Stemningsrapport fra Istanbul

Nikolaj Borge, international mester og til daglig skakkens kontaktmand hos vores WEB-sponsor, Netcentralen, er taget til Istanbul for at følge de sidste runder af OL på tæt hold. Fra 'Taksim Internet Cafe' et sted i Istanbuls mylder har han sendt os denne stemningsrapport:

-------------

Efter ikke at have spillet turneringsskak i næsten 1½ år, besluttede jeg med ganske kort varsel at få stillet sulten ved at fordoble den danske fankoloni ved OL.

Dette er grunden til at jeg i skrivende stund sidder på et hotelværelse i centrum af Istanbul og er vidne til en ulige match mellem lyden af MTV fra mit fjernsyn og en båndoptagelse af en eftermiddagsbøn strømmende ud fra højttalerne i en af de nærliggende Moskeer. Tilføjer man derudover en konstant summen af gadesælgere, der insisterer på, at forbipasserende skal indtage endnu et mellemmåltid kebab, og taxaer der konstant holder både speeder og bilhorn i bund kun afløst og en udrykning i ny og næ - så har man dannet sig et udmærket billede af den stemning, der præger bybilledet.

Måske kunne det lyde som om, at man går rundt på randen af et nervesammenbrud, men faktisk er Istanbul som by og skak-OL som arrangement på mange måder en fantastisk oplevelse. Som tidligere deltager ved OL i Manila på Filippinerne og Jerevan i Armenien ved man at skak-OL ikke kun er en sportlig begivenhed, men i høj grad også en social begivenhed. Derfor er det også særlig rart at kunne nyde de mange muligheder, som Istanbul tilbyder, og ikke mindst få fulgt spillere og partier på nært hold uden det pres, der trods alt er på én som deltager på sit lands landshold. Selvfølgelig savner man det intense ved konkurrencen, men omvendt får man lejlighed til at lære de mange spillere og ansigter man (gen)kender fra tidligere turneringer lidt bedre at kende.

En af de mange muligheder, man har, er at tage på Bazar! Det var et tilbud Martin Noer, den anden deltager i den danske fanklub, og Peter Heine, der stod over i mødet mod Polen, valgte at udnytte. Den store bazar i Istanbul er et "must". Det er kæmpestort med tonsvis af butikker i charmerende gamle bygninger fra 1400-tallet og noget for en hver smag. Et billede på det er måske, at det lykkedes mig at komme ud af bazaren tre timer senere bærende på bl.a. snabelsko og daggert, mens Martin omsider fandt en, der ville lade sig "prutte" ned på 10 millioner tyrkiske Lire for 3 poloshirts. Peter Heine bliver nok aldrig nogen særlig skarp indkøber, men det lykkedes da at hamstre playstationspil og skjorter for et par milllioner. Desværre ikke de kortærmede som han var på udkig efter, da sælgerens onkel i den pågældende butik desværre havde taget nøglen til de kortærmede skjorter med sig til eftermidagsbøn i Moskeen. Så har man hørt den med!

Skak-OL i Istanbul er ikke nær så stor en national sportslig begivenhed, som det var i Manila, hvor Præsidenten bød velkommen til "Verdens næststørste sportsbegivenhed" og i Jerevan, hvor nogle danske udvekslingsstudenter fortalte, at byen havde været på den anden ende i ugerne op til åbningen og hvor de bl.a. havde undret sig over at 20-30 armenere flere dage i træk havde stået og pudset facaden på spillerhotellet. Til gengæld er arrangementet utrolig velorganiseret. Gode hotelværelser til spillerne og rimelige tilskuerforhold, bl.a. med mulighed for at slappe lidt af i Intranetcafeen og surfe lidt rundt mellem alle partierne, der "live" bliver overført til nettet.

Bermudaøerne er et af de hold der traditionelt klarer sig dårligst, men derfor er de nu et af de mest populære hold alligevel. Det skyldes selvfølgelig det traditionsrige "Bermudaparty" der bliver afviklet dagen før den sidste fridag. Bermuda-partyet er et godt billede på, hvad skak-OL også er: en multinational fest, så efter dagens runde skal der festes. Forhåbenlig er der noget at fejre for de danske spillere, men det plejer ikke at forhindre, at der bliver gået til den alligevel. Det ville også være lidt fjollet at lade være, for hvor tit bliver man inviteret til fest med deltagere fra over 100 forskellige lande?!

Netop det, at der ved skak-OL er deltagere fra næsten alle lande i hele verden, gør det til noget særligt. Man kan ikke lade være med at trække på smilebåndet når man går gennem turneringssalen og ser damelandskamp mellem eksempelvis Nigeria iklædt regnbuens farver og med perler i håret og Pakistan, hvor ikke andet en spillernes øjne er synlige, eller i den åbne række Monaco mod Liechtenstein, hvor de hver i sær formentlig har haft problemer med at stille fuldt hold...

Derudover er det lykkedes Færøerne at få tilraget sig temmelig meget opmærksomhed! Det skyldes at to af spillerne fik det indfald at få lyserøde streger i håret. Tyrkerne, hvis nationalfølelse er vokset kraftigt efter at det lykkedes Galatasaray at vinde UEFA-cuppen, i øvrigt i København, mente at Færøerne havde forsøgt at farve håret i det Tyrkiske flags farver så de får "tommelfingeren" når de går ned af hovedgaden og har i øvrigt også været i national tv. Hvis man spørger mig ligner det dog mest af alt, at de er blevet overfaldet af et par pelsaktivister der ikke brød sig om deres læderjakker, men desværre ramte ved siden af...

Det danske herrelandsholds spillere er netop taget ud til 13. og næstsidste runde hvor de undtagelsesvist fik en god lodtrækning mod Letland. Med en storsejr kan de nå med i medaljestriden før sidste runde. I det hele taget har det været en fornøjelse at følge de danske spilleres præstationer, men i høj grad også seriøse indstiling til turneringen. Det er det hold der har tabt færrest partier (kun tre!!) og de efterlader et klart indtryk af, at de virkelig tror på, at det kan lade sig gøre at få medaljer. Det kræver stadig to rigtig gode præstationer og måske lidt mere killerinstinkt i de afgørende situationer, men troen på det, er på trods af mange missede chancer, i hvert fald i behold.

Ved morgenmaden blev der talt om 4-0 og måske 3½-½, så velvidende at man har valget mellem en gåtur på 20 minutter og en taxatur på 5 minutter, men med 10 minutters forhandling om prisen, vil jeg give mig på vej.

Jeg skriver igen lørdag aften eller søndag morgen, hvor jeg forhåbenligt kan fortælle lidt om de fortsatte danske medaljechancer, en badetur i Sortehavet på fridagen og lidt om Bermudapartyet.

mvh.
Nikolaj Borge

 

------------

11/11-2000 - tr

Retur til DSU's hjemmeside