Sicilian Dragon - Classical And Levenfish Variations
"Sicilian Dragon - Classical And Levenfish Variations" af Attila Schneider. 324 sider. Caissa Chess Books 1999. Pris DM 39.80 (fra forlæggeren tel/fax 0036 76 481685).
Den ungarnske IM Attila Schneider er måske ikke kendt af den brede skare af skakspillere, men for nogle år siden vandt han et parti over Kasparov, og for dragevariant fans er hans navn særdeles velkendt, da han tidligere har udgivet bøger på såvel engelsk som tysk om denne skarpe variant i siciliansk.
Nu er han så i gang med at opdatere os om variantens seneste udvikling. Den foreliggende bog omhandler de klassiske varianter (med Le2), Löwenfischs 6 f4, mindre benyttede variater såsom 6 g3, 6 Lg5 & diverse sjældnere alternativer, men også den vigtige Rauzer-variant (eller det jugoslaviske angreb) med 6 Le3, 7 f3, hvor hvid ikke spiller Lc4 (som er emnet for en selvstændig bog på 320 sider, som snart udkommer). Navnlig 9 0-0-0-varianten har givet problemer for sort de sidste par år, bl.a. på grund af Dvoiris' 10 De1!?, men i følge Schneider har sort ikke noget at frygte i denne variant.
Bogen er delt op i 6 dele, med i alt 140 (!!) kapitler - et kapitel til hver variant- afvigelse. Schneider deler ud til højre og venstre med analyser og nye ideer i alle varianter, og man gribes af hans entusiasme og iderigdom. Andre autoriteters værker om dragen er blevet gået igennem i dybden, og Schneiders konklusioner er ofte de stik modsatte af de andres. Men når der argumenteres for sagen med analyser, så kan man vel ikke klage alt for meget. Det eneste punkt, hvor man pege fingre er de manglende tekstforklaringer, som er få og meget forenklede, men nu er værket heller ikke tiltænkt nybegyndere, så det går til dels. De fleste andre nutidige værker om dragen tager heller ikke dette hensyn (med Chris Wards "Winning with the Dragon" som en behagelig undtagelse).
Schneider lever og ånder for dragevarianten og det bærer bogen også præg af. Derfor kan jeg på det allervarmeste anbefale denne bog til alle som spiller denne romantiske variant, men også folk som spiller åben siciliansk (med 2 Sf3 og 3 d4) bør overveje at købe denne bog, da de ellers kan rende ind i adskillige ubehagelige overraskelser, som i værste fald kan koste et helt point på tavlen. Denne bog synes jeg er bedre end Golubevs "Easy Guide to the Dragon" og Gufeld/Steckos "The Complete Dragon", men nu dækker Schneider også kun halvdelen af materialet. Vi kan så kun glæde os til den næste bog af Schneider om dragen med 9 Lc4, som vi er fuldstændig dækket ind.
Carsten Hansen
Retur til DSU's hjemmeside |