opnår adgang til VM, men dette skal ske via gennem deltagelse i Det Åbne Europamesterskab, der i 2001 vil blive spillet i Ohrid, Makedonien, mens kvinderne spiller i Warschawa, Polen.
I praksis har man herefter slettet zonernes betydning.
Når Europamesterskabet er adgangsgivende til VM, opstår en lang række tekniske problemer, bl.a. har alle spillere med mere end 2400 adgang til Europamesterskabet, dog højst 20 spillere fra hver nation (hos kvinderne er der hverken ratinggrænse eller begrænsning af antal deltagere), men der er ikke begrænsninger i det antal deltagere, som en nation kan få videre til VM.
Der vil givetvis opstå mange morsomme situationer (dog næppe for de involverede parter), der kan danne de næste afsnit i vor egen lille sæbeopera.
I 2001 vil Forretningsudvalget videreføre de sædvanlige aktiviteter, ligesom der vil blive søgt nye veje til at få potentielle medlemmer til at besøge klubberne.
Lad mig slutte mig at takke mine kolleger i Forretningsudvalget, i Hovedbestyrelsen, i hovedkredsbestyrelserne og i de enkelte klubber samt alle de øvrige, der har påtaget sig en tillidspost inden for dansk skakliv, for det arbejde, de har udført sidste år.
Ole Block