Easy Guide to the Najdorf

"Easy Guide to the Najdorf" af Tony Kosten, Everyman Chess 1999. 128 sider. Pris 189.00 (hos Dansk Skaksalg).

Denne Easy Guide er den seneste i en række bøger, hvor stormestre og internationale mestre (Jacob Aagaard og Steffen Pedersen har blandt andet forsøgt sig) introducerer en åbning eller en variant, sædvanligvis med et repertoire forslag for begge parter. Den foreliggende bog koncentrerer sig udelukkende om et repertoire for sort i Najdorf-varianten i siciliansk, og på sædvanlig entusiastisk vis lancerer den engelske, men i Frankrig bosatte, stormester Tony Kosten et fuldt spilleligt repertoire.

Samtlige hvide alternativer er dækket, og til alle hovedvarianter har han knyttet en lille introduktion til hvilke ideer sort specielt bør have øjnene åbne for, når man kaster sig ud i at spille hans anbefalinger. Det betyder, at sort har en del mere ballast end blot teoretisk viden, en fremgangsmåde jeg så afgjort støtter.

Repertoiret er interessant og meget balanceret, og det giver sort gode chancer for at spille på gevinst, hvilket jo langt fra er tilfældet med alle åbninger. Kosten har ikke været bange for at anbefale hovedvarianter for sort, men i alle varianter har han fundet spillemåder for sort, hvor de allermest teoretisk tunge varianter bliver undgået. Således anbefaler han f.eks. 7…Sc6 i Lg5-varianten (1 e4 c5 2 Sf3 d6 3 d4 cxd4 4 Sxd4 Sf6 5 Sc3 a6 6 Lg5 e6 7 f4). Denne spillemåde er først alvor kommet i fokus de sidste par år, hvilket betyder at teorien ikke er så udviklet endnu. Dette har Kosten dog kompenseret for ved at supplere rigeligt med egne analyser og forslag.

Jeg har altid godt kunne lide Kostens bøger, da han forstår at servere en masse ideer og spilleligt materiale, som man kan tilegne uden at isolere sig indendøre i ugevis. Men han har en tendens til at fortælle læseren der han gerne vil høre, nemlig at den åbning man er ved at tilegne sig er god (i dette tilfælde for sort), og kun måske kan modstanderen opnå lige spil, og kun hvis han spiller rimelig fantastisk! Derfor er en sund skepsis nødvendig og man skal ikke blindt tro på alt hvad Kosten skriver, men give sig tid til at kigge på varianterne inden man giver sig i kast med at spille dem, hvilket iøvrigt altid er en sund politik.

Alt i alt har Tony Kosten dog skrevet en god bog, som kan anbefales til alle som gerne vil føje et pift til ens sorte repertoire, men primært er denne bog skrevet for spillere under 2200, hvilket jo er hovedparten af alle skakspillere.

Carsten Hansen

 

Retur til DSU's hjemmeside